Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

EU denkt over minder beschermen van wolf

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
EU denkt over minder beschermen van wolf
De Europese Commissie kijkt naar mogelijkheden om de beschermde status van de wolf aan te passen. Daarmee zou de wolf minder beschermd worden. De commissie gaat kijken of het goed is om het aantal wolven te beperken, zodat aanvallen op mensen en dieren voorkomen kunnen worden. Momenteel is de wolf een beschermde diersoort en valt het onder de Europese habitatrichtlijn. Hierdoor mogen wolven niet gevangen, gedood of verstoord worden, meldt NOS.

Er is momenteel een heftige discussie gaande over het toenemende aantal wolven, waaronder in Nederland. Veel natuurbeschermers zijn blij met de terugkomst van het roofdier, maar anderen zijn bang voor de veiligheid van mensen en vee. Vooral schapenboeren vrezen dat hun dieren het slachtoffer worden van een wolvenaanval.

Von der Leyen, commissievoorzitter, denkt dat in sommige gebieden de wolvenroedels een gevaar vormen voor vee en mogelijk ook voor mensen. Daarom gaat Brussel kijken naar de beschermstatus van de wolf en of deze mogelijk moet worden bijgesteld.

Gedode dieren

Om tot een goed besluit te komen, wil Von der Leyen in gesprek gaan met gemeenschappen, wetenschappers en andere betrokkenen. Op basis van deze informatie wil de commissie een besluit maken over het vervolg van de beschermde status van de wolf.

Wel oordeelde de rechtbank in Gelderland vorige week nog dat er voorlopig niet mag worden gejaagd op wolven met paintballgeweren. Het was een poging van de provincie om de dieren bang te maken voor mensen. Toen de Faunabescherming naar de rechter stapte om deze kwestie aan te kaarten, werd de organisatie in haar gelijk getrokken omdat de provincie niet goed had onderbouwd waarom de dieren met verfkogels moeten worden verjaagd.

Von der Leyen wijst er op dat het in sommige gevallen wel mogelijk is om de wolven te verjagen. Ook vindt de voorzitter dat aparte landen en lokale autoriteiten de ruimte moeten krijgen om dit te doen. Daarnaast heeft Von der Leyen zelf ook al eens te maken gehad met een wolvenaanval: een van haar paarden werd aangevallen door een wolf.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.