Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Door zon en warmte op veel plekken weer blauwalg geconstateerd

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Door zon en warmte op veel plekken weer blauwalg
In het hele land duikt deze week weer op grote schaal blauwalg op. De ziekmakende bacterie profiteert van zonlicht en hoge temperaturen, waardoor het water opwarmt. Waterbeheerders proberen allerlei methodes uit om de bloei van blauwalg tegen te gaan, maar de beste manier is nog niet gevonden. Het is vooral belangrijk om de waterkwaliteit blijvend te verbeteren, want in gezond water zit minder blauwalg, zegt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).

De blauwalgbacterie vormt in opwarmend water een blauwgroene laag. In die laag ontstaan giftige stoffen, waar mensen en dieren erg ziek van kunnen worden. Milde klachten zijn huid- en oogirritaties, maar leverschade, ademhalingsproblemen en zelfs verlammingsverschijnselen komen ook voor.

Blauwalg zit van nature in waterbodems. Overlast ontstaat als de alg gaat bloeien en een drijflaag vormt. Door klimaatverandering komen blauwalglagen steeds vaker voor. Regenbuien zorgen ervoor dat er veel voedingsstoffen zoals dierenpoep in open water spoelen en het water warmt sneller op door hogere temperaturen. Het probleem speelt in heel Europa volgens de waterbeheerders en de Wageningen Universiteit, die ook al meer dan eens onderzoek naar het blauwalgprobleem heeft gedaan.

Waterproef

HDSR heeft net een proef van zes weken met de zogenoemde WaterQi achter de rug in een deel van de Veldhuizerplas in de wijk Leidsche Rijn in Utrecht. De WaterQi is een apparaat dat zeer fijne luchtbelletjes in het water blaast en zo de zuurstofconcentratie in het water verhoogt. Onderzoek bij kennisinstituut Deltares wees uit dat de WaterQi effectief zou kunnen zijn tegen verschillende vormen van watervervuiling. In de Veldhuizerplas is de blauwalg na zes weken verdwenen, aldus HDSR. Nu moet blijken of dat ook zo blijft zonder de WaterQi.

Ook bij het hoogheemraadschap van Delfland loopt een experiment met de WaterQi. Het hoogheemraadschap van Rijnland voegt waterstofperoxide toe aan water met een blauwalglaag en experimenteert ook met ultrasoon geluid. Waterschap Noorderzijlvest heeft in enkele meren die het meeste last hebben van blauwalg sensors geplaatst. Bij Almere is al eens geëxperimenteerd met een bellenscherm in het water tegen blauwalg.

Advies

De provincies houden de kwaliteit van het open zwemwater in Nederland in de gaten. Het beste advies blijft vooralsnog, zeggen zij, om water met een blauwalglaag te mijden, ook als er geen absoluut verbod geldt. Op zwemwater.nl is goedgekeurd open zwemwater te vinden.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.