Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Met City Deal Fietsen willen gemeenten en organisaties meer mensen op stalen ros krijgen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Met City Deal Fietsen willen gemeenten en organisaties meer mensen op stalen ros krijgen
Iedereen die op een fiets wil stappen, moet dat kunnen. Dat houdt in dat zij toegang moeten hebben tot goede, veilige en passende fietsen; en de vaardigheid om te kunnen fietsen. Daar zetten gemeenten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en het kabinet zich voor in. Gisteren, op de Dag van de Stad, werd de samenwerking officieel door de City Deal Fietsen te ondertekenen, meldt Rijksoverheid.

De samenwerking is speciaal voor mensen, onder wie kinderen, die het fietsen om uiteenlopende reden niet zelf kunnen organiseren. Bijvoorbeeld omdat ze nooit hebben geleerd om te fietsen of het niet kunnen betalen. Bij deze City Deal zijn 14 gemeenten, 6 maatschappelijke organisaties, 3 ministeries en 2 bedrijven betrokken. Zij investeren tijd en geld in de samenwerking. Voor de komende vier jaar is er in totaal bijna 3 miljoen euro beschikbaar voor projecten in wijken, steden en landelijke gebieden voor het stimuleren van het hebben van en kunnen fietsen.

Twintig procent fiets bijna nooit

Nederland heeft meer fietsen dan mensen. Met elkaar hebben we 23 miljoen fietsen. Tegelijkertijd heeft niet iedereen in Nederland een fiets; van alle Nederlanders vanaf 6 jaar oud heeft 12 procent op dit moment geen fiets. Ruim 20 procent van de mensen fietst nooit of bijna nooit. Een deel hiervan, waaronder ook kinderen, heeft moeite om fietsen zich eigen te maken. Bijvoorbeeld omdat ze het nooit hebben geleerd, het niet gewend zijn of omdat ze een fiets en het onderhoud ervan niet kunnen betalen. In elke basisschoolklas (in de stad) zitten gemiddeld twee kinderen die geen fiets hebben.

Voorbeelden

Vanuit de samenwerking binnen de City Deal gaan partners nieuwe projecten opzetten en succesvolle projecten opschalen. Zo wordt er in verschillende provincies al actie ondernomen op het hebben van een fiets en het kunnen fietsen. De gemeente Arnhem geeft kinderen de kans zich te ontwikkelen en volwassenen mee te laten doen op de arbeidsmarkt door middel van de fiets. Stichting Leergeld, ook een van de partners van City Deal, helpt jaarlijks ongeveer 20.000 kinderen aan een fiets. Dit doen zij in samenwerking met het Kinderfietsenplan van de ANWB die lokaal tweedehands fietsen inzamelt en opknapt met vrijwilligers. In de gemeenten Maastricht en Rotterdam worden tweedehands fietsen ingezameld, gerepareerd en tegen een kleine vergoeding aan mensen met een kleine beurs verkocht.

Kijk voor meer informatie en de deelnemende gemeenten en partijen op de website van de Agenda Stad. 

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe.