Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen
Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

Natuurtoetsen hebben grote waarde in Nederland. Deze toetsen bepalen of een activiteit schade toebrengt aan de natuur. Dat is een bepalende factor om deze door te laten gaan.

Die toetsen zijn echter niet altijd allesomvattend. Zo worden deze geregeld naar de wens van de opdrachtgever opgesteld en bevatten soms zo veel fouten dat de rechter het rapport verwerpt op het moment dat tegenstanders van een project een rechtszaak aanspannen.

Controle overheid

De overheid heeft een controlerende functie in dit soort projecten. Die kijkt daarentegen lang niet altijd naar de rapporten, waardoor deze onopgemerkt toch worden voortgezet. Brancheorganisatie Netwerk Groene Bureau’s wil dat de overheid overzicht krijgt van de rapporten die binnenkomen en deze controleert met steekproeven.

Druk op rapport

Deze natuurtoetsen worden steeds vaker verplicht. Tegenwoordig moeten ook burgers natuurtoetsen aanvragen, zoals bij de isolering van een muur. Dan komt een ecoloog om te controleren of alles in orde is. Soms komt het in zo’n voorbeeld wel eens voor dat er vleermuizen of andere beschermde dieren in de muur zitten. Op het moment dat de ecoloog geen problemen ziet, stelt deze een rapport op waarin staat dat het project zonder andere maatregelen door kan gaan.

Dat werkt niet altijd even goed. Doordat er vaak druk op staat om een project door te laten gaan én de opdrachtgever hiervoor betaalt, staat er ook veel druk op het rapport. Ook zeggen ecologen dat zij soms het gevoel hebben dat zij moeten schrijven wat de opdrachtgever wil horen. Want als je dat niet doet, dan verlies je een opdracht.

Tijdens de uitzending van Pointer is ecoloog Erwin van Maanen op bezoek. Ook hij voelt geregeld de druk van de opdrachtgever en vertelt dat hij zelf een soortgelijk incident had meegemaakt. Toen was een opdrachtgever het niet eens met het rapport dat Van Maanen had opgesteld en ging het bij een andere ecoloog proberen.

Verbazing

Natuurorganisaties maken zich al langere tijd hard voor het verbeteren van zowel de controle op als de natuurtoetsen zelf. Ook burgers kijken soms zelfs met verbazing dat plannen worden goedgekeurd, ook al zijn die in strijd met de natuurregels. Die kunnen vaak weinig doen, omdat zij geen tegenrapport hebben.

Keurmerk

De brancheorganisatie NGB wil daarom dat er een keurmerk wordt ingevoerd voor de sector. Daarnaast moeten er steekproeven worden gehouden onder de lopende positieve rapporten. Die zijn al goedgekeurd zonder dat er andere maatregelen nodig zijn. Want volgens het NGB heb je juist dan kans op onopgemerkte fouten.

Bestuurslid van NGB, Marije Langstraat, vindt dat dit een taak is van de overheid. Het ministerie van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit stelt dat zij hierover in gesprek zijn met de vereniging. Het is echter niet bekend wanneer dergelijke controles worden ingevoerd.

Ook is ecoloog geen beschermd beroep, waardoor iedereen na een cursus van een aantal dagen ook een natuurrapport mag schrijven.

13 september '24 (14:25)

Alternatief natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Het kabinet wil dat vooral boeren gaan helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet een belangrijke rol spelen in het herstellen van beschadigde natuur, stelt het kabinet in het regeerprogramma. Hier is 500 miljoen euro per jaar voor uitgetrokken.

13 september '24 (10:55)

Experiment met geautomatiseerde veerponten naar Waddeneilanden van start

Er wordt de komende drie jaar getest met zelfvarende boten op de Waddenzee. Meerdere Nederlandse en Duitse bedrijven van ondernemersvereniging FME slaan de handen in elkaar voor het experiment, dat donderdag van start ging. Dat meldt NOS.

12 september '24 (12:27)

Deelnemers Jan Janssen Classic zetten zich in voor inclusiever sportlandschap

Sport moet toegankelijk worden gemaakt voor iedereen, dat is dit jaar een belangrijk streven van de Jan Janssen Classic. Het wielerevenement dat op zaterdag 14 september alweer voor de 36 keer plaatsvindt werkt hiervoor samen met Fonds Gehandicaptensport. Dit meldt het fonds. 

12 september '24 (10:33)

Ruim 16.000 illegale fatbikes in beslag genomen door ILT

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft sinds juli beslag gelegd op 16.500 fatbikes uit China. Volgens de inspectie gaat het om illegale bromfietsen met het uiterlijk van een fatbike. De ILT heeft de invoer van de voertuigen in de Rotterdamse haven tegengehouden. Ook zijn er ongeveer duizend fatbikes in beslag genomen bij distributiecentra van een Nederlandse aanbieder.

11 september '24 (12:30)

Bronstperiode edelherten aangebroken: activiteiten op Hoge Veluwe

Het einde van de zomer nadert en dat betekent dat je weer burlende edelherten in de Hoge Veluwe kunt zien, en vooral horen! De mannetjes gaan weer op zoek naar een partner en maken daarbij het kenmerkende burlgeluid. Natuurorganisaties nemen je mee het Park De Hoge Veluwe in vanuit de wildobservatiehut de bronstige edelherten te spotten.

11 september '24 (11:19)

Door stekelige plant verhuist kudde konikpaarden van Lelystad naar Groningen

Dinsdag zijn alle konikpaarden door Staatsbosbeheer uit het Oostvaardersveld bij Lelystad gehaald en naar natuurgebied Lauwersmeer gebracht. Het gaat om 55 paarden die zijn verhuisd, uit een kudde van 70. De overige 15 paarden worden geslacht, meldt Omroep Flevoland.

10 september '24 (11:02)

Woensdag code geel om hagel, onweer en windstoten

Voor woensdag heeft het KNMI code geel afgegeven in alle provincies behalve Limburg. Het weerinstituut verwacht dan flinke onweersbuien, plaatselijke windstoten, hagel en veel regen, meldt Hart van Nederland.

10 september '24 ( 9:50)

Volgende week gedeeltelijke supermaansverduistering

Op woensdag 18 september is er sprake van een gedeeltelijke supermaansverduistering. Dan beweegt de maan zich door de schaduw van de aarde, zodat op een deel van het maanoppervlak geen direct zonlicht meer valt. Ook staat de maan dan dicht bij de aarde en is er dus sprake van een supermaan. Om de maansverduistering te zien moet je wel vroeg je wekker zetten, meldt Weeronline.

09 september '24 ( 9:06)

60 bruinvissen geteld tijdens eerste Walvistelling

Ruim tweehonderd vrijwilligers hebben zaterdag tijdens de allereerste Nationale Walvistelling in totaal zestig bruinvissen gespot, waaronder een moeder met een kalf. Ook is er mogelijk een dolfijn, die ook tot de walvisachtigen behoort, waargenomen, laat de Stichting Rugvin zondag weten.

09 september '24 ( 8:57)

Vermiste persoon in het water gevonden bij botenshow in Aalsmeer

Een in het water vermist geraakte persoon is zaterdagavond in Aalsmeer overleden, melden de hulpdiensten. Volgens NH Nieuws gebeurde dat tijdens een verlichte botenshow die werd afgesloten met vuurwerk.