Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Recordaantal van 47.000 deelnemers aan marathon Amsterdam

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Recordaantal van 47.000 deelnemers aan marathon Amsterdam
Hardlopers uit 131 verschillende landen komen zondag aan de start bij de marathon van Amsterdam. Daarmee is de 47e editie volgens de organisatie het grootste internationale eendaagse evenement in Nederland.

Ongeveer de helft van de deelnemers is Nederlands, de andere helft is van buitenlandse afkomst. In totaal rennen 47.000 mensen een afstand door de hoofdstad. Het is een record aan inschrijvingen. Begin juli waren de startbewijzen al uitverkocht. Meer dan 20.000 hardlopers wagen zich aan de langste afstand, de 42,195 kilometer.

"De eerste editie in 1975 telde driehonderd deelnemers en nu zitten we aan de 47.000. We kunnen wel stellen dat de marathon in die 47 jaren een flinke groei heeft doorgemaakt", zegt marathondirecteur René Wit.

Twee startlocaties

Nog meer groei is bijna niet mogelijk, maar de organisatie werkt er wel aan. "We hebben zondag twee startlocaties en dat is nieuw. We laten op de marathon 15.000 hardlopers starten in het Olympisch Stadion en 5000 buiten het stadion. Na 1 kilometer komen de groepen samen. Het geeft ons de ruimte om in de komende jaren nog meer deelnemers toe te laten."

De topatleten vertrekken zondag op het schema van het parcoursrecord. Dat staat met 2.03.39 op naam van de Ethiopiër Tamirat Tola. Diens landgenoot Birhanu Legese is komende zondag op papier de snelste man; hij heeft 2.02.48 als beste tijd. Het is inmiddels de tiende tijd ooit gelopen. Bij de vrouwen voert de Ethiopische Ashete Bekere met een persoonlijk record van 2.17.58 de startlijst aan.

Olympische limiet

Khalid Choukoud, die vorig jaar met 2.09.34 Nederlands kampioen werd in Amsterdam, gaat een poging wagen de olympische limiet van 2.08.10 te slechten. Anne Luijten en Jill Holterman azen op de olympische limiet van 2.26.50 bij de vrouwen. Nienke Brinkman heeft zich afgemeld met een blessure.

Het parcours kent een paar kleine wijzigingen. Zo is er een iets andere lus bij de Zuidas en de keerlus op de Kennedylaan is eruit. "In theorie zou het parcours iets sneller moeten zijn", aldus directeur Wit.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.