Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen
Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

Natuurtoetsen hebben grote waarde in Nederland. Deze toetsen bepalen of een activiteit schade toebrengt aan de natuur. Dat is een bepalende factor om deze door te laten gaan.

Die toetsen zijn echter niet altijd allesomvattend. Zo worden deze geregeld naar de wens van de opdrachtgever opgesteld en bevatten soms zo veel fouten dat de rechter het rapport verwerpt op het moment dat tegenstanders van een project een rechtszaak aanspannen.

Controle overheid

De overheid heeft een controlerende functie in dit soort projecten. Die kijkt daarentegen lang niet altijd naar de rapporten, waardoor deze onopgemerkt toch worden voortgezet. Brancheorganisatie Netwerk Groene Bureau’s wil dat de overheid overzicht krijgt van de rapporten die binnenkomen en deze controleert met steekproeven.

Druk op rapport

Deze natuurtoetsen worden steeds vaker verplicht. Tegenwoordig moeten ook burgers natuurtoetsen aanvragen, zoals bij de isolering van een muur. Dan komt een ecoloog om te controleren of alles in orde is. Soms komt het in zo’n voorbeeld wel eens voor dat er vleermuizen of andere beschermde dieren in de muur zitten. Op het moment dat de ecoloog geen problemen ziet, stelt deze een rapport op waarin staat dat het project zonder andere maatregelen door kan gaan.

Dat werkt niet altijd even goed. Doordat er vaak druk op staat om een project door te laten gaan én de opdrachtgever hiervoor betaalt, staat er ook veel druk op het rapport. Ook zeggen ecologen dat zij soms het gevoel hebben dat zij moeten schrijven wat de opdrachtgever wil horen. Want als je dat niet doet, dan verlies je een opdracht.

Tijdens de uitzending van Pointer is ecoloog Erwin van Maanen op bezoek. Ook hij voelt geregeld de druk van de opdrachtgever en vertelt dat hij zelf een soortgelijk incident had meegemaakt. Toen was een opdrachtgever het niet eens met het rapport dat Van Maanen had opgesteld en ging het bij een andere ecoloog proberen.

Verbazing

Natuurorganisaties maken zich al langere tijd hard voor het verbeteren van zowel de controle op als de natuurtoetsen zelf. Ook burgers kijken soms zelfs met verbazing dat plannen worden goedgekeurd, ook al zijn die in strijd met de natuurregels. Die kunnen vaak weinig doen, omdat zij geen tegenrapport hebben.

Keurmerk

De brancheorganisatie NGB wil daarom dat er een keurmerk wordt ingevoerd voor de sector. Daarnaast moeten er steekproeven worden gehouden onder de lopende positieve rapporten. Die zijn al goedgekeurd zonder dat er andere maatregelen nodig zijn. Want volgens het NGB heb je juist dan kans op onopgemerkte fouten.

Bestuurslid van NGB, Marije Langstraat, vindt dat dit een taak is van de overheid. Het ministerie van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit stelt dat zij hierover in gesprek zijn met de vereniging. Het is echter niet bekend wanneer dergelijke controles worden ingevoerd.

Ook is ecoloog geen beschermd beroep, waardoor iedereen na een cursus van een aantal dagen ook een natuurrapport mag schrijven.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.