Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flevoland heeft als uitzondering weinig landbouwgif in natuur- en recreatiewater

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Flevoland heeft als uitzondering weinig landbouwgif in natuur- en recreatiewater / Foto: "Oostvaardersplas" door Ineke Huizing
Vorige maand klonken alarmerende geluiden vanuit Natuur en Milieu over gifstoffen die vanaf landbouwgronden in natuur- en recreatiewater terechtkomen. Volgens Waterschap Zuiderzeeland heeft de provincie Flevoland hier echter minder last van. Er zouden volgens het waterschap relatief weinig bestrijdingsmiddelen in het water zitten. Daarom zouden de geluiden vanuit Natuur en Milieu niet van toepassing zijn op het water in de provincie, meldt Omroep Flevoland.

Vorige maand bracht Natuur en Milieu een rapport uit waarin werd geconcludeerd dat water in Nederland vervuild is met normoverschrijdende hoeveelheden bestrijdingsmiddelen uit de landbouw. De organisatie stelt dat dit de biodiversiteit in gevaar brengt.

Ligging

Jo Caris, heemraad bij Waterschap Zuiderzeeland, zegt dat het er in de provincie Flevoland anders uitziet. Omdat veel natuurgebieden in Flevoland hoog liggen, zou er geen water vanuit het landbouwgebied de natuur in stromen en dus zouden er ook relatief weinig bestrijdingsmiddelen in de natuur terechtkomen.

Zo zou in onder andere de Oostvaardersplassen, Noorderplassen het Weerwater, de Lepelaarsplassen of de Casteleijnsplassen een laag percentage gif zijn aangetroffen of verwacht.

Waterkwaliteit

Op plekken die officieel zijn toegewezen als zwemwater, wordt de waterkwaliteit nauwkeurig gecontroleerd. Echter wordt er tijdens deze controles niet gekeken naar landbouwbestrijdingsmiddelen. In de controles wordt de nadruk gelegd op de bacterie E. coli en blauwalg. Caris stelt toch dat dat ook in officieel zwemwater landbouwgif geen groot probleem is.

Landbouwgebied problematisch

Ondanks deze positieve berichtgeving is het niet zo dat er het allemaal koek en ei in Flevoland is. Zo stelt de heemraad dat je moet kijken naar het gehele watersysteem. Zo is er in de tochten en watergangen in de landbouwgronden van Flevoland te veel gif aangetroffen. Bij meer dan de helft van de meetpunten werden grensoverschrijdende waarden geconstateerd. Die komen misschien niet heel snel in de natuurgebieden terecht, maar zijn wel een probleem voor de biodiversiteit.

Vaak zijn natuurgebieden kleine gebiedjes die los van elkaar staan. Volgens Caris is het beter voor een goede biodiversiteit om die met elkaar te verbinden. Daarom vindt hij dat het belangrijk is om de situatie in de agrarische gebieden te verbeteren en aan te pakken.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.