Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waterbedrijven: lozingen en klimaatverandering maken Maas viezer

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Waterbedrijven: lozingen en klimaatverandering maken Maas viezer
DEN HAAG (ANP) - Door aanhoudende lozingen van schadelijke stoffen en de effecten van klimaatverandering gaat de waterkwaliteit van de Maas achteruit. Daarvoor waarschuwt het samenwerkingsverband van Nederlandse en Belgische drinkwaterbedrijven RIWA-Maas. Volgens de organisatie is het belangrijk dat de rivier, waar 7 miljoen mensen van afhankelijk zijn voor hun drinkwater, beter wordt beschermd. Te beginnen met een beter overzicht van waar al die schadelijke stoffen vandaan komen.

"We moeten ons oppervlaktewater niet langer zien als een soort rioolputje", zegt directeur Maarten van der Ploeg van RIWA-Maas in het jaarverslag over 2022. Daarin wordt onder meer ingegaan op de gebrekkige vergunningen van bedrijven die stoffen lozen in de rivier. Lang niet alle schadelijke stoffen die in de Maas worden gemeten, zijn terug te vinden in vergunningsvoorschriften van bedrijven. De drinkwaterbedrijven zouden daar heel graag "een totaaloverzicht" van krijgen.

"Zodra duidelijk is wie wat waar in de Maas loost, is het van belang de lozing van schadelijke stoffen zo snel mogelijk terug te brengen", klinkt het. De drinkwaterbedrijven filteren het Maaswater, zodat het uiteindelijk schoon kan worden geleverd. Onder meer in Den Haag, Rotterdam en Limburg komt gereinigd Maaswater uit de kraan.

Chemours

Klimaatverandering heeft volgens RIWA-Maas een groot effect op de rivier. Zo was het jaar 2022 voor het Nederlandse deel het droogste jaar van deze eeuw. Minder water betekent niet alleen dat watertekorten kunnen ontstaan. Het betekent ook dat schadelijke stoffen minder worden verdund, leggen de opstellers van het jaarrapport uit.

Vorig jaar werden 79 stoffen in concentraties gemeten die boven de Europese streefwaarden liggen. Vanwege verontreinigingen moest in totaal 62 keer een innamestop of -beperking worden ingesteld bij de Nederlandse en Belgische drinkwaterbedrijven die water uit de Maas gebruiken.

In het rapport wordt ook genoemd "hoe belangrijk het is om constant alert te blijven op nieuwe verontreinigingen". Als voorbeeld noemt het samenwerkingsverband PFAS-lozingen door chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Tegen de lozingsvergunning van dat bedrijf voeren de drinkwaterbedrijven een rechtszaak. Ook vervuiling met meststoffen van de landbouw, die algengroei in de hand werken, en medicijnresten zijn volgens de drinkwaterbedrijven problemen die beter aangepakt moeten worden.

30 mei '24 (11:35)

Dagje op pad naar een dorp? Dit zijn de 10 populairste dorpen van Nederland

Mensen ontwijken steeds vaker de drukte van grote steden en zoeken liever de rust van dorpen en de natuur op. Blijf je in Nederland en zoek jij naar een rustig dagje uit of weekendje weg? Dit zijn de populairste dorpen van ons land, meldt Holidu.

29 mei '24 (10:58)

Natuurvriendelijke boeren in Zeeland kunnen rekenen op financiële bijdrage

Boer jij in de buurt van de Kop van Schouwen of de Manteling bij Oostkapelle en wil je jouw land natuurvriendelijker maken? Dan kun je een financiële bijdrage van de provincie verwachten. Zeeland stelt de komende zes jaar namelijk een subsidie van 1,2 miljoen euro beschikbaar voor boeren die natuurvriendelijker willen boeren, meldt Omroep Zeeland.

28 mei '24 (14:39)

Zeeland stelt 1,2 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor natuurherstel

De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

28 mei '24 (11:26)

Tegenwoordig shop je auto’s in het bos

Waarom een dure auto kopen bij een autodealer als je ook gewoon in het bos kunt shoppen? Ben je nog op zoek naar een nieuwe bolide, stuur boswachter Erik dan een berichtje. Hij heeft nog wel een BMW voor de klusser liggen, voor een prikkie. Die werd namelijk pardoes in het bos gedumpt, meldt Brabants Dagblad.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.