Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gelderland wil wolf af kunnen schieten, maar doen boeren wel voldoende aan preventie?

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Gelderland wil wolf af kunnen schieten, maar doen boeren wel voldoende aan preventie?
De provincie Gelderland wil in de aanpak van de wolf best meer inzetten op preventieve maatregelen, maar beheer is volgens gedeputeerde Harold Zoet noodzakelijk om het aantal wolven in de hand te houden. Zoet zegt dat in een reactie op het recente advies van de Gelderse wolvencommissie. Die commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel pleit ervoor om fors te investeren in preventie, om zo de maatschappelijke onrust te verminderen. De partij stelt dat boeren op de Veluwe weinig maatregelen nemen tegen de wolf.

"We hebben preventie en beheer allebei nodig in de aanpak van de wolf in Gelderland", aldus Zoet. De BBB-gedeputeerde pleitte ruim een maand geleden in Brussel al voor verlaging van de beschermde status van de wolf in Europa. Het Gelderse college wil meer mogelijkheden om wolven die onnatuurlijk en gevaarlijk gedrag vertonen, te kunnen afschieten.

"Ik ben het eens met het pleidooi van de wolvencommissie dat preventiemaatregelen zoals wolfwerende rasters noodzakelijk zijn", aldus Zoet. "Tegelijkertijd is het nu dweilen met de kraan open dat we de wolf niet kunnen beheren. Inwoners verwachten dat we op tijd kunnen ingrijpen. Dat is nodig om onrust te verminderen en begrip te vergroten. Het moet dus en preventie en beheren zijn."

Risico

De commissie heeft deze zomer onderzoek gedaan op 285 percelen op de Veluwe. Op de Veluwe leven de meeste wolvenroedels van Nederland. Op de onderzochte percelen liepen 2779 schapen en 238 geiten. Slechts tien weilanden hadden een mogelijk wolfwerend raster. Bij 22 percelen vonden de onderzoekers dat er wel een poging was gedaan om maatregelen tegen een wolvenaanval te nemen, maar dat die niet in orde waren. Nergens liepen kuddewaakhonden die wolven wegjagen. In Gelderland kunnen veehouders hulp krijgen van een wolvenconsulent om goede maatregelen te nemen, maar die wordt bijna niet ingeschakeld.

Dierhouders schatten het risico op een wolvenaanval te laag in, aldus het onderzoek. Een wolf jaagt van nature op wild. Ouders leren hun jongen jagen. Als vee een makkelijke prooi vormt, zullen wolven zich daarin specialiseren en dat aan hun jongen doorgeven. Zo worden wolvenaanvallen een steeds groter probleem, beschrijven de onderzoekers. Als wolven daarentegen een vervelende ervaring hebben met pogingen vee aan te vallen, bijvoorbeeld door een stroomschok, gaan ze achter loslopend wild aan.

Dierhouders vinden de aanschaf van wolfwerende rasters ondanks subsidies te duur. Omdat de onderkant van de rasters vrij van begroeiing moet blijven, vergt zo'n raster ook extra werk. Daarnaast zijn de dierhouders er niet van overtuigd dat de rasters werken, hoewel wolvendeskundigen daar wel zeker van zijn. De wolvencommissie pleit voor veel meer voorlichting over maatregelen.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe.