Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de natuur in de Noord-Hollandse duinen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de natuur in de Noord-Hollandse duinen / Foto: Google Maps https://goo.gl/maps/nFHEqM7DbwgqALDCA
De Noord-Hollandse natuur hangt voor een groot deel af van de vrijwilligers die hier onderhoud treffen. Coördinator van de IVN-Natuurwerkgroep Zuid-Kennemerland, Marc van Schie, zegt dat. Hij ging afgelopen weekend samen met zijn groep naar de duinen in IJmuiden om daar bij de paddenpoelen groot onderhoud uit te voeren. Zonder de hulp van vrijwilligers zou de natuur in dit gebied er heel anders uitzien, stelt Van Schie. Dat meldt NH Nieuws.

Achttien vrijwilligers vertrekken richting de IJmuidense duinen. Op de graslanden storen de vrijwilligers zich op de paddenpoelen. De meertjes in de duinen dreigen dicht te groeien met riet. Dat zou betekenen dat een belangrijke kraamkamer voor kikkers, padden en salamanders verdwijnt.

Het duurt ongeveer een ochtend voordat het team van Marc klaar is. Hij geeft aan dat het de gemeente veel geld zou kosten als zij de werkzaamheden uitbesteden. Van Schie geeft hiervoor als verklaring dat de grote beheerders voornamelijk coördinerende taken hebben en dat het onderhoudswerk vaak door vrijwilligers wordt opgepakt.

Ondersteuning

De vrijwilligers staan er natuurlijk niet alleen voor. Het gereedschap dat zij nodig hebben wordt bijvoorbeeld verschaft. De gemeente heeft hiervoor een centraal materiaaldepot voor. Marc laat de gemeente weten wat voor spullen hij allemaal nodig heeft. Die worden dan een dag voor de werkdag afgeleverd. Zij krijgen bij het gereedschap vaak ook een vlaai voor bij de koffie uitgedeeld.

Van belang is de gezelligheid. Er zijn gepensioneerden die als vrijwilliger meehelpen. Zo vullen zij hun dag en kunnen ze iets gezelligs doen. Een deelneemster zegt tegen NH Nieuws dat zij door het vrijwilligerswerk gelijkgestemden heeft ontmoeten, waarmee zij een aantal keren per maand de natuur in gaat om daar te werken.

Iedereen welkom

Mensen die zich graag in willen zetten voor de natuur in Noord-Holland kunnen zich aansluiten bij de werkgroep van IVN. Via de website van Landschap Noord-Holland kunnen belanghebbenden kijken welke natuurgroepen actief zijn in hun regio.

24 juli '24 (10:07)

Na oktober geen natuurkampen van IVN meer bij Woldhuis in Apeldoorn

IVN Natuureducatie verzorgt bij het Woldhuis in Apeldoorn natuurkampen voor duizenden schoolkinderen. Daar komt echter een einde aan. Het blijkt dat deze niet meer te financieren zijn en dus stopt de natuurorganisatie met het organiseren van de activiteiten rondom het Woldhuis. De kampweken worden nog tot 31 oktober georganiseerd, maar daarna is het gedaan, meldt IVN Natuureducatie.

24 juli '24 ( 9:44)

Drenthe dit weekend in het teken van de Fiets4Daagse

Stap jij liever op je stalen ros en zoek je een alternatief voor de Wandelvierdaagse? Dan kun je het komende weekend naar Drenthe voor de Drentse Fiets4Daagse. De ‘fietsprovincie’ van het land organiseert elk jaar een vierdaags fietsevenement, waarmee je door de provincie fietst. Met routes van 40, 60 en 80 kilometer is er voor zowel de recreatieve fietser als de doorgewinterde wielrenner een route die past. 

23 juli '24 (10:17)

Oproep voor extra openbare toiletten langs de Noord-Hollandse kust

Slechts een paar gemeentes in de provincie Noord-Holland hebben plannen om extra openbare toiletten te plaatsen. Ga je een dagje naar het strand, let er dan op dat je mogelijk geen wc’s tegen zult komen. Een domper voor de Toiletalliantie. Zij zagen graag dat er op meer plekken toiletten worden geplaatst. Zij doen dan ook een oproep aan gemeentes, meldt NH Nieuws.

23 juli '24 ( 8:35)

Natte zomer is ook goed nieuws: weinig meldingen van blauwalg

Het aanhoudende natte weer van de afgelopen tijd heeft ook een positieve kant: er zijn dit jaar maar weinig waarschuwingen voor blauwalg in zwemwateren.

22 juli '24 (14:43)

Bedreigde vogel broedt weer in Nederland op de Hoge Veluwe

Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

22 juli '24 ( 9:30)

Weerbericht: week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin deze week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

22 juli '24 ( 9:05)

Eerste walviskalfje van dit jaar vernoemd naar Loretta Schrijver

Het eerste walviskalfje dat dit jaar in de Nederlandse wateren is gezien, is vernoemd naar presentatrice Loretta Schrijver. Het zeezoogdiertje is dit weekend in de Oosterschelde gespot door onderzoekers van Stichting Rugvin, een organisatie die zich richt op het monitoren en onderzoeken van walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde.

22 juli '24 ( 8:58)

Actie 125-jarig Staatsbosbeheer: geboorteboom voor geboortekaart

Staatsbosbeheer viert zondag zijn 125e verjaardag. De natuurbeheerder stelt daarom zogenoemde geboortebomen beschikbaar voor gezinnen die op 21 juli of daarna een baby krijgen. De eerste 125 mensen die een geboortekaartje van hun baby naar Staatsbosbeheer sturen, ontvangen een tegoedbon.

19 juli '24 (12:59)

Begrip voor inkorten route Vierdaagse, wandelaars balen wel

Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

19 juli '24 (12:40)

Recreatiegebied Den Treek deels afgesloten vanwege incident met wolf

In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Mogelijk omdat de wolven welpen hebben. In ieder geval concludeert de provincie Utrecht dat het gaat om ‘zeer beschermend gedrag’. Daarom besluit Utrecht dat een deel van het recreatiegebied op Landgoed Den Treek af te sluiten voor recreanten en bezoekers. Dat geldt tot in ieder geval 15 augustus.