Met City Deal Fietsen willen gemeenten en organisaties meer mensen op stalen ros krijgen
De samenwerking is speciaal voor mensen, onder wie kinderen, die het fietsen om uiteenlopende reden niet zelf kunnen organiseren. Bijvoorbeeld omdat ze nooit hebben geleerd om te fietsen of het niet kunnen betalen. Bij deze City Deal zijn 14 gemeenten, 6 maatschappelijke organisaties, 3 ministeries en 2 bedrijven betrokken. Zij investeren tijd en geld in de samenwerking. Voor de komende vier jaar is er in totaal bijna 3 miljoen euro beschikbaar voor projecten in wijken, steden en landelijke gebieden voor het stimuleren van het hebben van en kunnen fietsen.
Twintig procent fiets bijna nooit
Nederland heeft meer fietsen dan mensen. Met elkaar hebben we 23 miljoen fietsen. Tegelijkertijd heeft niet iedereen in Nederland een fiets; van alle Nederlanders vanaf 6 jaar oud heeft 12 procent op dit moment geen fiets. Ruim 20 procent van de mensen fietst nooit of bijna nooit. Een deel hiervan, waaronder ook kinderen, heeft moeite om fietsen zich eigen te maken. Bijvoorbeeld omdat ze het nooit hebben geleerd, het niet gewend zijn of omdat ze een fiets en het onderhoud ervan niet kunnen betalen. In elke basisschoolklas (in de stad) zitten gemiddeld twee kinderen die geen fiets hebben.
Voorbeelden
Vanuit de samenwerking binnen de City Deal gaan partners nieuwe projecten opzetten en succesvolle projecten opschalen. Zo wordt er in verschillende provincies al actie ondernomen op het hebben van een fiets en het kunnen fietsen. De gemeente Arnhem geeft kinderen de kans zich te ontwikkelen en volwassenen mee te laten doen op de arbeidsmarkt door middel van de fiets. Stichting Leergeld, ook een van de partners van City Deal, helpt jaarlijks ongeveer 20.000 kinderen aan een fiets. Dit doen zij in samenwerking met het Kinderfietsenplan van de ANWB die lokaal tweedehands fietsen inzamelt en opknapt met vrijwilligers. In de gemeenten Maastricht en Rotterdam worden tweedehands fietsen ingezameld, gerepareerd en tegen een kleine vergoeding aan mensen met een kleine beurs verkocht.
Kijk voor meer informatie en de deelnemende gemeenten en partijen op de website van de Agenda Stad.