Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

In Nederland uitgestorven elften gevangen in de Waal bij Nijmegen

Door ANP
schedule 2 min
location_on [xx]km
In Nederland uitgestorven elften gevangen in de Waal bij Nijmegen
In de Waal bij Nijmegen zijn vorige week twee jonge elften gevangen, die waarschijnlijk vanuit Duitsland onderweg waren naar de Noordzee. Kennisorganisatie RAVON hoopt dat de vangst van de twee elften betekent dat de in Nederland uitgestorven vis bezig is aan een terugkeer, nu de ecologische kwaliteit van de grote rivieren verbetert.

De elft, een haringachtige trekvis die tot 62 centimeter groot kan worden, verdween in de jaren dertig van de vorige eeuw uit Nederland door overbevissing en aanpassingen van de rivieren voor de scheepvaart. Duitsland is in 2008 begonnen met een herintroductieprogramma, waarbij jaarlijks ongeveer een miljoen jonge vissen worden uitgezet. De in de Waal gevangen elften kwamen waarschijnlijk uit de Rijn bij Xanten, ongeveer 50 kilometer van Nijmegen, waar ze in juni zijn uitgezet.

Elften leven in scholen op zee en in kustwateren. Geslachtsrijpe vissen trekken de rivieren op en zwemmen honderden kilometers landinwaarts om zich daar voort te planten. Jonge vissen zwemmen weer terug naar de zee.

De elften bij Nijmegen zijn weer losgelaten in de kribvakken waar ze werden gevangen. RAVON vist sinds vorig jaar met sleepnetten in Waal, Rijn en Maas, de nevengeulen en plassen in de uiterwaarden. Doel is het opzetten van een vismeetnet met zoveel mogelijk soorten. Ook wordt gekeken of de opkomst van exoten als de grondel ten koste gaat van inheemse soorten en of daartegen maatregelen nodig zijn.

06 december '23 (12:52)

Velsen krijgt 1,8 miljoen euro voor tweede elektrische pont

Voor de aanschaf van een tweede elektrische pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, krijgt de gemeente 1,8 miljoen euro van de provincie Zuid-Holland. Door een tweede pont aan de verbinding toe te voegen, kunnen inwoners van de regio weer iedere 10 minuten de oversteek van het Noordzeekanaal maken. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

06 december '23 (10:18)

Bootongeluk op de Waddenzee in 2022: dit kwam naar voren in het onderzoek

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

05 december '23 ( 9:30)

Tot woensdagmiddag code geel in het noorden vanwege gladheid

Regen- en sneeuwval kunnen in het noorden van het land zorgen dat het plaatselijk glad is. Daarom geldt voor de noordelijke provincies - Friesland, Groningen en Drenthe - code geel. Die duurt tot morgenmiddag, meldt KNMI. 

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.