Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tot 1 april (geen grap) geen watersport in vogelrustgebieden

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Tot 1 april (geen grap) geen watersport in vogelrustgebieden / Foto: "Lytse Mâr. Locatie De Alde Feanen van het It Fryske Gea 03" door Dominicus Johannes Bergsma
De Friese meren zijn zeer gewild als watersportgebieden. Maar ook watervogels komen hier graag voor hun rust, om de winterperiode door te brengen. Daarom vraagt de provincie watersporters om tot 1 april niet in de rustgebieden te komen. Deze zijn afgebakend met gemarkeerde boeien, meldt de provincie. 

De rustgebieden worden gemarkeerd met gele boeien met blauwe sticker. Daarop staat de tekst ‘Vogelrustgebied’. Duidelijker kan het niet. De gebieden liggen in de Natura-2000-gebieden Snitser Mar en omgeving, de Witte en Swarte Brekken, de Aldegeasterbrekken, de Fluezen en de Alde Feanen. Deze liggen langs de ondiepe randen van de meren wel blijven de vaargeulen en drukke vaarroutes toegankelijk voor watersporters en (sport)vissers.

Voorspelbaarheid

Een groot deel van de Europese watervogelpopulatie trekt in de winter naar de Friese Meren. Het gaat om vogels zoals de smient, slobeend, het nonnetje en de wintertaling. Deze vogels houden van voorspelbaarheid en duidelijkheid. Als er geen boten komen in een gebied, weten de vogels dat ze hier rustig kunnen dobberen en eten. Op het moment dat er soms toch een boot door het gebied vaart, blijven de vogels op hun hoede. Dan kan één boot of persoon vanaf honderden meters al voor voldoende verstoring zorgen dat de vogels opvliegen.

Elke keer als de vogels dat doen, verliezen zij een deel van hun opgebouwde reserves. Die hebben zij juist keihard nodig om de winter door te komen en in het voorjaar weer te kunnen vliegen naar hun zomerverblijven om daar te nestelen. Bij teveel verstoring kunnen vogels een gebied uiteindelijk gaan mijden. Daarom worden watersporters gevraagd om tot 1 april niet te varen en ook bij de aanlegsteigers die achter de boeien liggen niet aan te meren.

06 december '23 (12:52)

Velsen krijgt 1,8 miljoen euro voor tweede elektrische pont

Voor de aanschaf van een tweede elektrische pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, krijgt de gemeente 1,8 miljoen euro van de provincie Zuid-Holland. Door een tweede pont aan de verbinding toe te voegen, kunnen inwoners van de regio weer iedere 10 minuten de oversteek van het Noordzeekanaal maken. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

06 december '23 (10:18)

Bootongeluk op de Waddenzee in 2022: dit kwam naar voren in het onderzoek

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

05 december '23 ( 9:30)

Tot woensdagmiddag code geel in het noorden vanwege gladheid

Regen- en sneeuwval kunnen in het noorden van het land zorgen dat het plaatselijk glad is. Daarom geldt voor de noordelijke provincies - Friesland, Groningen en Drenthe - code geel. Die duurt tot morgenmiddag, meldt KNMI. 

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.