Als particulier een stukje bos kopen

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

Onder de mensen die een stuk bos hebben gekocht is Arjan de Vries. Hij werkt in de ICT maar maakt twee dagen in de week tijd vrij voor zijn stukje bos. Dit kocht hij in 2016 en ligt in een drassig bos bij de uiterwaarden van Doorwerth. Het is zo’n 20 hectare groot. Daar werd klei gewonnen, maar is al langere tijd niet rendabel. Nu ziet Arjan daar de mogelijkheid om de natuur een handje te helpen.

Dat wil Arjan doen door dijken om het gebied aan te leggen. Op die manier hoopt hij dat er voldoende water wordt vastgehouden om het natte gebied ook nat te houden. Er staan veel wilgen op het terrein. Die blijven gewoon liggen als ze zijn omgevallen. “De natuur regelt het zelf wel”, aldus de natuurliefhebber. Daarnaast zijn er allerlei dieren in het gebied te vinden, van vossen tot grote kolonies zilverreigers.

Kennismaken met de natuur

Het lijkt Arjan leuk om rondleidingen te organiseren door zijn natuurgebied. Dan kunnen jongeren ook kennis maken met de natuur. Die keuzes zijn precies wat een particuliere landeigenaar zo flexibel maken. In plaats van een grote en logge organisatie kan hij zelf alles snel beslissen.

Wel vindt hij het fijn om gedachtes en ervaringen uit te wisselen met gelijkgestemden. Daarom heeft hij zich aangesloten bij de Bekenstichting en bij Gletsjerparadijs, een organisatie die zich inzet voor unieke overblijfselen van gletsjers.