Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Essentiële rol van de jager gevierd op Dag van de Jager

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Essentiële rol van de jager gevierd op Dag van de Jager
Veel mensen hebben zo hun eigen beeld bij wat een jager is. Slechts weinigen weten wat een jager echt allemaal doet voor de natuur. Jagers stimuleren onder meer de biodiversiteit, verbeteren en ondersteunen de verkeersveiligheid, beheren flora- en fauna en houden wildtellingen. Zo zijn jagers 365 dagen per jaar actief in de natuur en doen zij veel meer dan het schieten van dieren voor consumptie of om schade te bestrijden. Om mensen kennis te laten maken met het werk dat een jager gedurende het hele jaar in het buitengebied doet, vindt op zaterdag 14 oktober in het Nationale Park De Hoge Veluwe de Dag van de Jager plaats. Dit meldt Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Jagers kennen een gebied vaak op hun duimpje en hebben daardoor veel kennis van lokale ecosystemen. Zo adviseren en ondersteunen zij boeren bij het inzaaien van akkerranden, die dienen als voedsel- en schuilplaatsen voor bijvoorbeeld vogels, insecten en zoogdieren. Ook nemen jagers het initiatief voor het plaatsen van broedkorven, zodat eenden een veilige broedplek hebben. Jaarlijks worden er tienduizenden dieren onbedoeld gedood door landbouwmachines en in het verkeer. Jagers zetten zich in om het aantal maai-slachtoffers terug te dringen. Met behulp van drones met warmtetechnologie worden nesten in kaart gebracht en gemarkeerd. Daarnaast worden jonge dieren opgespoord en beschermd, zodat maaimachines geen onnodige slachtoffers maken. Verder tellen jagers jaarlijks het wild in hun gebied en sporen ze met behulp van speciaal opgeleide jachthonden grote wilde dieren op die bij een verkeersongeval zijn betrokken.

Balans

De Dag van de Jager is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, in samenwerking met het Nationale Park De Hoge Veluwe. De dag vindt plaats op 14 oktober en vormt de aftrap van de ‘Wilde Weken’. Daarin kunnen mensen op uiteenlopende manieren kennismaken met De Hoge Veluwe. “De jager zorgt voor balans in de Nederlandse natuur”, vertelt Dorien van Dijk van de Jagersvereniging. “Bezoekers kunnen op 14 oktober jagers ontmoeten, leren wat een jager allemaal doet en samen het bos in gaan. Daar vertellen zij onder meer over biodiversiteit en laten zij plekken zien waar jonge aanplant geen kans maakt. Want als er teveel herten zijn, wordt alles tot een hoogte van 2,5 meter kaal gegeten. Terwijl voor een park als De Hoge Veluwe, als kraamkamer van bijzondere planten en kruiden, jonge aanplant van levensbelang is.”

Ook vertellen de jagers wat zij kunnen doen als een dierpopulatie te groot wordt voor het gebied waarin ze wonen. Dit kan namelijk grote probleem opleveren voor planten en andere diersoorten, of schade veroorzaken aan landbouw of infrastructuur en daarmee de veiligheid in het geding brengen. “Op de Dag van de Jager laten we de hele cyclus van het werk van de jager zien. Dus het beschermen, beheren en stimuleren van flora en fauna en door tellingen het bewaken van de balans in de natuur. Maar jagers vertellen ook over het jagen zelf, demonstreren het uitbenen van wild en er is (h)eerlijk vlees uit de natuur te proeven. We houden rondleidingen, lezingen, workshops als broedkorven vlechten, jachthondendemonstraties en een kinderspeurtocht door het bos. Sowieso is deze dag heel geschikt voor gezinnen, ook om kinderen kennis te laten maken met de prachtige natuur die ons land rijk is. Waarbij we dus graag in gesprek gaan met mensen en laten zien wat ‘de jager’ nu eigenlijk allemaal nog meer doet.”

Door: Nationale Recreatiegids

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.