Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Angst voor wolven op de Veluwe neemt toe

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Angst voor wolven op de Veluwe neemt toe / Foto: "Wolf" door Matt
Inmiddels leven er ongeveer zestig wolven in Nederland. Daarvan woont het overgrote deel in de Veluwe of in Drenthe. In deze gebieden zijn veel mensen bang voor de wolf. Is dat terecht? Misschien wel, misschien niet. Ondanks dat het misschien niet terecht is, zijn mensen wel bang. Sommige ouders durven hun kinderen niet meer op de fiets door het bos te sturen, meldt NU.nl

Extra ophef over de wolven ontstond in juli, toen een Drentse boer werd gebeten. En niet alleen in Drenthe is de angst toegenomen. Ook bewoners van de Veluwe hebben meer angst voor de roofdieren.

Onnodige angst

Wolvenexperts zeggen echter dat het niet nodig is om bang te zijn. Wolven vermijden mensen over het algemeen. Dan kan een incident wel eens voorkomen, maar dat ligt vaak ook aan de situatie. De wolf had hondsdolheid (wat niet meer voorkomt in West-Europa) of de wolf werd uitgelokt.

Rik Loeters, fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) in Gelderland zegt dat ouders hun kinderen nu niet meer in het donker door het bos durven te sturen. Ondanks de experts die zeggen dat er geen reden tot paniek is. Maar zeg maar eens tegen iemand die bang is voor spinnen dat het niet nodig is. Ook al doen ze je geen kwaad, de angst blijft toch.

Schrijver Dik van der Meulen zegt in de podcast Verscheurd door de wolf dat mythes en sprookjes ervoor hebben gezorgd dat mensen zo bang zijn voor de wolf. Hij stelt dat wolven ‘heel incidenteel’ mensen aanvallen. “Maar hoe groot is die kans?”, vraagt hij zich af. Hij noemt een tegenstrijdigheid, namelijk dat mensen vaak wel gewoon in het verkeer durven deel te nemen, terwijl er jaarlijks honderden mensen door overlijden. “We weten dat we door de bliksem getroffen kunnen worden. De kans dat je door een wolf wordt gegrepen, is veel kleiner.” Daarom vindt hij niet dat mensen bang hoeven te zijn.

Zestig wolven

Ondertussen lopen en zo’n zestig wolven rond in Nederland. De meeste daarvan leven op de Veluwe. Daar zijn nu zeven territoria. Ook het groeiende aantal wolven op de Veluwe stelt de mensen die bang zijn voor het dier niet gerust.

Ondanks dat zij niet vaak een wolf zijn, zien zij wel de resultaten van een wolvenaanval op schapen en ander vee. Er zijn 75 schapen gedood op de Veluwe in de afgelopen maand. We weten nog niet of dit ook door de wolf is gedaan. DNA-onderzoek moet dat uitwijzen.

Wel neemt de weerstand tegen de wolf toe, voornamelijk in Drenthe en op de Veluwe. De Gelderse BBB wil een verlaging van het beschermingsniveau van de wolf. Hij denkt dat mensen zich ‘niet meer veilig’ voelen.

Voorlopig

Door de strenge beschermde status van de wolf is het niet toegestaan om de beesten te doden. Ook verjagen of opjagen is in principe strafbaar. En dat blijft voorlopig ook zo.

Dat is inderdaad voorlopig, want de Europese Commissie is aan het overwegen om de beschermde status van de wolf wel te verlagen. Het is echter niet duidelijk in welke vorm. De afgelopen maand is de Commissie bezig geweest om uit te zoeken waar in Europa en hoeveel wolven overlast veroorzaken. Wel is de verwachting dat het besluit nog even op zich laat wachten.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe.