Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

IJsselstein krijgt nieuw natuurgebied, mogelijk met hotel of camping

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
IJsselstein krijgt nieuw natuurgebied, mogelijk met hotel of camping / Foto: Google Maps https://maps.app.goo.gl/ZELVNDcejHAf5fr47
Het gebied bij de Noordwesthoek, ten noorden van IJsselstein, moet bruisender worden. Daarom is er besloten om een nieuw natuurgebied te maken. Daar komt misschien ook een hotel, horeca, kinderboerderij of een camping bij. De gemeente IJsselstein, provincie Utrecht en Staatsbosbeheer gaan aan de slag met het gebied. Dat meldt RTV Utrecht.

Er zijn meer mensen komen wonen in de regio Utrecht. En volgens wethouder Edwin Tas is het dan ook gewenst dat er recreatiemogelijkheden zijn. Provincie Utrecht wees de Noordwesthoek aan voor die recreatie.

In totaal is het groene stuk grond 56 hectare groot. Het bestaat nu voornamelijk uit akkers en graslanden. Het plan is om op een groot deel hiervan een nieuw bos aan te leggen. Daar is Tineke Harlaar van Staatsbosbeheer blij mee. Zij stelt dat het goed is voor de biodiversiteit en de natuur kan versterken. Het bos krijgt een oppervlak zo’n 40 hectare groot.

Recreatie

In het gebied kunnen ondernemers zich ook gaan vestigen. Daar zijn drie plekken voor aangewezen. Het is nog niet duidelijk wie hier komen. Dat hangt af van de plannen die geïnteresseerde ondernemers hebben.

Er zijn veel mogelijkheden voor recreatie. Een visvijver of een speelbos zijn opties, maar ook nieuwe fiets- en wandelpaden trekken de aandacht van wethouder Tas. Met de aanleg daarvan hoopt zij dat mensen meer gaan genieten van de natuur.

Geen probleem voor verkeersveiligheid

Eerder uitten de bewoners van het gebied hun zorgen over de verkeersveiligheid als er meer mensen naar het gebied komen. Een onderzoek wees uit dat dit niet het geval is. Het gebied kan worden ontwikkeld zonder dat dit een gevaar vormt voor de verkeersveiligheid.

Bestemmingsplan

De eerste stap voor de gemeenteraad is het maken van een besluit over het bestemmingsplan. Momenteel heeft het gebied een agrarische functie, wat gewijzigd moet worden naar een natuur- en recreatiegebied. Vervolgens gaat Staatsbosbeheer aan de slag met de uitvoering en kunnen ondernemers hun plannen indienen. Inwoners en betrokkenen worden meegenomen in het denkproces over de inrichting van het gebied.

06 december '23 (12:52)

Velsen krijgt 1,8 miljoen euro voor tweede elektrische pont

Voor de aanschaf van een tweede elektrische pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, krijgt de gemeente 1,8 miljoen euro van de provincie Zuid-Holland. Door een tweede pont aan de verbinding toe te voegen, kunnen inwoners van de regio weer iedere 10 minuten de oversteek van het Noordzeekanaal maken. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

06 december '23 (10:18)

Bootongeluk op de Waddenzee in 2022: dit kwam naar voren in het onderzoek

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

05 december '23 ( 9:30)

Tot woensdagmiddag code geel in het noorden vanwege gladheid

Regen- en sneeuwval kunnen in het noorden van het land zorgen dat het plaatselijk glad is. Daarom geldt voor de noordelijke provincies - Friesland, Groningen en Drenthe - code geel. Die duurt tot morgenmiddag, meldt KNMI. 

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.