Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zes leuke uitjes die je gedaan móet hebben als je in Groningen bent

Door Ilias van Bruggen
schedule 14 min
location_on [xx]km
Zes leuke uitjes die je gedaan móet hebben als je in Groningen bent
Denk je aan Groningen dan denk je misschien aan nuchtere boeren en hun akkers. Groningen staat wellicht niet bekend als de provincie met de meeste bezienswaardigheden, maar wie zoekt zal altijd vinden. En dat geldt ook zeker voor Groningen als je een beetje op onderzoek uitgaat. Van het uitgestrekte boerenlandschap tot de bruisende stad Groningen, vele bossen met natuurrecreatie en de Waddenkust. Het is hoog tijd om de zes mooiste bezienswaardigheden in Groningen op een rijtje te zetten, zodat jij precies weet waar je naartoe kunt gaan!

Groningen Stad

Denk je aan de provincie Groningen dan denk je aan de stad Groningen. De bruisende hoofdstad van de provincie is een ingericht op studenten, maar biedt ook veel bezienswaardigheden en evenementen voor alle leeftijden. Zo wordt hier onder andere Eurosonic Noorderslag georganiseerd, het grootste showcasefestival van Europa, boordevol met onbekende, maar getalenteerde artiesten.

Naast tijdelijke evenementen heeft Groningen ook prachtige permanente bezienswaardigheden te bieden. De Martinitoren, het grote cultuurcentrum Forum of de gezellige winkelstraatjes, tentoonstelling en routes door de stad. Er is zo veel te doen, dat het handig is om een brochure op te halen bij het VVV-kantoor in het Forum. Ben je daar ook direct geweest!

Zeehondencentrum Pieterburen, Pieterburen

Gelegen in een klein dorpje genaamd Pieterburen vind je een opvangcentrum dat is gewijd aan de verzorging van zieke en verweesde zeehonden. Hier worden bezoekers rondgeleid door het centrum en kun je door educatieve programma’s leren over de zeezoogdieren en hoe ze hier klaargestoomd worden om terug de natuur in te gaan. Het hoogtepunt van een bezoek aan het Zeehondencentrum is bekijken hoe de zeehonden worden verzorgd!

Voordat je enthousiast de auto in springt om naar Pieterburen te racen, bekijk dan eerst even de website van het centrum voor actuele openingstijden en tarieven.

Vesting Bourtange, gemeente Westerwolde

In Vesting Bourtange stap je terug in de tijd. Deze oude vestingstad is niet alleen indrukwekkend om te zien, maar huist ook nog eens een groot aantal activiteiten. Zo worden er markten georganiseerd, maar worden ook historische veldslagen nagespeeld. Voor de mensen die in het zomerseizoen een bezoek brengen aan Bourtange: elke zondagmiddag wordt er een kanon afgeschoten, leuk om te zien!

Er zijn ook veel musea in de vesting. In attractie Terra Mora leer je alles over het moeras rondom de vesting en over het leven in Bourtange tweehonderd jaar geleden. Of neem een kijkje in Museum De Baracquen, waar je oude kaarten en gebruiksvoorwerpen kunt bewonderen. In de Kapiteinswoning is het net of de tijd niet vooruit is gegaan en maak je mee hoe het leven in Bourtange er vroeger aan toe ging.

Tijdens het zomerseizoen is Vesting Bourtange elke dag geopend. Check voor de zekerheid altijd de wanneer de vesting is geopend via de website.

Fietsroutes door stad en provincie

Het is natuurlijk niet dé fietsprovincie Drenthe, maar ook in Groningen kun je heerlijke tochten maken op het stalen ros. Er zijn veel verschillende routes om uit te kiezen, waarmee je door het Groningse boerenlandschap, over rustige paden en langs historische boerderijen fietst.

Niet alleen de provincie is erg fietsvriendelijk. Ook in de hoofdstad van Groningen kun je bijzondere culturele bezienswaardigheden ontdekken op de fiets. Dan is het ook een stuk makkelijker om ergens een pauze in te lassen voor een hapje of een drankje op een gezellig terrasje.

De VVV Groningen heeft een aantal mooie fietsroutes opgesteld, maar voor gratis fietsroutes kun je ook op de website van fietsnetwerk kijken.

Waddenkust

De Waddenkust is een bijzonder gedeelte van Nederland. Een oud cultuurlandschap met een interessante ontstaanswijze en rijke geschiedenis. Aan de ene kant is de Waddenkust aan de wetten van de natuur overgelaten, met een wildernis aan zandplaten en kwelders. Aan de andere kant is het gebied door mensen gemaakt tot een karakteristiek landschap, met dijken en boerenakkers.

Een absolute aanrader is de ‘Kiekkaaste’ bij Nieuwe Statenzijl. Het is de enige buitendijkse vogelkijkhut in Nederland. De Kiekkaaste vind je op de grens van Nederland en Duitsland, aan de Dollard. Het is een plekje waar je heerlijk tot rust kunt komen na een wandeling of fietstocht door het gebied. Om er te komen loop je tussen het hoge riet over een smal vlonderpad.

Bekijk hier meer informatie over de Waddenkust.

Blotevoetenpad Opende

Met de kids op reis, maar geen idee wat je kunt doen naast voor je uitstaren in het indoor klimpark? Neem ze dan eens mee naar het Blotenvoetenpad bij Opende. Schoenen en sokken in de tas en gaan. Het voelt misschien een beetje raar in het begin, maar na een klein tijdje raak je gewend aan het kietelende gras onder je voetzolen. Er zijn verschillende routes, één van 1,6 kilometer en een iets langere route van 3,4 kilometer. Om te beginnen (of eindigen) kun je een lekker kopje koffie of thee scoren met iets lekkers bij Theetuin Blotevoetenhof. Natuurlijk kun je jouw voeten aan het einde van de wandeling schoonspoelen.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.