Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Door zon en warmte op veel plekken weer blauwalg geconstateerd

Door ANP
schedule 5 min
Door zon en warmte op veel plekken weer blauwalg
In het hele land duikt deze week weer op grote schaal blauwalg op. De ziekmakende bacterie profiteert van zonlicht en hoge temperaturen, waardoor het water opwarmt. Waterbeheerders proberen allerlei methodes uit om de bloei van blauwalg tegen te gaan, maar de beste manier is nog niet gevonden. Het is vooral belangrijk om de waterkwaliteit blijvend te verbeteren, want in gezond water zit minder blauwalg, zegt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).

De blauwalgbacterie vormt in opwarmend water een blauwgroene laag. In die laag ontstaan giftige stoffen, waar mensen en dieren erg ziek van kunnen worden. Milde klachten zijn huid- en oogirritaties, maar leverschade, ademhalingsproblemen en zelfs verlammingsverschijnselen komen ook voor.

Blauwalg zit van nature in waterbodems. Overlast ontstaat als de alg gaat bloeien en een drijflaag vormt. Door klimaatverandering komen blauwalglagen steeds vaker voor. Regenbuien zorgen ervoor dat er veel voedingsstoffen zoals dierenpoep in open water spoelen en het water warmt sneller op door hogere temperaturen. Het probleem speelt in heel Europa volgens de waterbeheerders en de Wageningen Universiteit, die ook al meer dan eens onderzoek naar het blauwalgprobleem heeft gedaan.

Waterproef

HDSR heeft net een proef van zes weken met de zogenoemde WaterQi achter de rug in een deel van de Veldhuizerplas in de wijk Leidsche Rijn in Utrecht. De WaterQi is een apparaat dat zeer fijne luchtbelletjes in het water blaast en zo de zuurstofconcentratie in het water verhoogt. Onderzoek bij kennisinstituut Deltares wees uit dat de WaterQi effectief zou kunnen zijn tegen verschillende vormen van watervervuiling. In de Veldhuizerplas is de blauwalg na zes weken verdwenen, aldus HDSR. Nu moet blijken of dat ook zo blijft zonder de WaterQi.

Ook bij het hoogheemraadschap van Delfland loopt een experiment met de WaterQi. Het hoogheemraadschap van Rijnland voegt waterstofperoxide toe aan water met een blauwalglaag en experimenteert ook met ultrasoon geluid. Waterschap Noorderzijlvest heeft in enkele meren die het meeste last hebben van blauwalg sensors geplaatst. Bij Almere is al eens geëxperimenteerd met een bellenscherm in het water tegen blauwalg.

Advies

De provincies houden de kwaliteit van het open zwemwater in Nederland in de gaten. Het beste advies blijft vooralsnog, zeggen zij, om water met een blauwalglaag te mijden, ook als er geen absoluut verbod geldt. Op zwemwater.nl is goedgekeurd open zwemwater te vinden.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.

15 september '23 (13:38)

Minderheid reizen failliete veerdienst wordt vergoed vanuit garantiefonds

Slechts een minderheid van de gedupeerde passagiers van Holland Norway Lines kan de kosten voor hun geboekte reis vergoed krijgen vanuit het garantiefonds SGR. Dat verwacht de curator van de failliete veerdienst, Hans Silvius. Hij is nog bezig met de volledige analyse van alle gegevens rond het bankroet van de aanbieder van ferrycruises naar Noorwegen, maar verwacht dat "slechts een beperkte groep onder SGR kan claimen".

15 september '23 (13:05)

Waterschappen en Lionsclub zetten zich in voor schoner water tijdens World Cleanup Day

Waterschappen en Lionsclub Nederland slaan de handen ineen voor schoner water in Nederland. Op 16 september op World Cleanup Day steken leden van de Lionsclub de handen uit de mouwen om schoon water te scheppen. Samen met de waterschappen gaat de grootste goededoelenorganisatie ter wereld (met zo’n 10.000 leden in Nederland) bij rivieren, beken en meren door heel Nederland aan de slag. Om vanaf de waterkant en soms vanaf het water afval uit het water te verwijderen, meldt de Unie van de Waterschappen.