Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zes leuke uitjes die je gedaan móet hebben als je in Groningen bent

Door Ilias van Bruggen
schedule 14 min
Zes leuke uitjes die je gedaan móet hebben als je in Groningen bent
Denk je aan Groningen dan denk je misschien aan nuchtere boeren en hun akkers. Groningen staat wellicht niet bekend als de provincie met de meeste bezienswaardigheden, maar wie zoekt zal altijd vinden. En dat geldt ook zeker voor Groningen als je een beetje op onderzoek uitgaat. Van het uitgestrekte boerenlandschap tot de bruisende stad Groningen, vele bossen met natuurrecreatie en de Waddenkust. Het is hoog tijd om de zes mooiste bezienswaardigheden in Groningen op een rijtje te zetten, zodat jij precies weet waar je naartoe kunt gaan!

Groningen Stad

Denk je aan de provincie Groningen dan denk je aan de stad Groningen. De bruisende hoofdstad van de provincie is een ingericht op studenten, maar biedt ook veel bezienswaardigheden en evenementen voor alle leeftijden. Zo wordt hier onder andere Eurosonic Noorderslag georganiseerd, het grootste showcasefestival van Europa, boordevol met onbekende, maar getalenteerde artiesten.

Naast tijdelijke evenementen heeft Groningen ook prachtige permanente bezienswaardigheden te bieden. De Martinitoren, het grote cultuurcentrum Forum of de gezellige winkelstraatjes, tentoonstelling en routes door de stad. Er is zo veel te doen, dat het handig is om een brochure op te halen bij het VVV-kantoor in het Forum. Ben je daar ook direct geweest!

Zeehondencentrum Pieterburen, Pieterburen

Gelegen in een klein dorpje genaamd Pieterburen vind je een opvangcentrum dat is gewijd aan de verzorging van zieke en verweesde zeehonden. Hier worden bezoekers rondgeleid door het centrum en kun je door educatieve programma’s leren over de zeezoogdieren en hoe ze hier klaargestoomd worden om terug de natuur in te gaan. Het hoogtepunt van een bezoek aan het Zeehondencentrum is bekijken hoe de zeehonden worden verzorgd!

Voordat je enthousiast de auto in springt om naar Pieterburen te racen, bekijk dan eerst even de website van het centrum voor actuele openingstijden en tarieven.

Vesting Bourtange, gemeente Westerwolde

In Vesting Bourtange stap je terug in de tijd. Deze oude vestingstad is niet alleen indrukwekkend om te zien, maar huist ook nog eens een groot aantal activiteiten. Zo worden er markten georganiseerd, maar worden ook historische veldslagen nagespeeld. Voor de mensen die in het zomerseizoen een bezoek brengen aan Bourtange: elke zondagmiddag wordt er een kanon afgeschoten, leuk om te zien!

Er zijn ook veel musea in de vesting. In attractie Terra Mora leer je alles over het moeras rondom de vesting en over het leven in Bourtange tweehonderd jaar geleden. Of neem een kijkje in Museum De Baracquen, waar je oude kaarten en gebruiksvoorwerpen kunt bewonderen. In de Kapiteinswoning is het net of de tijd niet vooruit is gegaan en maak je mee hoe het leven in Bourtange er vroeger aan toe ging.

Tijdens het zomerseizoen is Vesting Bourtange elke dag geopend. Check voor de zekerheid altijd de wanneer de vesting is geopend via de website.

Fietsroutes door stad en provincie

Het is natuurlijk niet dé fietsprovincie Drenthe, maar ook in Groningen kun je heerlijke tochten maken op het stalen ros. Er zijn veel verschillende routes om uit te kiezen, waarmee je door het Groningse boerenlandschap, over rustige paden en langs historische boerderijen fietst.

Niet alleen de provincie is erg fietsvriendelijk. Ook in de hoofdstad van Groningen kun je bijzondere culturele bezienswaardigheden ontdekken op de fiets. Dan is het ook een stuk makkelijker om ergens een pauze in te lassen voor een hapje of een drankje op een gezellig terrasje.

De VVV Groningen heeft een aantal mooie fietsroutes opgesteld, maar voor gratis fietsroutes kun je ook op de website van fietsnetwerk kijken.

Waddenkust

De Waddenkust is een bijzonder gedeelte van Nederland. Een oud cultuurlandschap met een interessante ontstaanswijze en rijke geschiedenis. Aan de ene kant is de Waddenkust aan de wetten van de natuur overgelaten, met een wildernis aan zandplaten en kwelders. Aan de andere kant is het gebied door mensen gemaakt tot een karakteristiek landschap, met dijken en boerenakkers.

Een absolute aanrader is de ‘Kiekkaaste’ bij Nieuwe Statenzijl. Het is de enige buitendijkse vogelkijkhut in Nederland. De Kiekkaaste vind je op de grens van Nederland en Duitsland, aan de Dollard. Het is een plekje waar je heerlijk tot rust kunt komen na een wandeling of fietstocht door het gebied. Om er te komen loop je tussen het hoge riet over een smal vlonderpad.

Bekijk hier meer informatie over de Waddenkust.

Blotevoetenpad Opende

Met de kids op reis, maar geen idee wat je kunt doen naast voor je uitstaren in het indoor klimpark? Neem ze dan eens mee naar het Blotenvoetenpad bij Opende. Schoenen en sokken in de tas en gaan. Het voelt misschien een beetje raar in het begin, maar na een klein tijdje raak je gewend aan het kietelende gras onder je voetzolen. Er zijn verschillende routes, één van 1,6 kilometer en een iets langere route van 3,4 kilometer. Om te beginnen (of eindigen) kun je een lekker kopje koffie of thee scoren met iets lekkers bij Theetuin Blotevoetenhof. Natuurlijk kun je jouw voeten aan het einde van de wandeling schoonspoelen.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.