IJsselstein krijgt nieuw natuurgebied, mogelijk met hotel of camping

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Het gebied bij de Noordwesthoek, ten noorden van IJsselstein, moet bruisender worden. Daarom is er besloten om een nieuw natuurgebied te maken. Daar komt misschien ook een hotel, horeca, kinderboerderij of een camping bij. De gemeente IJsselstein, provincie Utrecht en Staatsbosbeheer gaan aan de slag met het gebied. Dat meldt RTV Utrecht.

Er zijn meer mensen komen wonen in de regio Utrecht. En volgens wethouder Edwin Tas is het dan ook gewenst dat er recreatiemogelijkheden zijn. Provincie Utrecht wees de Noordwesthoek aan voor die recreatie.

In totaal is het groene stuk grond 56 hectare groot. Het bestaat nu voornamelijk uit akkers en graslanden. Het plan is om op een groot deel hiervan een nieuw bos aan te leggen. Daar is Tineke Harlaar van Staatsbosbeheer blij mee. Zij stelt dat het goed is voor de biodiversiteit en de natuur kan versterken. Het bos krijgt een oppervlak zo’n 40 hectare groot.

Recreatie

In het gebied kunnen ondernemers zich ook gaan vestigen. Daar zijn drie plekken voor aangewezen. Het is nog niet duidelijk wie hier komen. Dat hangt af van de plannen die geïnteresseerde ondernemers hebben.

Er zijn veel mogelijkheden voor recreatie. Een visvijver of een speelbos zijn opties, maar ook nieuwe fiets- en wandelpaden trekken de aandacht van wethouder Tas. Met de aanleg daarvan hoopt zij dat mensen meer gaan genieten van de natuur.

Geen probleem voor verkeersveiligheid

Eerder uitten de bewoners van het gebied hun zorgen over de verkeersveiligheid als er meer mensen naar het gebied komen. Een onderzoek wees uit dat dit niet het geval is. Het gebied kan worden ontwikkeld zonder dat dit een gevaar vormt voor de verkeersveiligheid.

Bestemmingsplan

De eerste stap voor de gemeenteraad is het maken van een besluit over het bestemmingsplan. Momenteel heeft het gebied een agrarische functie, wat gewijzigd moet worden naar een natuur- en recreatiegebied. Vervolgens gaat Staatsbosbeheer aan de slag met de uitvoering en kunnen ondernemers hun plannen indienen. Inwoners en betrokkenen worden meegenomen in het denkproces over de inrichting van het gebied.