Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de natuur in de Noord-Hollandse duinen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de natuur in de Noord-Hollandse duinen / Foto: Google Maps https://goo.gl/maps/nFHEqM7DbwgqALDCA
De Noord-Hollandse natuur hangt voor een groot deel af van de vrijwilligers die hier onderhoud treffen. Coördinator van de IVN-Natuurwerkgroep Zuid-Kennemerland, Marc van Schie, zegt dat. Hij ging afgelopen weekend samen met zijn groep naar de duinen in IJmuiden om daar bij de paddenpoelen groot onderhoud uit te voeren. Zonder de hulp van vrijwilligers zou de natuur in dit gebied er heel anders uitzien, stelt Van Schie. Dat meldt NH Nieuws.

Achttien vrijwilligers vertrekken richting de IJmuidense duinen. Op de graslanden storen de vrijwilligers zich op de paddenpoelen. De meertjes in de duinen dreigen dicht te groeien met riet. Dat zou betekenen dat een belangrijke kraamkamer voor kikkers, padden en salamanders verdwijnt.

Het duurt ongeveer een ochtend voordat het team van Marc klaar is. Hij geeft aan dat het de gemeente veel geld zou kosten als zij de werkzaamheden uitbesteden. Van Schie geeft hiervoor als verklaring dat de grote beheerders voornamelijk coördinerende taken hebben en dat het onderhoudswerk vaak door vrijwilligers wordt opgepakt.

Ondersteuning

De vrijwilligers staan er natuurlijk niet alleen voor. Het gereedschap dat zij nodig hebben wordt bijvoorbeeld verschaft. De gemeente heeft hiervoor een centraal materiaaldepot voor. Marc laat de gemeente weten wat voor spullen hij allemaal nodig heeft. Die worden dan een dag voor de werkdag afgeleverd. Zij krijgen bij het gereedschap vaak ook een vlaai voor bij de koffie uitgedeeld.

Van belang is de gezelligheid. Er zijn gepensioneerden die als vrijwilliger meehelpen. Zo vullen zij hun dag en kunnen ze iets gezelligs doen. Een deelneemster zegt tegen NH Nieuws dat zij door het vrijwilligerswerk gelijkgestemden heeft ontmoeten, waarmee zij een aantal keren per maand de natuur in gaat om daar te werken.

Iedereen welkom

Mensen die zich graag in willen zetten voor de natuur in Noord-Holland kunnen zich aansluiten bij de werkgroep van IVN. Via de website van Landschap Noord-Holland kunnen belanghebbenden kijken welke natuurgroepen actief zijn in hun regio.

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.