Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Oktober is de mooiste maand voor een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
‘Oktober is de mooiste maand voor een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug’
De Utrechtse Heuvelrug, een uitgestrekt natuurgebied in Utrecht, nodigt natuurliefhebbers en wandelaars uit om deze oktober de herfst op de Utrechtse Heuvelrug te ervaren. Met glooiende heuvels en historische landgoederen biedt de Heuvelrug een mooi decor voor ontspannende en verkwikkende wandelingen. Ook voor fotograven is het een aanrader! In oktober komt het gebied tot leven met een herfstig kleurenpalet en zijn de kastelen, buitenplaatsen, musea en bezienswaardigheden klaar om ontdekt te worden. Dat meldt Utrechtse Heuvelrug.

Naast prachtige herfstkleuren zijn ook de weersomstandigheden voor een wandeling perfect in oktober. Vorig jaar was oktober zeer zacht, zonnig en droog met gemiddeld maar liefst 13 graden. Het lijkt erop dat we dit jaar ook nog even kunnen genieten van heerlijke zachte temperaturen in oktober. Dus pak je wandelschoenen en ga de natuur ontdekken! Op www.wandelen.opdeheuvelrug.nl vind je wandelroutes voor elk soort wandelaar: van lange-afstandswandelingen tot leuke wandelroutes  met kinderen, allemaal met informatie en verhalen over de Utrechtse Heuvelrug.

Wandeltips

Wist je dat in de ochtend wandelen een positief effect heeft op de gezondheid? Je begint de dag letterlijk fris en fruitig en stimuleert de bloedsomloop doordat er meer zuurstof binnenkomt. Er zijn nog veel meer voordelen van een wandeling in de ochtend. Het is lekker rustig en je kan genieten van een mooi uitzicht met een opkomende zon. Op jacht naar de mooiste wandelkiekjes? In de herfst worden de dagen snel korter en de nachten vochtiger en kouder. Als resultaat levert dit prachtige mistige uitzichten op!

Wandelevenementen

Op de Heuvelrug vind je ook veel wandelevenementen voor jong en oud, perfect om je hoofd lekker leeg te maken. Ga op pad met een gids langs de Grebbelinie, volg een rondleiding op landgoed De Paltz, bezoek een leuk kabouterpad of ga op paddenstoelenexcursie. Met de themawandelroutes ontdek je alles over het militair erfgoed van de regio of duik je in de geschiedenis van de prachtige kastelen en buitenplaatsen.

Beleefweek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De herfstvakantie (14 tot en met 22 oktober) staat net als vorig jaar in het teken van de Beleefweek. Dan zijn er weer volop activiteiten voor alle leeftijden om te ervaren wat het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zo bijzonder maakt. Kijk op www.nphu.nl/beleefweek voor meer informatie en voor aanmelding! 

19 juli '24 (12:59)

Begrip voor inkorten route Vierdaagse, wandelaars balen wel

Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

19 juli '24 (12:40)

Recreatiegebied Den Treek deels afgesloten vanwege incident met wolf

In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Mogelijk omdat de wolven welpen hebben. In ieder geval concludeert de provincie Utrecht dat het gaat om ‘zeer beschermend gedrag’. Daarom besluit Utrecht dat een deel van het recreatiegebied op Landgoed Den Treek af te sluiten voor recreanten en bezoekers. Dat geldt tot in ieder geval 15 augustus.

19 juli '24 ( 9:16)

Unieke verkorte route van 20 kilometer op laatste dag Vierdaagse

Op de vierde en laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse lopen de meeste wandelaars 10 kilometer korter dan ze eigenlijk van plan waren. Omdat het heel warm wordt, heeft de organisatie de routes ingekort. De wandelaars van de 50 kilometer lopen dus 40 kilometer, de wandelaars van de 40 kilometer doen 30 en de wandelaars die eigenlijk 30 kilometer zouden lopen, hoeven nu 'maar' 20 kilometer af te leggen. Dat is een unicum: nooit eerder in de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse was er een route van 20 kilometer.

19 juli '24 ( 8:59)

KNMI geeft zaterdagavond code geel af in midden en zuidoosten om onweersbuien

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.

18 juli '24 (10:35)

Nieuwe online vogelcursus van Vogelbescherming: leer de vogels in jouw tuin kennen

Vogelbescherming Nederland introduceert een gloednieuwe online vogelcursus getiteld "Fluitend je tuin in!", die is ontworpen om zowel beginners als meer ervaren vogelspotters te boeien. Deze cursus biedt een diepgaande blik op de vogels die je in de Nederlandse tuinen en parken kunt vinden, ideaal voor iedereen die zijn vogelkennis wil verrijken. Dit meldt de organisatie op haar website.

17 juli '24 ( 9:03)

Komend weekend zomers weer op Zwarte Cross, wel kans op buien

Het wordt komende week overwegend droog tijdens festivals Zwarte Cross in de Achterhoek en Tomorrowland in België. Volgens Weeronline blijft het van donderdag tot en met zaterdag waarschijnlijk droog. Zondag wordt de slechtste dag van het festivalweekend, met van tijd tot tijd buien.

17 juli '24 ( 8:52)

Vierdaagselopers gaan op 'Roze Woensdag' naar Wijchen

De tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse brengt de wandelaars woensdag naar het Land van Maas en Waal, en eindigt traditiegetrouw in een roze festijn in Nijmegen. De stad profileert zich op de woensdag van de Vierdaagse altijd als 'regenbooghoofdstad' van Nederland, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Rond de Vierdaagsefeesten is er een speciale programmering, veel wandelaars en feestgangers zijn in het roze gekleed en ook wordt de Pride Walk gelopen.

16 juli '24 (14:11)

Noord-Holland gaat 30 hectare bos aanleggen

In Noord-Holland wordt ruim 30 hectare aan nieuw bos aangelegd op verschillende locaties in Haarlemmermeer, Zaanstad, Koggenland en Castricum. Het bos wordt aangeplant ter compensatie van bos dat eerder gekapt is in Natura 2000-gebieden. Dit kappen gebeurt als maatregel om bedreigde natuurwaarden in deze gebieden te herstellen. Een voorbeeld hiervan is het weer op gang brengen van verstuiving van zand in de duinen, meldt de provincie.

16 juli '24 (10:59)

Voor mensen minder plezierig, maar de natuur gedijt wel in de regen

Ondanks een zonnige dag van gisteren worden de afgelopen maanden omschreven als 'nat'. Ook voor de komende tijd is de weersverwachting wisselvallig. Dat is geen probleem voor de Nederlandse natuur. Die vindt de natte periode wel prima, meldt Omroep Zeeland.

15 juli '24 (10:54)

Gelderland maakt geld vrij voor aanpak grootschalige natuurbranden

Om de natuurbrandveiligheid in natuurgebieden in de provincie te verbeteren heeft Gelderland 700.000 euro beschikbaar gesteld. Klimaatverandering kan ertoe leiden dat er sneller een onbeheersbare natuurbrand ontstaat. Dat wil de provincie zo veel mogelijk onder controle kunnen krijgen, omdat deze branden grote gevolgen kunnen hebben voor zowel de natuur als mensen.