Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Apeldoorns ‘bommenbos’ steeds gevaarlijker

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
Apeldoorns ‘bommenbos’ steeds gevaarlijker / Foto: "Hoog Soeren" door Sjaak Kempe
Het gaat langer duren voordat je weer kunt wandelen in de bossen bij Apeldoorn. Daar liggen nog veel explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de grond, die een groter risico voor ontploffing hebben. Dit komt door de veroudering van de explosieven en de toenemende kans op bosbranden. Dat maakt het een gevaarlijke plek om een wandeling te maken. Anti-personeelsmijnen, fosforgranaten, vliegtuigbommen en andere explosieven liggen verspreid in het bos. Vanwege het bommenrisico durft de brandweer in sommige delen van het bos niet af te wijken van de paden, meldt de Stentor.

Gistermiddag werd dit duidelijk na een bezoek van minister Hanke Bruins Slot aan het Apeldoornse bommenbos. Hier wordt al sinds 1998 gezocht naar overgebleven explosieven. Bruins Slot zegt dat de acties nodig zijn, ondanks de hoge kosten.

Tussen Apeldoorn en het dorp Hoog-Soeren lag het grootste Duitse munitiedepot van Noordwest-Europa. Het stelsel telde in totaal 273 ondergrondse bunkers. Echter ging de ontmanteling van de bunkers mis. Van de in totaal 4 miljoen kilo explosieven die hier lag opgeslagen, werd uiteindelijk slechts een derde van de munitie daadwerkelijk vernietigd. Daarom zijn er nu nog risico’s verbonden aan een wandeling door het gebied.

Uitgestelde einddatum

Na meer dan vijfentwintig jaar zijn de opruimwerkzaamheden nog steeds bezig. De einddatum van de werkzaamheden is al meerdere keren naar voren geschoven. Nu blijkt dat ook de verwachting om in 2028 klaar te zijn niet haalbaar. De nieuwe verwachting is dat het ongeveer twaalf jaar gaat duren voordat het hele gebied ontmanteld is.

Vakantiepark

Voornamelijk in de omgeving van recreatiepark Rabit Hill bij Nieuw-Milligen blijk dat er nog veel te doen is. Het is inmiddels vastgesteld dat in dit gebied – de natuurgebieden Caitwickerzand en ’t Sol – nog veel restanten van explosieven liggen. Daar wordt in 2030 de nieuwe marinierskazerne geopend. Als hier veel militairen zullen zijn, dan moet de omgeving ook veilig zijn.

Wandelpaden

Ondanks dat het niet is toegestaan om van de paden af te wijken, bestaat het risico dat dit gebeurt toch. Ook stelt bestuursadviseur van gemeente Apeldoorn Ronald Westerhof dat er hobbyisten zijn die met hun metaaldetector het gebied in gaan. Dat wordt afgeraden.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.