Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nationale Wespentelling: 'Limonadewesp' weer meest getelde wespensoort

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nationale Wespentelling: 'Limonadewesp' weer meest getelde wespensoort
Ruim tweehonderd deelnemers aan de tweede editie van de Nationale Wespentelling hebben afgelopen week 1170 wespen gezien. Net als vorig jaar was de meest getelde wesp de zogeheten limonadewesp, die een voorkeur heeft voor zoetigheid. Wel kwam deze soort, net als andere sociale wespen, minder vaak voor in de tellingen dan een jaar geleden: 692 dit jaar tegenover 794 in 2022. Verder valt op dat tellers vaker dan vorig jaar een Europese hoornaar waarnamen, laat de Wespenstichting weten.

"Meer dan de helft van de deelnemers heeft een Europese hoornaar gezien", zegt secretaris Eric Mahieu. "Dat is opvallend, want die soort komt in bepaalde delen van het land, zoals in kustgebieden, van nature minder voor." De Europese hoornaar is een inheemse wespensoort. Net als de gewone of Duitse wesp, die ook wel limonadewesp wordt genoemd, vallen de hoornaars onder de sociale wespensoorten die een nest maken en daar samenleven. Er komen in Nederland ongeveer tien soorten sociale wespen voor, tegenover enkele honderden solitaire wespensoorten. Zo'n 70 procent van de waargenomen wespen dit jaar was een sociale wespensoort.

Zweefvlieg

Op het telformulier stonden ook "doen-alsof-wespen", vliegende beestjes die lijken op een wesp. In die categorie kwam de zweefvlieg met 1080 waarnemingen als winnaar uit de bus. Ook de stadsreus werd vaak gezien. Dit insect wordt volgens Mahieu vaak verward met de Aziatische hoornaar, een invasieve exoot die begin deze eeuw vermoedelijk met een vracht uit China in Europa terecht is gekomen.

Er werden dit jaar slechts vier Aziatische hoornaars geteld. "Het is dus nog steeds een zeldzame soort", aldus Mahieu. "Het is belangrijk dat we invasieve exoten aanpakken, maar we moeten niet onnodig in paniek raken", stelt hij. "Er vliegen veel insecten rond die er gevaarlijk uitzien, maar het niet zijn." Naast wespen en zweefvliegen zijn er 1928 bijen geteld. "De wespentelling is wederom gewonnen door de bij", lacht Mahieu.

Belangrijke rol in de natuur

Met de Nationale Wespentelling hoopt de Wespenstichting de kennis over en het begrip voor sociale wespensoorten te verbeteren. Volgens de stichting worden wespen ten onrechte weggezet als hinderlijk en agressief, terwijl ze in de natuur een belangrijke rol spelen en alleen de twee soorten limonadewespen hinderlijk kunnen zijn op bijvoorbeeld een terras. De telling was eigenlijk vorig weekend, maar werd vanwege het slechte weer met een week verlengd.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.