Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

5 'wilde' tips om de natuur van Ede te ontdekken

Door Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
5 'wilde' tips om de natuur van Ede te ontdekken
De herfst is het perfecte seizoen om de natuur in de gemeente Ede te komen ontdekken. Geniet al wandelend van de prachtige kleuren in de bossen of doe mee met één van de vele wildactiviteiten. Proef de smakelijke wildgerechten en luister naar het geluid van burlende herten. Trek er deze herfst op uit met 5 wildtips en ga zelf wild kijken, proeven én kopen. Dit meldt Stichting Ede Marketing.

Wild kijken

De herfst is het perfecte moment om de Gelderse Big Five te spotten. Ga op zoek naar edelherten, reeën, zwijnen, vossen en de das. Wandel of fiets ook eens naar een wildobservatiepost, want de kans dat je hier wild spot is erg groot. Het zijn prachtige plekken midden in de natuur waar je even kunt uitrusten en volop kunt genieten. Wil je de beste wildspot-tips? Ga dan in het najaar met de boswachter op pad. Er zijn meerdere georganiseerde excursies te boeken. 

Wild spotten in Ede

Speuren naar sporen

Natuurcentrum Veluwe wildkanseltocht

Wild proeven! 

Het najaar staat ook in het teken van wild proeven in Ede. Dit is dé tijd van wildgerechten als een Veluwse stoofpot of wildbraad. Proef de lekkerste gerechten in de vele wildrestaurants of koop zelf wild bij de specialisten. Ede ligt bovendien in het hart van de Foodvalley; de regio waar dagelijks hard wordt gewerkt aan de voedselvoorziening van morgen. Extra bijzonder zijn de streekproducten. Volg een Smaakfietsroute en shop lokaal bij de boer of landwinkel.

Hoge Veluwe: Wild, wijn en wandelen

Hoge Veluwe: Open NK Culinair Wild BBQ

Wild kopen 

Op diverse locaties in de gemeente Ede kun je wild kopen. Zo biedt de Parkwinkel in Het Nationale Park de Hoge Veluwe de mogelijkheid om wild te kopen. Het vlees uit de pakketten van De Hoge Veluwe is van herten en wilde zwijnen die in het Park hebben geleefd. Ook diverse slagerijen in de dorpen verkopen wildspecialiteiten.

Wild & Wandelen

Met een oppervlakte van maar liefst 32.000 hectare en de meest diverse natuurgebieden van Nederland is er voor wandelaars genoeg te ontdekken en genieten in en rond Ede. Geniet van de afwisselende natuurgebieden, de herfstkleuren, wildspotlocaties en mooie rustpunten. Kies voor een kinderwandeling, één van de 11 Klompenpaden, verken het Middelpunt van Nederland, maak een wandeling met een gids of ga zelf op pad en volg één van de vele uitgestippelde routes. 

Wild & Wandelen in Ede

Wandelen in Ede

Wild-activiteiten  

Activiteiten volledig in de sfeer van wild proeven? Er staat een aantal gezellige fairs en wild bijeenkomsten op het programma. 

Hoge Veluwe: Wilde Weken

Outdoorfair Ede Goes Wild  

Burr’len bij de Koepel 

Craeft ambachtsmarkt

Kijk voor meer tips op www.bezoek-ede.nl/wild-ontdekken

Door: Nationale Recreatiegids

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe.