Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Oktober is de mooiste maand voor een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
‘Oktober is de mooiste maand voor een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug’
De Utrechtse Heuvelrug, een uitgestrekt natuurgebied in Utrecht, nodigt natuurliefhebbers en wandelaars uit om deze oktober de herfst op de Utrechtse Heuvelrug te ervaren. Met glooiende heuvels en historische landgoederen biedt de Heuvelrug een mooi decor voor ontspannende en verkwikkende wandelingen. Ook voor fotograven is het een aanrader! In oktober komt het gebied tot leven met een herfstig kleurenpalet en zijn de kastelen, buitenplaatsen, musea en bezienswaardigheden klaar om ontdekt te worden. Dat meldt Utrechtse Heuvelrug.

Naast prachtige herfstkleuren zijn ook de weersomstandigheden voor een wandeling perfect in oktober. Vorig jaar was oktober zeer zacht, zonnig en droog met gemiddeld maar liefst 13 graden. Het lijkt erop dat we dit jaar ook nog even kunnen genieten van heerlijke zachte temperaturen in oktober. Dus pak je wandelschoenen en ga de natuur ontdekken! Op www.wandelen.opdeheuvelrug.nl vind je wandelroutes voor elk soort wandelaar: van lange-afstandswandelingen tot leuke wandelroutes  met kinderen, allemaal met informatie en verhalen over de Utrechtse Heuvelrug.

Wandeltips

Wist je dat in de ochtend wandelen een positief effect heeft op de gezondheid? Je begint de dag letterlijk fris en fruitig en stimuleert de bloedsomloop doordat er meer zuurstof binnenkomt. Er zijn nog veel meer voordelen van een wandeling in de ochtend. Het is lekker rustig en je kan genieten van een mooi uitzicht met een opkomende zon. Op jacht naar de mooiste wandelkiekjes? In de herfst worden de dagen snel korter en de nachten vochtiger en kouder. Als resultaat levert dit prachtige mistige uitzichten op!

Wandelevenementen

Op de Heuvelrug vind je ook veel wandelevenementen voor jong en oud, perfect om je hoofd lekker leeg te maken. Ga op pad met een gids langs de Grebbelinie, volg een rondleiding op landgoed De Paltz, bezoek een leuk kabouterpad of ga op paddenstoelenexcursie. Met de themawandelroutes ontdek je alles over het militair erfgoed van de regio of duik je in de geschiedenis van de prachtige kastelen en buitenplaatsen.

Beleefweek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De herfstvakantie (14 tot en met 22 oktober) staat net als vorig jaar in het teken van de Beleefweek. Dan zijn er weer volop activiteiten voor alle leeftijden om te ervaren wat het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zo bijzonder maakt. Kijk op www.nphu.nl/beleefweek voor meer informatie en voor aanmelding! 

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.