Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlanders zijn minder gaan wandelen en fietsen in hun vrije tijd

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederlanders zijn minder gaan wandelen en fietsen in hun vrije tijd
Jongeren, jongvolwassenen, mensen met betaald werk en hoger opgeleiden bewegen steeds minder. In 2022 bewoog ruim 44 procent nog voldoende. Dat is minder dan in 2019, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Toen was dit percentage nog bijna 50 procent. Alle bovengenoemde groepen zijn minder gaat fietsen in hun vrije tijd. Vooral jongeren zijn minder gaan wandelen in hun vrije tijd, meldt het RIVM.

Steeds minder mensen voldoen hiermee aan de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Bij jongvolwassenen was de daling het sterkst: 9,2 procent. Ook jongeren tussen de 12 en 17 jaar zijn minder gaan bewegen. Dat percentage nam af met 7,5 procent. Bijna 6,5 procent van de mensen met betaald werk zijn minder gaan bewegen en voor de hoger opgeleiden geldt een daling van 7,5 procent.

Elektrische fietsen

Ondanks dat jongeren meer zijn gaan sporten, voldoen zij toch steeds minder vaak aan de beweegrichtlijnen. Dat komt doordat zij veel minder fietsen. Zowel in hun vrije tijd fietsen zij minder (-51 minuten), ook in hun vrije tijd zitten zij minder vaak op hun stalen ros (-48 minuten). Opvallend is dat jongeren wel hetzelfde aantal dagen per week op de fiets naar school gaan. Een verklaring hiervan kan het gebruik van elektrische fietsen zijn. Die gaan vaak sneller dan een normale fiets, waardoor je ook eerder op je bestemming aankomt. Dat zorgt dan weer voor minder minuten fietsen per week. Daarnaast worden deze fietsen ondersteund door een elektrische motor, waardoor fietsers zich minder in hoeven te spannen.

Zitten

Niet alleen fietsen jongeren dus minder, zij zitten ook veel. Dat is voor het RIVM een zorgelijke ontwikkeling. Veel zitten gaat gepaard met een hoger risico op allerlei aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en eerdere sterfte. Dat verband is nog sterker als mensen ook minder bewegen.

Beweegrichtlijnen

Om te voldoen aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad moet een volwassene elke week 2,5 uur matig of zwaar bewegen, zoals wandelen en fietsen. Kinderen moeten minstens een uur per dag bewegen. Daarnaast moeten volwassenen minimaal twee keer in de week ‘spier- en botversterkende’ activiteiten doen. Denk bij spierversterkende activiteiten aan krachttraining, hardlopen, voetbal of andere activiteiten die ‘kracht, (uithoudings)vermogen en de omvang van spieren verbeteren’. Onder botversterkende activiteiten verstaat de Gezondheidsraad activiteiten zoals rennen en springen, aerobics of hardlopen. 

25 juli '24 (13:56)

Strand op Brouwersdam dreigt te verdwijnen door zandhonger

Het strand op Brouwersdam dreigt te verdwijnen door zandhonger. Zonder ingrijpen is het strand over een paar jaar al weg. Dit heeft tot gevolg dat omwonenden er niet meer kunnen genieten van de zon en eigenaren van strandpaviljoenen er geen geld meer kunnen verdienen. Toerisme speelt op Brouwersdam namelijk een belangrijk rol, laat wethouder Daniel Joppe van de gemeente Schouwen-Duiveland weten. Dit meldt Omroep Zeeland. 

25 juli '24 ( 8:48)

Temperatuur blijft uitzonderlijk hoog, net geen nieuw record

Het blijft wereldwijd uitzonderlijk warm, ook al is er net geen nieuw record geregistreerd. Op dinsdag was de gemiddelde temperatuur in de wereld 17,15 graden. Dat is een fractie lager dan het record van maandag, toen het gemiddelde na correctie uitkwam op 17,16 graden.

25 juli '24 ( 8:40)

Vorig jaar iets meer mensen verdronken dan gemiddeld

Vorig jaar zijn iets meer mensen verdronken dan gemiddeld in de afgelopen tien jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in 2023 98 sterfgevallen door verdrinking. In het afgelopen decennium waren dit er jaarlijks gemiddeld 88.

24 juli '24 (10:07)

Na oktober geen natuurkampen van IVN meer bij Woldhuis in Apeldoorn

IVN Natuureducatie verzorgt bij het Woldhuis in Apeldoorn natuurkampen voor duizenden schoolkinderen. Daar komt echter een einde aan. Het blijkt dat deze niet meer te financieren zijn en dus stopt de natuurorganisatie met het organiseren van de activiteiten rondom het Woldhuis. De kampweken worden nog tot 31 oktober georganiseerd, maar daarna is het gedaan, meldt IVN Natuureducatie.

24 juli '24 ( 9:44)

Drenthe dit weekend in het teken van de Fiets4Daagse

Stap jij liever op je stalen ros en zoek je een alternatief voor de Wandelvierdaagse? Dan kun je het komende weekend naar Drenthe voor de Drentse Fiets4Daagse. De ‘fietsprovincie’ van het land organiseert elk jaar een vierdaags fietsevenement, waarmee je door de provincie fietst. Met routes van 40, 60 en 80 kilometer is er voor zowel de recreatieve fietser als de doorgewinterde wielrenner een route die past. 

23 juli '24 (10:17)

Oproep voor extra openbare toiletten langs de Noord-Hollandse kust

Slechts een paar gemeentes in de provincie Noord-Holland hebben plannen om extra openbare toiletten te plaatsen. Ga je een dagje naar het strand, let er dan op dat je mogelijk geen wc’s tegen zult komen. Een domper voor de Toiletalliantie. Zij zagen graag dat er op meer plekken toiletten worden geplaatst. Zij doen dan ook een oproep aan gemeentes, meldt NH Nieuws.

23 juli '24 ( 8:35)

Natte zomer is ook goed nieuws: weinig meldingen van blauwalg

Het aanhoudende natte weer van de afgelopen tijd heeft ook een positieve kant: er zijn dit jaar maar weinig waarschuwingen voor blauwalg in zwemwateren.

22 juli '24 (14:43)

Bedreigde vogel broedt weer in Nederland op de Hoge Veluwe

Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

22 juli '24 ( 9:30)

Weerbericht: week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin deze week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

22 juli '24 ( 9:05)

Eerste walviskalfje van dit jaar vernoemd naar Loretta Schrijver

Het eerste walviskalfje dat dit jaar in de Nederlandse wateren is gezien, is vernoemd naar presentatrice Loretta Schrijver. Het zeezoogdiertje is dit weekend in de Oosterschelde gespot door onderzoekers van Stichting Rugvin, een organisatie die zich richt op het monitoren en onderzoeken van walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde.