Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Op wandeltocht door Utrecht langs de Hollandse Waterlinies

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Op wandeltocht door Utrecht langs de Hollandse Waterlinies
Op 14 oktober neemt de Waterlinie Wandeltocht deelnemers weer mee dwars door de Hollandse Waterlinies, met onderweg cultuurvermaak en goede stops voor de innerlijke mens. De editie van 2023 in Utrecht is extra populair: “Wandelen met een doel werkt beter voor veel mensen”. Dit meldt Waterlinie Watertochten.

De organisatie van de Waterlinie Wandeltochten ziet dat er dit jaar extra veel animo is voor de tocht langs de waterlinies. "Je komt op plekken waar je niet zomaar komt, er zijn verschillende optredens en culturele verrassingen en mensen ervaren steeds meer de goede combinatie van quality time met familie, vrienden of jezelf, in de natuur zijn & bewegen op je eigen tempo”, herkennen Mattijn Boerkamp en Michael Gane als organisatoren in het enthousiasme van de deelnemers. 

Wandelen en buiten zijn in de coronaperiode bij een grote groep Nederlanders populair geworden. “Toen alles weer gewoon kon en mocht, bleven veel mensen nog vaak naar buiten gaan, omdat ze merkten goed het hen deed. Maar je ziet dat het gewone drukke leven veel mensen na zo’n 1,5 jaar toch weer heeft ingehaald. Met een wandeltocht in het vooruitzicht, is die motivatie weer terug.” De organisatoren kozen er overigens voor om deze editie ook een kortere route toe te voegen die men ongetraind of met bijvoorbeeld kinderen kan lopen. Het is een route van 5km die langs de vier forten van Lunetten loopt.

Wandelfestival

Dit najaar biedt de Waterlinie Wandeltocht wederom een unieke mogelijkheid om het bijzondere verhaal van de Hollandse Waterlinies te ontdekken. Tijdens het wandelfestival lopen deelnemers dwars door dit UNESCO werelderfgoed. Een verdedigingslinie van honderden kilometers lang, met forten, vestingen en kastelen. En daartussen een groen, waterrijk landschap.

De Hollandse Waterlinies, bestaande uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie én de Stelling van Amsterdam, vormden een belangrijk onderdeel van de verdedigingslinie van Nederland in oorlogstijd. Dit systeem van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers is in vredestijd moeilijk te zien. Maar tijdens de Waterlinie Wandeltochten kun je de verborgen verhalen op een bijzondere manier ontrafelen. 

Unieke ontdekkingsreis

Ontdek de forten, bunkerpaden en landgoederen rondom Utrecht en kom op plekken waar normaal gesproken geen publiek mag komen. De Waterlinie Wandeltocht in Utrecht start en finisht naast Stadion Galgenwaard het fort van de 21e eeuw. Je hebt keuze uit zes verschillende routes, waarbij er voor iedereen een uitdaging is. Een kortere instaproute van 5km behoort dit jaar voor het eerst tot de mogelijkheden.

Welke afstand deelnemers ook kiezen, op alle routes wordt samen met lokale partijen gezorgd voor entertainment, optredens en verschillende lekkernijen bij de forten, in de vestingsteden, bij sluizen en op dijken. Onderweg kan men bij verschillende stempelposten even relaxen, iets eten of drinken en natuurlijk je stempelkaart laten afstempelen. Wanneer alle stempels verzameld zijn, wacht er bij de finish nog een leuk afsluitend feestje. 

Door: Nationale Recreatiegids

Afbeelding: Waterlinie Wandeltochten

06 december '23 (12:52)

Velsen krijgt 1,8 miljoen euro voor tweede elektrische pont

Voor de aanschaf van een tweede elektrische pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, krijgt de gemeente 1,8 miljoen euro van de provincie Zuid-Holland. Door een tweede pont aan de verbinding toe te voegen, kunnen inwoners van de regio weer iedere 10 minuten de oversteek van het Noordzeekanaal maken. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

06 december '23 (10:18)

Bootongeluk op de Waddenzee in 2022: dit kwam naar voren in het onderzoek

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

05 december '23 ( 9:30)

Tot woensdagmiddag code geel in het noorden vanwege gladheid

Regen- en sneeuwval kunnen in het noorden van het land zorgen dat het plaatselijk glad is. Daarom geldt voor de noordelijke provincies - Friesland, Groningen en Drenthe - code geel. Die duurt tot morgenmiddag, meldt KNMI. 

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.