Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Brabantse bossen hebben het zwaar door stikstof, maar wie beheren die?

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
Brabantse bossen hebben het zwaar door stikstof, maar wie beheren die? / Foto: "Landgoed Gorp NL" door FrDr
Stikstof vormt een probleem voor bossen in Noord-Brabant. Veel bossen in de provincie staan op zandgronden. Die bodems hebben vaak snel last van een stikstofoverschot. Dat betekent slecht nieuws voor de boseigenaren. Maar wie zijn dat eigenlijk? Omroep Brabant was benieuwd wie deze bossen beheren. Na een duik te nemen in de registratie Kadaster, blijkt dat niet alleen milieuorganisaties en gemeenten in de lijst van grootste bosbezitters staan. Dat meldt Omroep Brabant. 

In maart schreef de Provincie Noord-Brabant dat er een verslechterd beeld te zien is in de Natura 2000-gebieden in de provincie. Daardoor worden vergunningen met stikstofeffecten tijdelijk stilgelegd.

Die conclusie trok de provincie uit de Natuurdoelanalyse. Uit deze analyse is gebleken dat de huidige maatregelen niet voldoen aan de natuurdoelen die zijn opgesteld door de Europese Unie. Een mix van verzuring, vermesting en verdroging zijn de oorzaken van het stikstofprobleem. Ook diversiteit – of eerder een gebrek daaraan – spelen ook een belangrijke rol in de steeds hoger wordende concentratie stikstof in de bodem. Tijd voor actie. Maar waar moet je aankloppen?

Particulieren

Uit het Kadaster blijkt dat er een aantal bedrijven en families grote stukken bos in bezit hebben. Zo beheert de familie Van Puijenbroek, bekend van de textielfabriek in Goirle een bos van ongeveer 830 hectare, dat om het landgoed Gorp en Roovert loopt. Ook de familie Margraff bezit een bos van 185 hectare, wat wordt beheerd onder de naam van het bedrijf Marrobel B.V.

Natuurbescherming

Particulieren zijn niet de enige partijen die grote stukken bos bezitten. Zo beheert Staatsbosbeheer ongeveer 12.719 hectare bos en het Brabants Landschap ongeveer 7.000 hectare. Natuurmonumenten staat op de derde plaats met bijna 6.000 hectare. Dat milieuorganisaties zo veel bos beheren lijkt vanzelfsprekend: zij willen de natuur beschermen.

Maar op nummer vier van grootste bosbezitters staat bijvoorbeeld Defensie. Die gebruikt het bos veelal voor oefeningen. De verschillende gemeenten hebben samen ook een groot deel van de Brabantse bossen in bezit.   

Verzekeraar

Een markante nummer vijf op de lijst van bosbezitters in verzekeraar ASR. Waarom hebben zij een stuk grond van bijna 1.500 hectare op Landgoed de Utrecht bij Hilvarenbeek? Volgens een woordvoerder van de organisatie heeft het landgoed haar naam te danken aan Levensverzekering-Maatschappij Utrecht. Dit is de voorloper van ASR.

De verzekeraar stichtte het landgoed in 1898 als belegging. Maar vandaag de dag is het toegankelijk voor publiek en wordt de opbrengst van het hout gehouden door de verzekeraar.

Bomenkap

Zeven Brabantse gemeenten beheren in totaal bijna 7.500 hectare aan bomen. Die staan er al voor lange tijd. Zo lang al dat zelfs de gemeente zelf niet weet waarom het in hun bezit is. De gemeente Land van Cuijk zegt tegen Omroep Brabant dat zij het niet zeker weten, maar denken dat heet is ontstaan voor houtoogst.

Voor de gemeenten is de natuurwaarde een belangrijk aspect. Zo wil Maashorst graag de groenste gemeente van Nederland zijn. Gezien de gemeente eigenaar is van de bossen, kan het ook zelf bepalen wat ermee gebeurt. Die visie wordt met andere gemeenten gedeeld. Alle bossen van gemeenten waarmee Omroep Brabant sprak zijn openbaar. 

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.