Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wateroverlast gemeente Valkenburg ook zaak van inwoners en ondernemers, stelt burgemeester

Door Fleur Zomer
schedule 5 min
Burgemeester van gemeente Valkenburg
Inwoners en ondernemers in Valkenburg moeten ook zelf iets doen tegen wateroverlast. Dat zei burgemeester Daan Prevoo maandagavond op de regionale omroep L1. Hij zei dit na spoedoverleg over maatregelen op korte termijn. De gemeente overweegt trottoirbanden te verhogen en andere soortgelijke kleine maatregelen om instromen van water bij hoosbuien te voorkomen. Het college van burgemeester en wethouders neemt dinsdag besluiten over de nieuwe aanpak van wateroverlast.

De afgelopen twee jaar is gebleken dat de wateroverlast in Valkenburg steeds op dezelfde plekken ontstaat. Dat betekent dat ook de inwoners iets moeten doen tegen die overlast, aldus Prevoo. "Dit is de nieuwe werkelijkheid", zei hij. "Binnen twee jaar is het water drie keer binnengelopen bij dezelfde mensen. De verzekeraars zeggen: je hoeft bij ons niet meer langs te komen."

Afgelopen vrijdag werden enkele delen van Valkenburg voor de tweede keer in korte tijd getroffen door wateroverlast. Eerder gebeurde dat op 22 juni dit jaar. Het gaat daarbij om wateroverlast in de Grote Straat, Neerhem, het Berkelplein en het centrum, waar het water woningen en parkeergarages binnenliep. In juli 2021 werd het centrum van Valkenburg onder water gezet, en ontstond er grote schade voor inwoners en ondernemers.

Snelle klimaatverandering

Prevoo wees op de snelle klimaatverandering. "We worden ingehaald door de nieuwe werkelijkheid", zei hij. "Kijk maar naar Zwitserland, Slovenië, Noord-Italië en Zuid-Duitsland. We moeten samen komen tot een nieuwe aanpak. Dat is de werkelijkheid waarmee we moeten leven."

"Iedereen moet gaan versnellen. Op korte termijn willen we toestemming van het waterschap om overtollig water versneld af te voeren naar de Geul. Daarvoor moeten we een gat in de kademuur maken."

Prevoo zei verder dat criminelen misbruik maken van de nood onder mensen, met name slachtoffers van de watersnood twee jaar geleden. Ze zouden onder meer horeca-ondernemers in de binnenstad die forse schade opliepen door de overstromingen in 2021, financiële "hulp" aanbieden. "Ik heb die signalen doorgegeven aan het Openbaar Ministerie en de minister", zei hij. "Criminelen maken gebruik van mensen in financiële nood. Ze eisen daarvoor een tegenprestatie. Dat leidt tot vermenging van boven- en onderwereld." Om hoeveel gevallen het gaat, weet Prevoo niet. "Mensen die te lang op hun geld moeten wachten, zijn ten einde raad, en worden zo kwetsbaar."

Door: ANP

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.