Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe Rotterdamse konijnen de Vlielandse populatie redden

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Hoe Rotterdamse konijnen de Vlielandse populatie redden / Foto: "Wild konijn Drunen" door Marie van Dieren
Een poging om de konijnenpopulatie op Vlieland weer te laten stijgen heeft zijn vruchten afgeworpen. Voor de tweede keer zijn er konijnen uitgezet op het eiland. De eerste keer, in januari, waren dat er 26. Afgelopen weekend waren dat er nog eens 19. Dat mag ook wel: de eigen populatie telde nog slechts 50 dieren, meldt Omroep Friesland.

Op een later moment worden er voor een derde keer konijnen uitgezet. Dat moet ervoor zorgen dat het eiland weer een sterke konijnenpopulatie heeft. De dieren zijn vooral nuttig op eilanden omdat zij ervoor zorgen dat het eiland niet verruigt.

De konijnen die worden uitgezet komen van de Rotterdamse Maasvlakte. Ze worden gevangen en later uitgezet op Vlieland. Dat gebeurt met speciaal gemaakte holen, waar wat stro en een wortel.

Verse holen

Volgens Anke Bruin-Kommerij van Staatsbosbeheer doen de konijntjes die eerder dit jaar zijn uitgezet het goed: er zijn al een aantal jongen gespot. Het laat zien dat het goed gaat met de konijnen. Daarom gaat Staatsbosbeheer over een jaar voor de derde keer konijnen uitzetten.  

Je vindt ook al wat verse holen als je over het eiland wandelt. De holen die worden gemaakt door de Rotterdamse konijnen krijgen een vlaggetje bij de ingang.

Biodiversiteit

Konijnen zijn een belangrijke speler in de biodiversiteit op het eiland. Ze houden daarnaast ook het duinlandschap open. Vroeger graasden de dieren zelfs mee met het vee van de eilanders.

Vlieland had voornamelijk geiten. Die deden het grove graaswerk, de konijntjes volgen ze op. Nu zet Staatsbosbeheer ook Schotse Hooglanders en Soay-schapen in. 

13 september '24 (14:25)

Alternatief natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Het kabinet wil dat vooral boeren gaan helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet een belangrijke rol spelen in het herstellen van beschadigde natuur, stelt het kabinet in het regeerprogramma. Hier is 500 miljoen euro per jaar voor uitgetrokken.

13 september '24 (10:55)

Experiment met geautomatiseerde veerponten naar Waddeneilanden van start

Er wordt de komende drie jaar getest met zelfvarende boten op de Waddenzee. Meerdere Nederlandse en Duitse bedrijven van ondernemersvereniging FME slaan de handen in elkaar voor het experiment, dat donderdag van start ging. Dat meldt NOS.

12 september '24 (12:27)

Deelnemers Jan Janssen Classic zetten zich in voor inclusiever sportlandschap

Sport moet toegankelijk worden gemaakt voor iedereen, dat is dit jaar een belangrijk streven van de Jan Janssen Classic. Het wielerevenement dat op zaterdag 14 september alweer voor de 36 keer plaatsvindt werkt hiervoor samen met Fonds Gehandicaptensport. Dit meldt het fonds. 

12 september '24 (10:33)

Ruim 16.000 illegale fatbikes in beslag genomen door ILT

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft sinds juli beslag gelegd op 16.500 fatbikes uit China. Volgens de inspectie gaat het om illegale bromfietsen met het uiterlijk van een fatbike. De ILT heeft de invoer van de voertuigen in de Rotterdamse haven tegengehouden. Ook zijn er ongeveer duizend fatbikes in beslag genomen bij distributiecentra van een Nederlandse aanbieder.

11 september '24 (12:30)

Bronstperiode edelherten aangebroken: activiteiten op Hoge Veluwe

Het einde van de zomer nadert en dat betekent dat je weer burlende edelherten in de Hoge Veluwe kunt zien, en vooral horen! De mannetjes gaan weer op zoek naar een partner en maken daarbij het kenmerkende burlgeluid. Natuurorganisaties nemen je mee het Park De Hoge Veluwe in vanuit de wildobservatiehut de bronstige edelherten te spotten.

11 september '24 (11:19)

Door stekelige plant verhuist kudde konikpaarden van Lelystad naar Groningen

Dinsdag zijn alle konikpaarden door Staatsbosbeheer uit het Oostvaardersveld bij Lelystad gehaald en naar natuurgebied Lauwersmeer gebracht. Het gaat om 55 paarden die zijn verhuisd, uit een kudde van 70. De overige 15 paarden worden geslacht, meldt Omroep Flevoland.

10 september '24 (11:02)

Woensdag code geel om hagel, onweer en windstoten

Voor woensdag heeft het KNMI code geel afgegeven in alle provincies behalve Limburg. Het weerinstituut verwacht dan flinke onweersbuien, plaatselijke windstoten, hagel en veel regen, meldt Hart van Nederland.

10 september '24 ( 9:50)

Volgende week gedeeltelijke supermaansverduistering

Op woensdag 18 september is er sprake van een gedeeltelijke supermaansverduistering. Dan beweegt de maan zich door de schaduw van de aarde, zodat op een deel van het maanoppervlak geen direct zonlicht meer valt. Ook staat de maan dan dicht bij de aarde en is er dus sprake van een supermaan. Om de maansverduistering te zien moet je wel vroeg je wekker zetten, meldt Weeronline.

09 september '24 ( 9:06)

60 bruinvissen geteld tijdens eerste Walvistelling

Ruim tweehonderd vrijwilligers hebben zaterdag tijdens de allereerste Nationale Walvistelling in totaal zestig bruinvissen gespot, waaronder een moeder met een kalf. Ook is er mogelijk een dolfijn, die ook tot de walvisachtigen behoort, waargenomen, laat de Stichting Rugvin zondag weten.

09 september '24 ( 8:57)

Vermiste persoon in het water gevonden bij botenshow in Aalsmeer

Een in het water vermist geraakte persoon is zaterdagavond in Aalsmeer overleden, melden de hulpdiensten. Volgens NH Nieuws gebeurde dat tijdens een verlichte botenshow die werd afgesloten met vuurwerk.