Brabantse bossen hebben het zwaar door stikstof, maar wie beheren die?
In maart schreef de Provincie Noord-Brabant dat er een verslechterd beeld te zien is in de Natura 2000-gebieden in de provincie. Daardoor worden vergunningen met stikstofeffecten tijdelijk stilgelegd.
Die conclusie trok de provincie uit de Natuurdoelanalyse. Uit deze analyse is gebleken dat de huidige maatregelen niet voldoen aan de natuurdoelen die zijn opgesteld door de Europese Unie. Een mix van verzuring, vermesting en verdroging zijn de oorzaken van het stikstofprobleem. Ook diversiteit – of eerder een gebrek daaraan – spelen ook een belangrijke rol in de steeds hoger wordende concentratie stikstof in de bodem. Tijd voor actie. Maar waar moet je aankloppen?
Particulieren
Uit het Kadaster blijkt dat er een aantal bedrijven en families grote stukken bos in bezit hebben. Zo beheert de familie Van Puijenbroek, bekend van de textielfabriek in Goirle een bos van ongeveer 830 hectare, dat om het landgoed Gorp en Roovert loopt. Ook de familie Margraff bezit een bos van 185 hectare, wat wordt beheerd onder de naam van het bedrijf Marrobel B.V.
Natuurbescherming
Particulieren zijn niet de enige partijen die grote stukken bos bezitten. Zo beheert Staatsbosbeheer ongeveer 12.719 hectare bos en het Brabants Landschap ongeveer 7.000 hectare. Natuurmonumenten staat op de derde plaats met bijna 6.000 hectare. Dat milieuorganisaties zo veel bos beheren lijkt vanzelfsprekend: zij willen de natuur beschermen.
Maar op nummer vier van grootste bosbezitters staat bijvoorbeeld Defensie. Die gebruikt het bos veelal voor oefeningen. De verschillende gemeenten hebben samen ook een groot deel van de Brabantse bossen in bezit.
Verzekeraar
Een markante nummer vijf op de lijst van bosbezitters in verzekeraar ASR. Waarom hebben zij een stuk grond van bijna 1.500 hectare op Landgoed de Utrecht bij Hilvarenbeek? Volgens een woordvoerder van de organisatie heeft het landgoed haar naam te danken aan Levensverzekering-Maatschappij Utrecht. Dit is de voorloper van ASR.
De verzekeraar stichtte het landgoed in 1898 als belegging. Maar vandaag de dag is het toegankelijk voor publiek en wordt de opbrengst van het hout gehouden door de verzekeraar.
Bomenkap
Zeven Brabantse gemeenten beheren in totaal bijna 7.500 hectare aan bomen. Die staan er al voor lange tijd. Zo lang al dat zelfs de gemeente zelf niet weet waarom het in hun bezit is. De gemeente Land van Cuijk zegt tegen Omroep Brabant dat zij het niet zeker weten, maar denken dat heet is ontstaan voor houtoogst.
Voor de gemeenten is de natuurwaarde een belangrijk aspect. Zo wil Maashorst graag de groenste gemeente van Nederland zijn. Gezien de gemeente eigenaar is van de bossen, kan het ook zelf bepalen wat ermee gebeurt. Die visie wordt met andere gemeenten gedeeld. Alle bossen van gemeenten waarmee Omroep Brabant sprak zijn openbaar.