Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wordt wolf straks ingezet voor faunabeheer?

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Wordt wolf straks ingezet voor faunabeheer?
De Tweede Kamer wil dat de wolf een prominente rol krijgt in het in stand houden van het aantal wilde dieren, zoals reeën, herten en zwijnen. Vorige week nam de Tweede Kamer een motie aan van Eva Akerboom (PvdD) waarin de rol van ‘grote predatoren’ in faunabeheer wordt meegenomen. Dat meldt RTV Drenthe.

Onder ‘grote predatoren’ vallen ook wolven. De Partij voor de Dieren wil dat deze dieren meehelpen om onder zieke dieren te verwijderen, zoals wilde zwijnen met varkenspest. Dat zou er voor moeten zorgen dat jagers dit niet meer hoeven te doen.

In deze discussie is de wolf al langer vermengd. Het lukt op zowel provinciaal als landelijk niveau niet om het eens te worden over de omgang met de wolf. Zo heeft de provincie Drenthe onlangs een verzoek ingediend bij de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf aan te passen zodat beheer mogelijk kan worden gemaakt. Volgens de lokale Partij voor de Dieren was de Gedeputeerde Staten echter niet eerlijk over de feiten omtrent de wolf.

Vrij spel

De provinciale tak van de BBB is het niet eens met de meerderheid van de Kamer. Gert-Jan Schuinder, fractievoorzitter van BBB in de Provinciale Staten, vindt dat de wolf eerst zelf moeten worden beheerd voordat je deze kan inzetten voor ander faunabeheer. “Zo geef je één dierenpopulatie vrij spel”, aldus Schuinder.

De BBB in Drenthe ziet het liefst dat de beschermde status van de wolf verdwijnt. De partij beseft dat dit niet op korte termijn kan gebeuren, maar zegt ‘intensief te werken’ aan het veranderen van de beschermde status.

Door die beschermde status is het verboden om op de wolf te jagen, deze te verjagen of te verplaatsen. Dat is volgens Schuinder meer reden om wantrouwend te zijn richting het besluit van de Tweede Kamer. Hij stelt dat er straks geen ree meer over is, en dan ‘moeten ze weer ander voedsel zoeken’.

Tijd

Ook adviseur faunabeheer Sander Crasborn denkt dat het voorstel van de PvdD wat genuanceerder kan. Hij stelt dat Nederland geen ecosystemen bevat waarin dierenpopulaties elkaar in stand kunnen houden. Wel kunnen wolven meehelpen in het faunabeheer, maar jagers blijven nodig.

Crasborn denkt dat de Kamer tijd probeert te kopen met het aannemen van deze motie. Hierdoor zou volgens hem de discussie over de wolf ‘op korte termijn enigszins de kop in gedrukt’ worden.

Faunabeheer

Per 1 januari wil Staatsbosbeheer in Drenthe een ander reeënbeleid uitvoeren. Daarmee is het doel om recreanten vaker in contact te laten komen met de hoefdieren.

Vaak wordt de wolf als oorzaak gezien dat reeën zich weinig laten zien. Dat is volgens Staatsbosbeheer niet helemaal waar. De dieren hebben geen invloed op de reeënpopulatie, blijkt uit de meest recente reeëntelling.

06 december '23 (12:52)

Velsen krijgt 1,8 miljoen euro voor tweede elektrische pont

Voor de aanschaf van een tweede elektrische pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, krijgt de gemeente 1,8 miljoen euro van de provincie Zuid-Holland. Door een tweede pont aan de verbinding toe te voegen, kunnen inwoners van de regio weer iedere 10 minuten de oversteek van het Noordzeekanaal maken. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

06 december '23 (10:18)

Bootongeluk op de Waddenzee in 2022: dit kwam naar voren in het onderzoek

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

05 december '23 ( 9:30)

Tot woensdagmiddag code geel in het noorden vanwege gladheid

Regen- en sneeuwval kunnen in het noorden van het land zorgen dat het plaatselijk glad is. Daarom geldt voor de noordelijke provincies - Friesland, Groningen en Drenthe - code geel. Die duurt tot morgenmiddag, meldt KNMI. 

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.