Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlandse bossen hebben het zwaar door droogte en hitte

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Nederlandse bossen hebben het zwaar / Foto: "Staelduinse Bossen" door Frans de Wit
Bomen zijn als gevolg van de klimaatverandering massaal aan het sterven. Hogere temperaturen en lange periodes van droogte zorgen ervoor dat bomen steeds minder weerbaar worden tegen allerlei ziektes en plagen. Dat meldt RTL Nieuws.

Een studie uit Duitsland over de bebossing had geen leuke uitkomst. Daar stierven nog nooit eerder zo veel bomen als nu. Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Freiburg komt dit door de toenemende temperatuur en lange droogte.

Niet alleen in Duitsland is dit merkbaar: ook in Nederland hebben bossen het moeilijk. Volgens Paul Copini, die onderzoek doet naar bomen aan de Universiteit van Wageningen, zegt dat het niet zo erg is als in Duitsland, ‘maar je ziet wel dat er meer problemen zijn’.

Hollandse beukenlanen

Volgens Copini zijn fijnsparren vooral in gevaar. Die zijn de afgelopen eeuwen veel geplant in Duitsland, maar ook in Nederland. Copini stelt dat deze boomsoorten hier eigenlijk niet thuishoren, maar in de bergen. Ook kan deze soort erg slecht tegen droogte.

Niet alleen sparren staan onder druk. Ook Nederlandse boomsoorten zoals de beuk hebben het zwaar. Deze bomen overleven het beste in een dicht bos met veel schaduw. “Maar de oer-Hollandse beukenlanen zien wij steeds verder aftakelen.

Dat ziet ook Joke Bijl van Staatsbosbeheer. Zij stelt dat bossen die in slechte staat verkeren vatbaarder zijn voor schimmels, maar ook letterzetters. Dit kevertje huist zich graag in sparren.

Kever

De letterzetter is verantwoordelijk voor een groot deel van de sterfte onder sparren. Volgens Copini zijn bosbeheerders pessimistisch over de toekomst van onder andere de fijnspar. Die zal mogelijk helemaal uit de Nederlandse bossen verdwijnen.

Fijnsparren verzwakken door de droogte. Dat zorgt ervoor dat de bomen minder hars aanmaken, waar de letterzetter normaal gesproken door wordt geweerd. Maar wanneer dat niet meer gebeurd, heeft de kever vrij spel. Die legt haar eitjes onder de bast van de boom, waardoor deze letterlijk van binnenuit wordt opgegeten.

Copini stelt echter dat het niet overal slecht gaan met de fijnspar. Zo was hij in Zuid-Limburg, waar de bomen het wel goed deden. Dat is te danken aan de goede ondergrond in het gebied.

Wild

Om de Nederlandse bossen een goede toekomst te bieden, is volgens Copini goed beheer van wild ook van groot belang. Copini ziet dat er veel wild in het land rondloopt, waardoor jonge bomen niet kunnen overleven.

Nieuwe soorten

Copini en zijn collega’s doen op dit moment proeven om te kijken of boomsoorten die voorheen in Zuid-Europa en Afrika groeiden hier geïntroduceerd kunnen worden. Deze bomen zijn vaak beter bestemd tegen klimaatomstandigheden zoals droogte en hitte. Hij noemt de elsbes als voorbeeld, maar ze hebben ook gekeken naar de Atlasceder. “Die wordt in Frankrijk al veel gebruikt. Het klimaat dat ze daar hebben, gaan wij hier ook krijgen.”

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.