Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Twee mannen onwel geworden tijdens maaien oevers in Noord-Brabant, waterschap doet onderzoek

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Twee mannen onwel geworden tijdens maaien oevers in Noord-Brabant, waterschap doet onderzoek / Foto: Google Maps https://maps.app.goo.gl/mN5GH2nxNJpS3RMq5
Eerder dit jaar werden een medewerker van Waterschap De Dommel en een medewerker van een aannemersbedrijf ziek toen zij de oevers van de beek de Zandleij bij Cromvort gingen maaien. Ze voelden zich niet goed. Nu laat het waterschap weten dat dit mogelijk komt door medicijnresten die in het water terecht zijn gekomen. Ook adviseert het waterschap omwonenden niet in contact te komen met het water. Dat meldt Omroep Brabant.

Dat de waterkwaliteit niet helemaal op orde is in de Zandleij, is bij de omwonenden al bekend. Dat de kwaliteit steeds verder afneemt wordt ontkend door het waterschap. Wel is het water donkerbruin en komt er een nare geur vanaf. Daarnaast groeien er in delen van de beek nauwelijks meer planten.

Onderzoek

Het lijkt er nu op alsof er naast kleur en stank ook gezondheidsproblemen opspelen rond de Zandleij. De twee medewerkers voelden zich niet goed nadat zij begin dit jaar het gras op de oevers van de beek gingen maaien met een maaiboot.

Al de geluiden die klonken zijn reden voor het waterschap om een onderzoek te starten. Daar is niets mee vastgesteld, dus wordt er nu gekeken of er een andere oorzaak kan zijn geweest. Er bestaat de mogelijkheid dat de twee onwel zijn geworden door de dieseldampen.

Afvalwater

Wel staat het vast dat het water niet schoon is. Tijdens droge periodes bestaat het water vooral uit gezuiverd riool- en afvalwater uit de waterzuiveringsinstallatie in Tilburg. Volgens het waterschap is het onmogelijk om alle medicijnresten en afvalstoffen uit het water te filteren. Daarom kan dit ook een reden zijn voor het onwel worden van de medewerkers.

Advies voor mens en dier

Waterschap De Dommel adviseert omwonenden nu dat zij beter niet met het water in aanraking kunnen komen. Ook de mensen die het gras maaien zitten nu in speciale cabines waardoor zijn niet in contact komen met het water. Het advies geldt overigens ook voor honden.

Ook laat het waterschap weten dat zij kijken naar een manier om het water beter te filteren. 

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.