Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Door Nationale Recreatiegids
2 min
Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

Twintig vrijwilligers en tweehonderdduizend bloembollen. Dat zijn dus tienduizend per persoon. Veel gekletst en gebabbeld zal er niet worden. Gelukkig hoeft dat niet in één dag: de vrijwilligers hebben een paar dagen de tijd om alle bollen te planten.

Vroege voorjaar

De bollen die de grond in gaan zijn van de stinzenplant. Deze bloemen bloeien al vroeg in het jaar. En dat is nodig volgens Carin de Cloe van Landschap Overijssel. In deze periode zijn er namelijk weinig vloeiende planten. “Insecten die vroeg gaan vliegen hebben daar profijt van”, aldus Cloe. Dat zorgt dan weer voor een verhoogde biodiversiteit. Maar het is ook goed voor de cultuurhistorische waarde van het gebied.

Niet de eerste keer

Het is zeker niet voor het eerst dat er voorjaarbloeiers worden geplant in de natuur. Het wordt al vierhonderd jaar gedaan. Landschap Overijssel hoopt dat het landschap weer terugkeert naar de staat van vroeger. Wandelaars worden dan begroet door rijen kleurrijke bloemen langs de paden.