Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederland telt op dit moment negen wolvenroedels met minimaal 39 welpen

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Nederland telt op dit moment negen wolvenroedels met minimaal 39 welpen
In Nederland leven op dit moment negen wolvenroedels, die samen dit voorjaar minimaal 39 welpen hebben voortgebracht. Zeven roedels zitten op en rond de Veluwe, de twee andere groepen leven in Drenthe en in de Drents-Friese regio. Hoeveel wolven er in totaal in Nederland zijn is niet te zeggen, omdat niet van elke wolf DNA kan worden vastgesteld wegens gebrek aan sporen. Dat zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt. Er zijn in elk geval tientallen wolven in Nederland.

In de periode tussen mei en augustus van dit jaar zijn bij BIJ12 65 meldingen van wolvenschade aan vee binnengekomen. In 41 gevallen is vastgesteld dat een wolf inderdaad had toegeslagen. Twaalf keer bleek het om een hondenaanval te gaan. Veruit de meeste meldingen (dertig) kwamen uit Drenthe. In deze provincie is veel protest tegen de wolf, die zodanig beschermd is dat hij niet verstoord, verjaagd of beschoten mag worden. Twintig aanvallen in Drenthe bleken van een wolf te zijn. Uit Gelderland, waar veel meer wolven zitten, kwamen volgens BIJ12 acht schademeldingen. Eenmaal sloeg een wolf toe en driemaal ging het om een hond.

De wolf die in juli door een hobbyboer in het Drentse Wapse is doodgeschoten viel zesmaal vee aan, blijkt uit de cijfers van BIJ12. In één geval ging het om een pony. Het DNA van zijn ouders is in dertien schadegevallen vastgesteld. Dit paar heeft dit voorjaar zeven nieuwe welpen gekregen. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie is nog bezig met een onderzoek naar de schietpartij. Het is de vraag of de wolf zich verdedigde of uit zichzelf de boer heeft gebeten. Er zijn vier aangiftes gedaan tegen het doodschieten van de wolf. Als dat illegaal was kan het een gevangenisstraf van maximaal drie jaar opleveren.

Wolven zijn sinds 2018 definitief terug in Nederland. Naast de wolven uit negen roedels zijn er tussen mei en augustus van dit jaar twee wolven gezien op de Utrechtse Heuvelrug. Er zit ook een alleenstaande wolf op De Groote Heide in Noord-Brabant en er lijkt een wolvin te zitten op de grens van Brabant en Vlaanderen. In Limburg en Groningen zijn ook wolven gezien. In totaal kreeg het Wolvenmeldpunt 1272 meldingen binnen dat er een wolf was gezien. In 478 gevallen ging het echt om het roofdier, aldus BIJ12.

24 juli '24 (10:07)

Na oktober geen natuurkampen van IVN meer bij Woldhuis in Apeldoorn

IVN Natuureducatie verzorgt bij het Woldhuis in Apeldoorn natuurkampen voor duizenden schoolkinderen. Daar komt echter een einde aan. Het blijkt dat deze niet meer te financieren zijn en dus stopt de natuurorganisatie met het organiseren van de activiteiten rondom het Woldhuis. De kampweken worden nog tot 31 oktober georganiseerd, maar daarna is het gedaan, meldt IVN Natuureducatie.

24 juli '24 ( 9:44)

Drenthe dit weekend in het teken van de Fiets4Daagse

Stap jij liever op je stalen ros en zoek je een alternatief voor de Wandelvierdaagse? Dan kun je het komende weekend naar Drenthe voor de Drentse Fiets4Daagse. De ‘fietsprovincie’ van het land organiseert elk jaar een vierdaags fietsevenement, waarmee je door de provincie fietst. Met routes van 40, 60 en 80 kilometer is er voor zowel de recreatieve fietser als de doorgewinterde wielrenner een route die past. 

23 juli '24 (10:17)

Oproep voor extra openbare toiletten langs de Noord-Hollandse kust

Slechts een paar gemeentes in de provincie Noord-Holland hebben plannen om extra openbare toiletten te plaatsen. Ga je een dagje naar het strand, let er dan op dat je mogelijk geen wc’s tegen zult komen. Een domper voor de Toiletalliantie. Zij zagen graag dat er op meer plekken toiletten worden geplaatst. Zij doen dan ook een oproep aan gemeentes, meldt NH Nieuws.

23 juli '24 ( 8:35)

Natte zomer is ook goed nieuws: weinig meldingen van blauwalg

Het aanhoudende natte weer van de afgelopen tijd heeft ook een positieve kant: er zijn dit jaar maar weinig waarschuwingen voor blauwalg in zwemwateren.

22 juli '24 (14:43)

Bedreigde vogel broedt weer in Nederland op de Hoge Veluwe

Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

22 juli '24 ( 9:30)

Weerbericht: week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin deze week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

22 juli '24 ( 9:05)

Eerste walviskalfje van dit jaar vernoemd naar Loretta Schrijver

Het eerste walviskalfje dat dit jaar in de Nederlandse wateren is gezien, is vernoemd naar presentatrice Loretta Schrijver. Het zeezoogdiertje is dit weekend in de Oosterschelde gespot door onderzoekers van Stichting Rugvin, een organisatie die zich richt op het monitoren en onderzoeken van walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde.

22 juli '24 ( 8:58)

Actie 125-jarig Staatsbosbeheer: geboorteboom voor geboortekaart

Staatsbosbeheer viert zondag zijn 125e verjaardag. De natuurbeheerder stelt daarom zogenoemde geboortebomen beschikbaar voor gezinnen die op 21 juli of daarna een baby krijgen. De eerste 125 mensen die een geboortekaartje van hun baby naar Staatsbosbeheer sturen, ontvangen een tegoedbon.

19 juli '24 (12:59)

Begrip voor inkorten route Vierdaagse, wandelaars balen wel

Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

19 juli '24 (12:40)

Recreatiegebied Den Treek deels afgesloten vanwege incident met wolf

In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Mogelijk omdat de wolven welpen hebben. In ieder geval concludeert de provincie Utrecht dat het gaat om ‘zeer beschermend gedrag’. Daarom besluit Utrecht dat een deel van het recreatiegebied op Landgoed Den Treek af te sluiten voor recreanten en bezoekers. Dat geldt tot in ieder geval 15 augustus.