Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nationale Wespentelling: 'Limonadewesp' weer meest getelde wespensoort

Door ANP
schedule 5 min
Nationale Wespentelling: 'Limonadewesp' weer meest getelde wespensoort
Ruim tweehonderd deelnemers aan de tweede editie van de Nationale Wespentelling hebben afgelopen week 1170 wespen gezien. Net als vorig jaar was de meest getelde wesp de zogeheten limonadewesp, die een voorkeur heeft voor zoetigheid. Wel kwam deze soort, net als andere sociale wespen, minder vaak voor in de tellingen dan een jaar geleden: 692 dit jaar tegenover 794 in 2022. Verder valt op dat tellers vaker dan vorig jaar een Europese hoornaar waarnamen, laat de Wespenstichting weten.

"Meer dan de helft van de deelnemers heeft een Europese hoornaar gezien", zegt secretaris Eric Mahieu. "Dat is opvallend, want die soort komt in bepaalde delen van het land, zoals in kustgebieden, van nature minder voor." De Europese hoornaar is een inheemse wespensoort. Net als de gewone of Duitse wesp, die ook wel limonadewesp wordt genoemd, vallen de hoornaars onder de sociale wespensoorten die een nest maken en daar samenleven. Er komen in Nederland ongeveer tien soorten sociale wespen voor, tegenover enkele honderden solitaire wespensoorten. Zo'n 70 procent van de waargenomen wespen dit jaar was een sociale wespensoort.

Zweefvlieg

Op het telformulier stonden ook "doen-alsof-wespen", vliegende beestjes die lijken op een wesp. In die categorie kwam de zweefvlieg met 1080 waarnemingen als winnaar uit de bus. Ook de stadsreus werd vaak gezien. Dit insect wordt volgens Mahieu vaak verward met de Aziatische hoornaar, een invasieve exoot die begin deze eeuw vermoedelijk met een vracht uit China in Europa terecht is gekomen.

Er werden dit jaar slechts vier Aziatische hoornaars geteld. "Het is dus nog steeds een zeldzame soort", aldus Mahieu. "Het is belangrijk dat we invasieve exoten aanpakken, maar we moeten niet onnodig in paniek raken", stelt hij. "Er vliegen veel insecten rond die er gevaarlijk uitzien, maar het niet zijn." Naast wespen en zweefvliegen zijn er 1928 bijen geteld. "De wespentelling is wederom gewonnen door de bij", lacht Mahieu.

Belangrijke rol in de natuur

Met de Nationale Wespentelling hoopt de Wespenstichting de kennis over en het begrip voor sociale wespensoorten te verbeteren. Volgens de stichting worden wespen ten onrechte weggezet als hinderlijk en agressief, terwijl ze in de natuur een belangrijke rol spelen en alleen de twee soorten limonadewespen hinderlijk kunnen zijn op bijvoorbeeld een terras. De telling was eigenlijk vorig weekend, maar werd vanwege het slechte weer met een week verlengd.

29 september '23 (12:23)

Nederlandse bossen hebben het zwaar door droogte en hitte

Bomen zijn als gevolg van de klimaatverandering massaal aan het sterven. Hogere temperaturen en lange periodes van droogte zorgen ervoor dat bomen steeds minder weerbaar worden tegen allerlei ziektes en plagen. Dat meldt RTL Nieuws.

28 september '23 (15:39)

Waterbeheerders zien droge zomers als vanzelfsprekend

Rijkswaterstaat en de waterschappen zien de omgang met droogte in het voorjaar en de zomer steeds meer als regulier werk. Er wordt minder snel opgeschaald naar een alarmniveau en maatregelen als het extra opsparen van water in het IJsselmeer en het Markermeer zijn dit jaar al genomen toen er nog geen sprake was van droogte. Dat zegt Rijkswaterstaat bij het verschijnen van de laatste droogtemonitor van 2023, vlak voor het stormseizoen op 1 oktober van start gaat.

28 september '23 (10:05)

Op wandeltocht door Utrecht langs de Hollandse Waterlinies

Op 14 oktober neemt de Waterlinie Wandeltocht deelnemers weer mee dwars door de Hollandse Waterlinies, met onderweg cultuurvermaak en goede stops voor de innerlijke mens. De editie van 2023 in Utrecht is extra populair: “Wandelen met een doel werkt beter voor veel mensen”. Dit meldt Waterlinie Watertochten.

27 september '23 (15:01)

Nederland telt op dit moment negen wolvenroedels met minimaal 39 welpen

In Nederland leven op dit moment negen wolvenroedels, die samen dit voorjaar minimaal 39 welpen hebben voortgebracht. Zeven roedels zitten op en rond de Veluwe, de twee andere groepen leven in Drenthe en in de Drents-Friese regio. Hoeveel wolven er in totaal in Nederland zijn is niet te zeggen, omdat niet van elke wolf DNA kan worden vastgesteld wegens gebrek aan sporen. Dat zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt. Er zijn in elk geval tientallen wolven in Nederland.

27 september '23 ( 8:44)

Hoge Veluwe wil via Europese Commissie toestemming krijgen om op wolven te jagen

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft bij de Europese Commissie gepleit voor het mogen bejagen van wolven in het park. De parkdirectie schrijft dat in een brief in reactie op de vraag van de Europese Commissie om meer informatie over wolven en de eventuele overlast die de roofdieren veroorzaken. De Hoge Veluwe hoopt dat de Europese beschermingsregels van de wolf versoepeld worden.

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.