Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Door vissers gevonden bedreigde zeeschildpad opgevangen in Diergaarde Blijdorp

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Door vissers gevonden bedreigde zeeschildpad opgevangen in Diergaarde Blijdorp / Foto: Diergaarde Blijdorp
Een Kemps Ridley zeeschildpad is binnengebracht in Diergaarde Blijdorp nadat deze in netten van vissers is gevonden. Dat gebeurde bij de kust ter hoogte van Walcheren (Wielingen Noord). De schildpad heeft de naam ‘Boeier’ gekregen, vernoemd naar de boot die het dier ontdekte. Dat meldt Diergaarde Blijdorp.

Het ReddingsTeam Zeedieren heeft contact opgenomen met Diergaarde Blijdorp om het dier op te vangen. De zeeschildpad was behoorlijk uit koers geraakt. Deze soort komt alleen voor in en rond de golf van Mexico. Jonge dieren kunnen wel eens verdwalen en onderkoeld aanspoelen. Blijdorp is de  enige opvang in het land met een ontheffing om schildpadden op te vangen en weer uit te zetten.

De zeeschildpad is opgevangen in een mariene quarantaine bij het Oceanium en wordt onderzocht door een dierenarts. Haar toestand lijkt stabiel, stelt de dierenarts. Wel is het schild wat beschadigd geraakt. Boeier is alert en zwemt actief, wat een goed teken is. Ze wordt ongeveer twee of drie jaar oud geschat. In het Oceanium kan het dier volgens Blijdorp weer aansterken om volgend jaar te worden uitgezet in Florida. Ze is nu niet zichtbaar voor het publiek, maar Blijdorp wil haar over een paar weken overplaatsen naar het mangrovegedeelte in het Oceanium.

De Kemps Ridley zeeschildpad is een kritiek bedreigde diersoort en is de kleinste zeeschildpad. Een volwassen dier wordt zo’n 40 kilogram en heeft een schildlengte van 65 tot 75 centimeter.

Waarnemingen in Nederland

Een Kemps is voorheen slechts zeven keer eerder gespot in Nederland. De eerste was in 1954 in Scharendijk, Zeeland. Ook is er een Kemps gezien in 1970 in Midsland op Terschelling. Daarna pas in 2007 weer bij IJmuiden. In november 2008 werd er een Kemps naar Blijdorp gebracht, die aanspoelde bij Westerschouwen. Deze is later uitgezet in de Golf van Mexico. Verder werden er in 2014 en 2021 nog een keer een Kemps zeeschildpad gevonden. Deze twee overleefden de verwondingen die ze hadden opgelopen niet.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.

22 november '23 ( 9:21)

Gemeente stelt parkeerverbod in Drents-Friese Wold in vanwege overlast wolvenspotters

Sinds er een nieuw welpje is geboren in de wolvenroedel in het Drents-Friese Wold, trekken veel wolvenspotters naar het natuurgebied. Die zorgen echter voor overlast. Daarom heeft de gemeente Ooststellingwerf besloten om een parkeerverbod in te voeren op de Oude Willemsweg in Oude Willem. Dat meldt Omroep Friesland.

21 november '23 (11:15)

Hoe Rotterdamse konijnen de Vlielandse populatie redden

Een poging om de konijnenpopulatie op Vlieland weer te laten stijgen heeft zijn vruchten afgeworpen. Voor de tweede keer zijn er konijnen uitgezet op het eiland. De eerste keer, in januari, waren dat er 26. Afgelopen weekend waren dat er nog eens 19. Dat mag ook wel: de eigen populatie telde nog slechts 50 dieren, meldt Omroep Friesland.