Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Dit bos is zelfstandig rechtspersoon’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
"Zonheuvel bos in Doorn" door Hendrik Heuvelrug
Een bos dat eigenaar van zichzelf is. In Nederland komt dit praktisch niet voor. Elk lapje grond is in handen van een organisatie, gemeente of particulier. Nu is er een nieuw initiatief op de Utrechtse Heuvelrug. Daar, in de buurt van Landgoed Zonheuvel in Doorn, ligt een klein bosje. Die wordt weer ‘eigendom van zichzelf’. Dat meldt BNNVARA.

Het bos bij Zonheuvel ziet er niet anders uit dan andere bossen, maar is toch wel anders. Hier zijn mensen niet de eigenaar, maar is het bos dat zelf. Hier is de hoop dat mensen anders gaan kijken naar bossen.

Het initiatief om het bos zelfstandig te maken komt van Peter Akkerman. Hij heeft samen met een groep jongeren de stichting ‘Bos dat van zichzelf is’ opgericht. Hiermee wil hij het bos dezelfde rechten geven als een mens. Zo plaatste hij een paar jaar geleden een oproep of er mensen waren die hem wilden helpen met het initiatief. Een aantal mensen reageerden en zo richtte hij de stichting op.

Akte van Redemptie

Het bos bij Doorn is zo’n vijf hectare groot. Op dit moment heeft het bos rechten voor 10 jaar, maar de stichting hoopt dat zij het bos de rechten voor eeuwig behoudt. Samen met een jurist heeft Stichting Bos een Akte van Redemptie opgesteld. Dit is gelijk aan een Akte die Willem van Oranje tekende voor het Haagse Bos. Met deze Akte kan het bos niet worden gekapt of verkocht. Het idee achter de Akte van Redemptie is een soortgelijk recht, maar dan in een modern jasje. 

06 december '23 (12:52)

Velsen krijgt 1,8 miljoen euro voor tweede elektrische pont

Voor de aanschaf van een tweede elektrische pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, krijgt de gemeente 1,8 miljoen euro van de provincie Zuid-Holland. Door een tweede pont aan de verbinding toe te voegen, kunnen inwoners van de regio weer iedere 10 minuten de oversteek van het Noordzeekanaal maken. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

06 december '23 (10:18)

Bootongeluk op de Waddenzee in 2022: dit kwam naar voren in het onderzoek

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

05 december '23 ( 9:30)

Tot woensdagmiddag code geel in het noorden vanwege gladheid

Regen- en sneeuwval kunnen in het noorden van het land zorgen dat het plaatselijk glad is. Daarom geldt voor de noordelijke provincies - Friesland, Groningen en Drenthe - code geel. Die duurt tot morgenmiddag, meldt KNMI. 

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.