Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit weekend staat het Waddengebied in het teken van trekvogels

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Dit weekend staat het Waddengebied in het teken van trekvogels / Foto: "Kleine Plevier - Charadrius dubius" door Gertjan van Noord
Op zaterdag 14 oktober is het Wereld Trekvogeldag. Ook Werelderfgoed Waddenzee sluit zich hierbij aan. Om de dag te vieren zijn er dit weekend in het Waddengebied allerlei activiteiten georganiseerd. Ook zondag 15 oktober staat in het teken van trekvogels. Die dag is namelijk de Trekvogeltelling, meldt Vogelbescherming Nederland.

Vanaf aankomende zaterdag zijn er op onder andere Texel, Schiermonnikoog en bij Lauwersoog diverse activiteiten op het gebied van trekvogels. Zo wordt laten zien waarom het Waddengebied zo’n belangrijke rol speelt hierin. Ook komen ervaren experts vertellen en worden er excursies georganiseerd.

In Park Lauwersmeer kun je een excursie volgen over de waddendijk Bantpolder, is er een themamiddag in het activiteitencentrum Lauwersnest en kun je vogels spotten bij Jaap Deensgat aan het Lauwersmeer. Klik op de link voor meer informatie.

Ook op Texel worden meerdere excursies georganiseerd. Mensen kunnen routes wandelen, maar er zijn ook excursies in een minibus (volgeboekt) langs het vogelboulevard en door Nationaal Park Duinen. In het Natuurcentrum De Marel op Texel is een voorlichting in gemaalhuisje aan Waddendijk in De Cocksdorp. Meer informatie via de website van Vogelinformatiecentrum Texel.

Trekvogeltelling

De zondag is gereserveerd voor de telling van trekvogels. Vrijwilligers gaan op pad naar zogenoemde telposten. Ook geïnteresseerden worden uitgenodigd om mee te gaan. Dat kan op ieder moment, van 7.30 uur tot 12.00 uur. Wel wordt er verzocht je aan te melden.

Meer informatie is te vinden via deze link

06 december '23 (12:52)

Velsen krijgt 1,8 miljoen euro voor tweede elektrische pont

Voor de aanschaf van een tweede elektrische pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, krijgt de gemeente 1,8 miljoen euro van de provincie Zuid-Holland. Door een tweede pont aan de verbinding toe te voegen, kunnen inwoners van de regio weer iedere 10 minuten de oversteek van het Noordzeekanaal maken. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

06 december '23 (10:18)

Bootongeluk op de Waddenzee in 2022: dit kwam naar voren in het onderzoek

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

05 december '23 ( 9:30)

Tot woensdagmiddag code geel in het noorden vanwege gladheid

Regen- en sneeuwval kunnen in het noorden van het land zorgen dat het plaatselijk glad is. Daarom geldt voor de noordelijke provincies - Friesland, Groningen en Drenthe - code geel. Die duurt tot morgenmiddag, meldt KNMI. 

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.