Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De herfst laat nog eventjes op zich wachten

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De herfst laat nog eventjes op zich wachten / Foto: "Westerpark zomer" door David van der Mark
Het afgelopen weekend is oktober begonnen. Maar echt sprake van herfstweer is het nog niet. Ook gisteren steeg het kwik tot boven de 20 graden. Deze week start ook met goed weer, meldt Weeronline. De dagen die volgen laten wel een klein dipje zien, maar de temperatuur wordt ook komend weekend weer uitstekend voor een drankje op het terras.

Deze september gaat de boeken is als de op één na warmste maand ooit. Die trend gaat ook in oktober verder. Zo is het normaal gesproken zo’n 15 tot 17 graden in de eerste weken van oktober. Maar de maand begint praktisch in het hele land met temperaturen boven de 20 graden.

Vandaag wordt verwacht dat het op sommige plekken misschien wel 26 graden wordt. Volgens Weeronline is het in de afgelopen dertig jaar gebruikelijk dat het zo’n drie dagen warmer is dan 20 graden in de oktobermaand.

Zomerse temperaturen

Zomerse dagen komen minder vaak voor. Zo’n één dag per acht jaar stijgt de temperatuur tot boven 25 graden. In 2018 gebeurde dit voor het laatst. Toen werd er in het Limburgse Arcen acht keer een temperatuur van 20-plus graden geconstateerd. Het dagrecord in oktober komt uit 1908: toen werd het op 2 oktober 27,8 graden in Breda.

Aankomende dinsdag wordt het wel wat herfstachtiger weer met temperaturen rond de 18 en 19 graden. Het weekend wordt wel weer beter. Dan is de verwachting dat de temperatuur weer boven 20 graden uitkomt.

Herfst is op komst

Vanaf de tweede helft van oktober lijkt het erop dat het weer herfst wordt. Dan neemt de kans op regen toe en dalen de temperaturen. Ook tijdens de herfstvakantie zal het weer niet optimaal zijn. Dus geniet er nog even van zolang het kan.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe.