Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Twee mannen onwel geworden tijdens maaien oevers in Noord-Brabant, waterschap doet onderzoek

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Twee mannen onwel geworden tijdens maaien oevers in Noord-Brabant, waterschap doet onderzoek / Foto: Google Maps https://maps.app.goo.gl/mN5GH2nxNJpS3RMq5
Eerder dit jaar werden een medewerker van Waterschap De Dommel en een medewerker van een aannemersbedrijf ziek toen zij de oevers van de beek de Zandleij bij Cromvort gingen maaien. Ze voelden zich niet goed. Nu laat het waterschap weten dat dit mogelijk komt door medicijnresten die in het water terecht zijn gekomen. Ook adviseert het waterschap omwonenden niet in contact te komen met het water. Dat meldt Omroep Brabant.

Dat de waterkwaliteit niet helemaal op orde is in de Zandleij, is bij de omwonenden al bekend. Dat de kwaliteit steeds verder afneemt wordt ontkend door het waterschap. Wel is het water donkerbruin en komt er een nare geur vanaf. Daarnaast groeien er in delen van de beek nauwelijks meer planten.

Onderzoek

Het lijkt er nu op alsof er naast kleur en stank ook gezondheidsproblemen opspelen rond de Zandleij. De twee medewerkers voelden zich niet goed nadat zij begin dit jaar het gras op de oevers van de beek gingen maaien met een maaiboot.

Al de geluiden die klonken zijn reden voor het waterschap om een onderzoek te starten. Daar is niets mee vastgesteld, dus wordt er nu gekeken of er een andere oorzaak kan zijn geweest. Er bestaat de mogelijkheid dat de twee onwel zijn geworden door de dieseldampen.

Afvalwater

Wel staat het vast dat het water niet schoon is. Tijdens droge periodes bestaat het water vooral uit gezuiverd riool- en afvalwater uit de waterzuiveringsinstallatie in Tilburg. Volgens het waterschap is het onmogelijk om alle medicijnresten en afvalstoffen uit het water te filteren. Daarom kan dit ook een reden zijn voor het onwel worden van de medewerkers.

Advies voor mens en dier

Waterschap De Dommel adviseert omwonenden nu dat zij beter niet met het water in aanraking kunnen komen. Ook de mensen die het gras maaien zitten nu in speciale cabines waardoor zijn niet in contact komen met het water. Het advies geldt overigens ook voor honden.

Ook laat het waterschap weten dat zij kijken naar een manier om het water beter te filteren. 

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.