Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel fotografen naar Drents-Friese Wold om wolvenwelpje, boswachter trekt aan bel

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Veel fotografen naar Drents-Friese Wold om wolvenwelpje, boswachter trekt aan bel / Foto: "Wolf 3" door Hyperlemon
Sinds er een wolvenwelpje is geboren in het Drents-Friese Wold komen veel fotografen naar het gebied om een kiekje te schieten van de viervoeter. Er is zelf zo veel belangstelling, dat de boswachter in het gebied aan de bel trok, meldt NOS.

De afgelopen tijd trokken tientallen mensen naar het bos op de grens van Friesland en Drenthe. Om goede foto’s te maken van het jong probeerden sommigen het dier met blikken voer naar zich toe te lokken. Dat wekt zorgen bij boswachter Lysander van Oossanen. Volgens hem wordt het natuurlijke gedrag van de wolf hiermee verstoord. “En dat willen we niet.”

Het was op een gegeven moment zelfs zo druk dat hulpdiensten er niet meer langs hadden gekund. Daarom besloot Van Oossanen samen met gemeenten Westerveld en Ooststellingwerf om de fotografen op afstand te houden.

Meningsverschillen

Daarnaast ontstond er ook een andere zorg bij de boswachter. Hij stelt dat er altijd voor- en tegenstanders zijn als het gaat om wolven. Daar moeten geen ongeregeldheden tussen beginnen. Volgens de boswachter waren er discussies tussen de verschillende partijen. Hij wilde escalatie graag voorkomen.

Respect voor de natuur

Eerder al riep Staatsbosbeheer mensen op om het dier niet op te jagen. Ook vroeg de natuurorganisatie of fotografen niet mee willen lopen met de wolf.

Verdere maatregelen waren niet nodig. De wolf laat zich niet veel zien dus de rust in het Drents-Friese Wold is wedergekeerd. 

25 juli '24 (13:56)

Strand op Brouwersdam dreigt te verdwijnen door zandhonger

Het strand op Brouwersdam dreigt te verdwijnen door zandhonger. Zonder ingrijpen is het strand over een paar jaar al weg. Dit heeft tot gevolg dat omwonenden er niet meer kunnen genieten van de zon en eigenaren van strandpaviljoenen er geen geld meer kunnen verdienen. Toerisme speelt op Brouwersdam namelijk een belangrijk rol, laat wethouder Daniel Joppe van de gemeente Schouwen-Duiveland weten. Dit meldt Omroep Zeeland. 

25 juli '24 ( 8:48)

Temperatuur blijft uitzonderlijk hoog, net geen nieuw record

Het blijft wereldwijd uitzonderlijk warm, ook al is er net geen nieuw record geregistreerd. Op dinsdag was de gemiddelde temperatuur in de wereld 17,15 graden. Dat is een fractie lager dan het record van maandag, toen het gemiddelde na correctie uitkwam op 17,16 graden.

25 juli '24 ( 8:40)

Vorig jaar iets meer mensen verdronken dan gemiddeld

Vorig jaar zijn iets meer mensen verdronken dan gemiddeld in de afgelopen tien jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in 2023 98 sterfgevallen door verdrinking. In het afgelopen decennium waren dit er jaarlijks gemiddeld 88.

24 juli '24 (10:07)

Na oktober geen natuurkampen van IVN meer bij Woldhuis in Apeldoorn

IVN Natuureducatie verzorgt bij het Woldhuis in Apeldoorn natuurkampen voor duizenden schoolkinderen. Daar komt echter een einde aan. Het blijkt dat deze niet meer te financieren zijn en dus stopt de natuurorganisatie met het organiseren van de activiteiten rondom het Woldhuis. De kampweken worden nog tot 31 oktober georganiseerd, maar daarna is het gedaan, meldt IVN Natuureducatie.

24 juli '24 ( 9:44)

Drenthe dit weekend in het teken van de Fiets4Daagse

Stap jij liever op je stalen ros en zoek je een alternatief voor de Wandelvierdaagse? Dan kun je het komende weekend naar Drenthe voor de Drentse Fiets4Daagse. De ‘fietsprovincie’ van het land organiseert elk jaar een vierdaags fietsevenement, waarmee je door de provincie fietst. Met routes van 40, 60 en 80 kilometer is er voor zowel de recreatieve fietser als de doorgewinterde wielrenner een route die past. 

23 juli '24 (10:17)

Oproep voor extra openbare toiletten langs de Noord-Hollandse kust

Slechts een paar gemeentes in de provincie Noord-Holland hebben plannen om extra openbare toiletten te plaatsen. Ga je een dagje naar het strand, let er dan op dat je mogelijk geen wc’s tegen zult komen. Een domper voor de Toiletalliantie. Zij zagen graag dat er op meer plekken toiletten worden geplaatst. Zij doen dan ook een oproep aan gemeentes, meldt NH Nieuws.

23 juli '24 ( 8:35)

Natte zomer is ook goed nieuws: weinig meldingen van blauwalg

Het aanhoudende natte weer van de afgelopen tijd heeft ook een positieve kant: er zijn dit jaar maar weinig waarschuwingen voor blauwalg in zwemwateren.

22 juli '24 (14:43)

Bedreigde vogel broedt weer in Nederland op de Hoge Veluwe

Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

22 juli '24 ( 9:30)

Weerbericht: week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin deze week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

22 juli '24 ( 9:05)

Eerste walviskalfje van dit jaar vernoemd naar Loretta Schrijver

Het eerste walviskalfje dat dit jaar in de Nederlandse wateren is gezien, is vernoemd naar presentatrice Loretta Schrijver. Het zeezoogdiertje is dit weekend in de Oosterschelde gespot door onderzoekers van Stichting Rugvin, een organisatie die zich richt op het monitoren en onderzoeken van walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde.