Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Arnhemse parken krijgen impuls voor natuur, beleving en biodiversiteit

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Arnhemse parken krijgen impuls voor natuur, beleving en biodiversiteit
De rijksmonumentale Arnhemse parken Sonsbeek, Gulden Bodem en Zijpendaal krijgen meer mogelijkheden voor waterberging. Ook wordt er asfalt weggehaald uit de parken, waardoor er bij hevige regenval meer water in hogere delen wordt vastgehouden. Ook zorgt dit ervoor dat de lager gelegen gebieden, zoals het Watermuseum, minder wateroverlast ervaren. Dit zijn een aantal van de maatregelen die de gemeente treft om de parken klimaatbestendiger, biodiverser en gastvrijer te maken. De maatregelen komen naar voren in de Parkenvisie Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem, die het college van B&W donderdag naar de raad stuurt. Dat meldt Gemeente Arnhem.

Marco van der Wel, wethouder Natuur en Stadsparken, benadrukt het belang van de maatregelen: “Bezoekers genieten het hele jaar door van de parken. We hebben hier goud in onze handen. Soms moet dat opgepoetst worden. De nieuwe Parkenvisie beschrijf hoe we dat willen doen, met oog voor de flora en fauna en bezoekers van het park.”

Biodivers en klimaatbestendig

In totaal beslaan de drie parken zo’n 200 hectare. Ze bestaan voornamelijk uit bossen, waterpartijen, (gras)weides en akkers. Arnhem wil toe naar biodiverse, klimaat- en toekomstbestendige parken. Daarvoor heft de gemeente binnen de Parkenvisie een strategie ontwikkeld die hitte, droogte en wateroverlast tegengaat, en de biodiversiteit vergroot. Inwoners en andere belanghebbenden hebben tijdens het ontwikkelen van de Parkenvisie hun mening kunnen geven via een participatietraject.

Wat gaat de gemeente concreet doen? “Om de parken klimaatbestendiger te maken, gaan we zorgen dat de bodem meer water kan vasthouden om wateroverlast in de lager gelegen gebieden te beperken”, aldus Van der Wel. Dat doet de gemeente door bosranden aan te planten, met natuurinclusieve landbouw, het omvormen van gazon naar graslanden met begroeiing en het vervangen van asfalt door halfverharding.

Dit zorgt ervoor dat de parken beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Ook geven ze extra verkoeling. Ook moet de biodiversiteit in de parken toenemen, met meer vlinder, bijen en andere insecten. Daar waar mogelijk worden boomsoorten gemengd.  

Verbeterde (verkeers)situaties

Verder streeft Arnhem ernaar om de entrees van de parken veiliger, toegankelijker en aantrekkelijker te maken. Dit omvat betere fietsparkeervoorzieningen en minder zichtbaarheid van auto’s, met als doel de gastvrijheid te vergroten.

Daarnaast worden sommige (verkeers)situaties anders ingericht. Oversteekplaatsen bij de Parkweg worden verbeterd om groene aansluiting tussen de parken te creëren. De Parkweg wordt ingericht als een autoluwe landschappelijke weg met veel ruimte voor fietsers en voetgangers. Na één jaar wil de gemeente evalueren en verkennen of het wenselijk en mogelijk is om de Parkweg daarna alleen nog toegankelijk te maken voor bestemmingsverkeer en hulpdiensten.

Rondom de Molenplaats en het Watermuseum komt meer ruimte voor natuur en natuureducatie, met een nieuwe poort naar het museum en verbeterde toegankelijkheid voor mindervaliden.

06 december '24 ( 9:10)

Eerste winterstorm gemeld door Weeronline

Op Vlieland is vrijdagochtend tussen 06.00 en 07.00 uur een gemiddelde windsnelheid van windkracht 9 gemeten. Volgens Weeronline is het daarmee officieel de eerste winterstorm van dit winterseizoen. Het is de zevende storm van dit jaar.

05 december '24 ( 9:15)

Nederlanders afgelopen jaar vaker beroofd van fietsen

Nederlanders waren in 2023 vaker het slachtoffer van vermogensdelicten, zoals diefstal, vernieling of aankoopfraude. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor over 2023. De daarbij gerapporteerde schade was 3,2 miljard euro, 13 procent meer dan in 2021.

05 december '24 ( 9:05)

ANWB waarschuwt voor 'Sintspits'

De ANWB waarschuwt voor een 'sintspits', een vroege en drukke avondspits op donderdagmiddag. Vanwege pakjesavond begint de spits dan eerder dan gebruikelijk. De eerste files worden al rond 14.30 uur verwacht en het drukste moment zal vallen rond 16.30 uur. Dat is een uurtje eerder dan anders tijdens de donderdagse avondspits.

04 december '24 (13:22)

Christelijke camping De Betteld moet PFAS na 15 jaar schuimfeestjes opruimen

De provincie Gelderland, waterschap Rijn & IJssel en de gemeente Bronckhorst hebben camping De Betteld in Zelhem gemaand om het verontreinigde zwemwater van de recreatieplas op te schonen. Vermoedelijk is er flink wat PFAS in het water terechtgekomen door buikschuifspellen waar volop schuim is gebruikt. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

03 december '24 ( 9:05)

Haven Scheveningen krijgt wel milieuzone maar geen zero-emissiezone

De gemeente Den Haag zondert de haven van Scheveningen uit van de geplande zero-emissiezone in het kustgebied van de stad, die daar in 2026 wordt ingevoerd. Volgens Den Haag zou een zero-emissiezone tot problemen leiden voor bedrijven in de haven, omdat deze veel gebruikmaken van bijvoorbeeld koel- en vriestransport en voertuigen met veel trekkracht.

02 december '24 ( 9:15)

Doodgereden Wolf gevonden in Drentse gemeente

Op de N855 bij Wapse, in de Drentse gemeente Westerveld, is zaterdagochtend een dode wolf gevonden. Het dier is aangereden, meldt de provincie. Het is niet bekend om welke wolf het gaat en ook het geslacht is nog onbekend. Onderzoek moet dit uitwijzen.

02 december '24 ( 8:35)

Geld voor boeren voor verbeteren natuur schiet "volledig tekort"

De ongeveer 500 miljoen euro die landbouwminister Femke Wiersma uittrekt voor natuurbeheer door boeren schiet "volstrekt tekort" om de verhoogde doelen voor natuur- en landschapsbeheer te halen. Dit stelt landbouworganisatie LTO nadat Wiersma vrijdag de gewijzigde plannen bekend had gemaakt. Van het geld moeten boeren de staat van de natuur verbeteren.

29 november '24 (13:35)

In Marickenland komt stukje nieuwe natuur met wandelpaden en natuurspeelplaats

De inrichting van de eerste 150 hectare natuur in Marickenland kan eindelijk van start. Door een stukje nieuwe natuur aan te leggen, ontstaat een verbinding met andere natuurgebieden. Planten en dieren krijgen hierdoor meer ruimte, maar ook voor de mens is er aandacht middels wandelpaden en een natuurspeelplaats. Het bouwbord is op 27 november onthuld en daarmee is de aanleg van start gegaan. Het eerste deelgebied moet begin 2026 klaar zijn voor oplevering. Dit meldt de Provincie Utrecht. 

28 november '24 ( 8:55)

Code oranje geldt woensdagavond alleen nog voor Friesland, Groningen en Drenthe

Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe geldt nog de waarschuwing code oranje. Het zwaartepunt van storm Conall trekt aan het eind van woensdagavond het land uit, verwacht het KNMI.

28 november '24 ( 8:50)

Verkeersdrukte woensdagmiddag al vol op gang

De verkeersdrukte is woensdagmiddag al op gang gekomen, kort voordat storm Conall over Nederland raast. "De spits is al in volle gang", aldus de ANWB, die al zo'n 650 kilometer files ziet op snelwegen en N-wegen.