Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Brabantse bossen hebben het zwaar door stikstof, maar wie beheren die?

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Brabantse bossen hebben het zwaar door stikstof, maar wie beheren die? / Foto: "Landgoed Gorp NL" door FrDr
Stikstof vormt een probleem voor bossen in Noord-Brabant. Veel bossen in de provincie staan op zandgronden. Die bodems hebben vaak snel last van een stikstofoverschot. Dat betekent slecht nieuws voor de boseigenaren. Maar wie zijn dat eigenlijk? Omroep Brabant was benieuwd wie deze bossen beheren. Na een duik te nemen in de registratie Kadaster, blijkt dat niet alleen milieuorganisaties en gemeenten in de lijst van grootste bosbezitters staan. Dat meldt Omroep Brabant. 

In maart schreef de Provincie Noord-Brabant dat er een verslechterd beeld te zien is in de Natura 2000-gebieden in de provincie. Daardoor worden vergunningen met stikstofeffecten tijdelijk stilgelegd.

Die conclusie trok de provincie uit de Natuurdoelanalyse. Uit deze analyse is gebleken dat de huidige maatregelen niet voldoen aan de natuurdoelen die zijn opgesteld door de Europese Unie. Een mix van verzuring, vermesting en verdroging zijn de oorzaken van het stikstofprobleem. Ook diversiteit – of eerder een gebrek daaraan – spelen ook een belangrijke rol in de steeds hoger wordende concentratie stikstof in de bodem. Tijd voor actie. Maar waar moet je aankloppen?

Particulieren

Uit het Kadaster blijkt dat er een aantal bedrijven en families grote stukken bos in bezit hebben. Zo beheert de familie Van Puijenbroek, bekend van de textielfabriek in Goirle een bos van ongeveer 830 hectare, dat om het landgoed Gorp en Roovert loopt. Ook de familie Margraff bezit een bos van 185 hectare, wat wordt beheerd onder de naam van het bedrijf Marrobel B.V.

Natuurbescherming

Particulieren zijn niet de enige partijen die grote stukken bos bezitten. Zo beheert Staatsbosbeheer ongeveer 12.719 hectare bos en het Brabants Landschap ongeveer 7.000 hectare. Natuurmonumenten staat op de derde plaats met bijna 6.000 hectare. Dat milieuorganisaties zo veel bos beheren lijkt vanzelfsprekend: zij willen de natuur beschermen.

Maar op nummer vier van grootste bosbezitters staat bijvoorbeeld Defensie. Die gebruikt het bos veelal voor oefeningen. De verschillende gemeenten hebben samen ook een groot deel van de Brabantse bossen in bezit.   

Verzekeraar

Een markante nummer vijf op de lijst van bosbezitters in verzekeraar ASR. Waarom hebben zij een stuk grond van bijna 1.500 hectare op Landgoed de Utrecht bij Hilvarenbeek? Volgens een woordvoerder van de organisatie heeft het landgoed haar naam te danken aan Levensverzekering-Maatschappij Utrecht. Dit is de voorloper van ASR.

De verzekeraar stichtte het landgoed in 1898 als belegging. Maar vandaag de dag is het toegankelijk voor publiek en wordt de opbrengst van het hout gehouden door de verzekeraar.

Bomenkap

Zeven Brabantse gemeenten beheren in totaal bijna 7.500 hectare aan bomen. Die staan er al voor lange tijd. Zo lang al dat zelfs de gemeente zelf niet weet waarom het in hun bezit is. De gemeente Land van Cuijk zegt tegen Omroep Brabant dat zij het niet zeker weten, maar denken dat heet is ontstaan voor houtoogst.

Voor de gemeenten is de natuurwaarde een belangrijk aspect. Zo wil Maashorst graag de groenste gemeente van Nederland zijn. Gezien de gemeente eigenaar is van de bossen, kan het ook zelf bepalen wat ermee gebeurt. Die visie wordt met andere gemeenten gedeeld. Alle bossen van gemeenten waarmee Omroep Brabant sprak zijn openbaar. 

13 september '24 (14:25)

Alternatief natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Het kabinet wil dat vooral boeren gaan helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet een belangrijke rol spelen in het herstellen van beschadigde natuur, stelt het kabinet in het regeerprogramma. Hier is 500 miljoen euro per jaar voor uitgetrokken.

13 september '24 (10:55)

Experiment met geautomatiseerde veerponten naar Waddeneilanden van start

Er wordt de komende drie jaar getest met zelfvarende boten op de Waddenzee. Meerdere Nederlandse en Duitse bedrijven van ondernemersvereniging FME slaan de handen in elkaar voor het experiment, dat donderdag van start ging. Dat meldt NOS.

12 september '24 (12:27)

Deelnemers Jan Janssen Classic zetten zich in voor inclusiever sportlandschap

Sport moet toegankelijk worden gemaakt voor iedereen, dat is dit jaar een belangrijk streven van de Jan Janssen Classic. Het wielerevenement dat op zaterdag 14 september alweer voor de 36 keer plaatsvindt werkt hiervoor samen met Fonds Gehandicaptensport. Dit meldt het fonds. 

12 september '24 (10:33)

Ruim 16.000 illegale fatbikes in beslag genomen door ILT

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft sinds juli beslag gelegd op 16.500 fatbikes uit China. Volgens de inspectie gaat het om illegale bromfietsen met het uiterlijk van een fatbike. De ILT heeft de invoer van de voertuigen in de Rotterdamse haven tegengehouden. Ook zijn er ongeveer duizend fatbikes in beslag genomen bij distributiecentra van een Nederlandse aanbieder.

11 september '24 (12:30)

Bronstperiode edelherten aangebroken: activiteiten op Hoge Veluwe

Het einde van de zomer nadert en dat betekent dat je weer burlende edelherten in de Hoge Veluwe kunt zien, en vooral horen! De mannetjes gaan weer op zoek naar een partner en maken daarbij het kenmerkende burlgeluid. Natuurorganisaties nemen je mee het Park De Hoge Veluwe in vanuit de wildobservatiehut de bronstige edelherten te spotten.

11 september '24 (11:19)

Door stekelige plant verhuist kudde konikpaarden van Lelystad naar Groningen

Dinsdag zijn alle konikpaarden door Staatsbosbeheer uit het Oostvaardersveld bij Lelystad gehaald en naar natuurgebied Lauwersmeer gebracht. Het gaat om 55 paarden die zijn verhuisd, uit een kudde van 70. De overige 15 paarden worden geslacht, meldt Omroep Flevoland.

10 september '24 (11:02)

Woensdag code geel om hagel, onweer en windstoten

Voor woensdag heeft het KNMI code geel afgegeven in alle provincies behalve Limburg. Het weerinstituut verwacht dan flinke onweersbuien, plaatselijke windstoten, hagel en veel regen, meldt Hart van Nederland.

10 september '24 ( 9:50)

Volgende week gedeeltelijke supermaansverduistering

Op woensdag 18 september is er sprake van een gedeeltelijke supermaansverduistering. Dan beweegt de maan zich door de schaduw van de aarde, zodat op een deel van het maanoppervlak geen direct zonlicht meer valt. Ook staat de maan dan dicht bij de aarde en is er dus sprake van een supermaan. Om de maansverduistering te zien moet je wel vroeg je wekker zetten, meldt Weeronline.

09 september '24 ( 9:06)

60 bruinvissen geteld tijdens eerste Walvistelling

Ruim tweehonderd vrijwilligers hebben zaterdag tijdens de allereerste Nationale Walvistelling in totaal zestig bruinvissen gespot, waaronder een moeder met een kalf. Ook is er mogelijk een dolfijn, die ook tot de walvisachtigen behoort, waargenomen, laat de Stichting Rugvin zondag weten.

09 september '24 ( 8:57)

Vermiste persoon in het water gevonden bij botenshow in Aalsmeer

Een in het water vermist geraakte persoon is zaterdagavond in Aalsmeer overleden, melden de hulpdiensten. Volgens NH Nieuws gebeurde dat tijdens een verlichte botenshow die werd afgesloten met vuurwerk.