Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mogelijk verplaatst veerhaven Holwert naar Ferwert, natuurclubs niet positief

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Mogelijk verplaatst veerhaven Holwert naar Ferwert, natuurclubs niet positief / foto: "Pier Holwerd" door lwd-fotograaf
Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers is positief over het verplaatsen van de veerhaven naar Ameland. Die staat nu in Holwert, maar de minister ziet de verplaatsing hiervan naar Ferwert als beste oplossing voor de bereikbaarheid van Ameland. Niet iedereen is daarentegen blij met dit scenario. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Harbers dat het hem de beste optie lijkt voor de bereikbaarheid van Ameland als de veerhaven van Holwerd naar Ferwerd verplaatst. Die verbinding is al jaren een hoofdpijndossier. De veerdienst kampt al langere tijd met situaties die leiden tot vertragingen en een versoberde dienstregeling. Voornamelijk de eilandbewoners hebben hier moeite mee. Zij zijn zelfs bezig met het oprichten van een eigen veerdienst.

Volgens Harbers is de verplaatsing van de veerhaven de beste optie voor een ‘duurzame, betrouwbare verbinding die bereikbaarheid van Ameland garandeert’. Het zou betekenen dat er minder gebaggerd hoeft te worden. De vaargeul bij Ferwert is namelijk een stuk dieper en breder dan die bij Holwert.

Natuurclubs

 Naast de voordelen van de verplaatsing noemt Harbers dit ook ‘risicovol en complex’. Dat komt doordat de bouw dwars door een Natura2000-gebied zou moeten plaatsvinden. Een andere optie is om de veerdam bij Holwert naar het westen uit te breiden. Ook dan hoeft er minder gebaggerd te worden.

Een aantal natuurverenigingen hebben inmiddels gereageerd. De Waddenvereniging, it Fryske Gea, de Vogelbescherming en Natuurmonumenten stuurden een gezamenlijke brief naar de minister waarin zij betogen dat een buitendijkse haven bij Ferwert ‘onhaalbaar en ongewenst’ is. Zo doorkruist een nieuwe veerdam bij Ferwert volgens de verenigingen meerdere leefgebieden en zorgt het voor extra druk op de waddennatuur.

Daarom moet de veerhaven bij Holwert in gebruik blijven. Wel moet het ministerie op zoek gaan naar manieren om hier een ‘duurzame en betrouwbare’ veerdienst te realiseren.

Nieuw vervoersconcept

In een brief schrijft provincie Friesland dat ook zij de verplaatsing naar Ferwert ‘riskant’ vindt. Zij zien ook heil in het verplaatsen van de veerdam bij Holwert naar het westen.

Daarnaast denkt de provincie dat het ook ‘wenselijk’ is als bezoekers van het eiland hun auto op het vaste land laten staan. Daarbij moet er volgens de provincie worden gekeken naar een nieuw vervoersconcept op het eiland.

Den Haag heeft op 14 december een bestuurlijk overleg over de toekomst van de veerdienst. Harbers wil hier voor het einde van het jaar een besluit over maken. 

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe.