Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KNMI schetst gevolgen klimaatverandering in vier nieuwe scenario's

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
KNMI schetst gevolgen klimaatverandering in vier nieuwe scenario's
Nederland krijgt door klimaatverandering nog meer last van hitte en droogte dan eerder werd verwacht. Ook de zeespiegelstijging valt als het tegenzit hoger uit, zo wordt duidelijk uit de nieuwste klimaatscenario's van het KNMI. Het instituut heeft daar jaren aan gewerkt.

"Het staat vast dat de mens het klimaat beïnvloedt", zeggen de onderzoekers nog eens duidelijk. De uitstoot van broeikasgassen is dan ook dé factor die bepaalt in welke mate Nederland opwarmt en extreem weer te verduren krijgt.

In de hoge scenario's van de klimaatwetenschappers blijft de wereld zijn economische groei op fossiele brandstoffen bouwen en zal de wereldwijde CO2-uitstoot nog lang stijgen. Als dat gebeurt, zullen Nederlanders klimaatverandering het hardst voelen. Maar ook in het lage scenario, waarin de uitstoot daalt in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs, ziet het KNMI "grote gevolgen". In het rapport wordt daarnaast onderscheid gemaakt tussen een natter en een droger scenario. Dat doen de wetenschappers omdat Nederland in een overgangsgebied ligt qua neerslagverandering.

Zeespiegelstijging

Het hoge uitstootscenario is niet heel waarschijnlijk, erkennen de onderzoekers. De groei van de wereldwijde CO2-uitstoot buigt af en er zijn tekenen dat de uitstoot binnen enkele jaren zal gaan dalen. Aan de andere kant kunnen zich ook tegenvallers voordoen. Als de ijskappen van Antarctica een kantelpunt bereiken en sneller smelten, kan de zeespiegel voor de Nederlandse kust in 2100 al 2,5 meter zijn gestegen. Tot het jaar 2300 kan het waterpeil in dat geval ruim 17 meter hoger komen te staan.

Zonder zulke extremen komt het KNMI voor 2100 uit op maximaal 1,24 meter stijging in het erg hoge scenario. In het lage scenario blijft het beperkt tussen de 26 en 73 centimeter aan het eind van de eeuw. Wel zal de zeespiegel in elk scenario nog eeuwen stijgen. "Dit komt doordat de traag reagerende ijskappen niet in evenwicht zijn met het huidige klimaat", legt het KNMI uit. "De toekomst van Nederland hangt sterk af van de zeespiegelstijging", voegt onderzoeker Sybren Drijfhout eraan toe.

Uit het rapport wordt duidelijk dat Nederlanders het vaker heet zullen krijgen. In de lage scenario's neemt het aantal tropische dagen (+30 graden) toe van gemiddeld vijf per jaar tot negen per jaar in 2050. In een "hoog en droog" scenario krijgen we jaarlijks gemiddeld dertien van zulke dagen in 2050. Dan zijn gevaarlijk hoge temperaturen van boven de 40 graden ook niet meer uitzonderlijk. Ook het neerslagtekort kan in dat hoge scenario sterk toenemen, met 79 procent ten opzichte van nu.

17 januari '25 (10:00)

KNMI geeft code geel af vanwege mist

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven in verband met mist. Plaatselijk kan er dichte mist hangen, met minder dan 200 meter zicht.

16 januari '25 (10:54)

Zwijn valt twee wandelaars aan: 'Zwijnen zijn de grootste rotzakken van het bos'

Vorige week zaterdag zijn twee wandelaars in het bos bij Elspeet aangevallen door een zwijn. Vader en zoon waren samen aan de wandel, toen ze het dier tegenkwamen. Volgens ecoloog Lars Soerink is het zeldzaam dat een zwijn in de aanval gaat, maar de tijd van het jaar verklaart veel. Het is namelijk de paarperiode, waardoor mannelijke zwijnen extra veel testosteron hebben. Dit meldt Omroep Gelderland. 

16 januari '25 ( 9:00)

Flink minder dijk hoeft verstevigd te worden

Ongeveer 1400 kilometer dijk moet worden versterkt tot 2050, flink minder dan de 2000 kilometer die eerder is berekend. Dat schrijft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Ook dit getal kan komende jaren nog veranderen.

16 januari '25 ( 8:45)

Dichte mist wederom reden voor code geel in Nederland

Het KNMI waarschuwt dat er in het Waddengebied, rondom het IJsselmeer en in Limburg plaatselijk dichte mist voorkomt. Hier is code geel voor afgegeven tot middernacht.

15 januari '25 (11:33)

Code geel vanwege dichte mist in deel van land opgeheven

De weerswaarschuwing code geel die het KNMI had afgegeven voor dichte mist, is in een deel van het land voorbij. Voor Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen geldt inmiddels geen waarschuwing meer.

15 januari '25 ( 8:55)

Code geel in Nederland vanwege dicht mist

In een groot deel van Nederland geldt code geel voor dichte mist. Het KNMI heeft de mistwaarschuwing afgegeven voor alle provincies behalve Zeeland, Groningen, Drenthe en Flevoland. Ook in het Waddengebied geldt code geel niet.

14 januari '25 (15:48)

Vanaf 2026 tweetalige verkeersborden in Friesland

Verkeersborden langs provinciale wegen in Friesland worden in 2026 vervangen door tweetalige verkeersborden, met Nederlands en Fries erop. Het gaat om borden met tekst erop, zoals uitrit of fietspad. Het vervangen van de verkeersborden is onderdeel van afspraken over het Fries tussen de regering en de provincie.

14 januari '25 ( 9:20)

Schaatsliefhebbers opgelet: natuurijs in Winterswijk is klaar voor actie

Op de grote natuurijsbaan van Winterswijk kan voor het eerst deze winter worden geschaatst. Niet alleen leden van de Winterswijkse IJsvereniging zijn welkom, maar iedereen die van schaatsen houdt mag de baan betreden. Dit meldt NOS.

13 januari '25 (13:59)

Seal Response Team ontving in 2024 meer meldingen van vastzittende zeehonden

Zeehonden zitten steeds vaker vast in zwerfafval. Dat zegt het Seal Response Team. Zij ontvingen in 2024 twee keer zoveel meldingen dan in het jaar 2023. Dat meldt Omroep Friesland.

13 januari '25 (12:50)

Eerste lammetjes geboren bij de schaapskooi in Exloo

Het eerste lammetje van het jaar 2025 is zaterdagavond 10 januari bij de schaapskooi in Exloo geboren. Het lammetje heet Jan en is vernoemd naar burgemeester Jan Seton. Trotse schaapsherder Nynke Leen laat weten dat het lammetje het heel goed doet. Dat meldt RTV Drenthe.