Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Steeds meer Nederlanders willen wolf verjagen of afschieten

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Steeds meer Nederlanders willen wolf verjagen of afschieten
Het aantal tegenstanders van de wolf in Nederland neemt toe, stelt het ANP op basis van een enquête in samenwerking met Kieskompas. Waar zo'n anderhalf jaar geleden nog een kwart van de mensen vond dat het dier hier niet hoort, is dat momenteel een derde.

Het deel van de mensen dat wel vindt dat de wolf erbij hoort daalde van 46 procent naar zo'n 41 procent. Ook het percentage ondervraagden dat zegt 'neutraal' in de kwestie te staan is iets afgenomen: van ongeveer 30 procent naar een kwart.

De wolf heeft zich in Nederland momenteel gevestigd op de Veluwe in Gelderland en in delen van Drenthe. Ook lopen er met name aan de oostkant van het land geregeld wolven in hun eentje rond.

Discussie

Over de aanwezigheid van wolven bestaat al langere tijd discussie. Soms vallen ze schapen aan, of komen ze in de buurt van mensen. Voorstanders van de wolf willen dat de overheid geld steekt in het beschermen van schapen. Tegenstanders zien juist graag dat het makkelijker wordt om het dier te bestrijden, door het weg te jagen of af te schieten.

Zo wil de provincie Gelderland het inzetten van een paintballgeweer tegen de wolf mogelijk maken. Omdat het dier op Europees niveau beschermd is en niet zomaar verstoord mag worden, werd de provincie eerder al eens door de rechter teruggefloten. De coalitiepartijen in Gelderland, waaronder de BoerBurgerBeweging, zoeken intussen juist naar meer manieren om het dier te kunnen verjagen.

Verdeling

Hoewel de tegenstanders van de wolf in de Gelderse politiek de meerderheid hebben, is de rest van de provincie verdeeld. Momenteel vindt zo'n 39 procent van de ondervraagden daar dat de wolf hier niet thuishoort. Ongeveer evenveel mensen zijn juist voor aanwezigheid van het dier. Het percentage tegenstanders nam de afgelopen anderhalf jaar wel toe.

Drenthe is de enige provincie waar een meerderheid van de mensen expliciet tegen de wolf is: ruim 54 procent. In alle andere provincies zijn de tegenstanders in de minderheid. In Friesland vindt 43 procent van de mensen dat de wolf weg moet, in Overijssel gaat het om zo'n 31 procent. In Utrecht wonen met 26 procent de minste tegenstanders. In 2021 was het percentage dat tegen is in geen enkele provincie boven de 40 procent.

De enquête is uitgevoerd in augustus van dit jaar en werd ingevuld door een representatieve groep van ruim 9100 volwassen Nederlanders. Zij reageerden op de stelling "de wolf hoort wat mij betreft thuis in Nederland". Het vorige onderzoek werd uitgevoerd in december 2021.

Door: ANP

28 mei '24 (14:39)

Zeeland stelt 1,2 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor natuurherstel

De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

28 mei '24 (11:26)

Tegenwoordig shop je auto’s in het bos

Waarom een dure auto kopen bij een autodealer als je ook gewoon in het bos kunt shoppen? Ben je nog op zoek naar een nieuwe bolide, stuur boswachter Erik dan een berichtje. Hij heeft nog wel een BMW voor de klusser liggen, voor een prikkie. Die werd namelijk pardoes in het bos gedumpt, meldt Brabants Dagblad.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.