Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Apeldoorns ‘bommenbos’ steeds gevaarlijker

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Apeldoorns ‘bommenbos’ steeds gevaarlijker / Foto: "Hoog Soeren" door Sjaak Kempe
Het gaat langer duren voordat je weer kunt wandelen in de bossen bij Apeldoorn. Daar liggen nog veel explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de grond, die een groter risico voor ontploffing hebben. Dit komt door de veroudering van de explosieven en de toenemende kans op bosbranden. Dat maakt het een gevaarlijke plek om een wandeling te maken. Anti-personeelsmijnen, fosforgranaten, vliegtuigbommen en andere explosieven liggen verspreid in het bos. Vanwege het bommenrisico durft de brandweer in sommige delen van het bos niet af te wijken van de paden, meldt de Stentor.

Gistermiddag werd dit duidelijk na een bezoek van minister Hanke Bruins Slot aan het Apeldoornse bommenbos. Hier wordt al sinds 1998 gezocht naar overgebleven explosieven. Bruins Slot zegt dat de acties nodig zijn, ondanks de hoge kosten.

Tussen Apeldoorn en het dorp Hoog-Soeren lag het grootste Duitse munitiedepot van Noordwest-Europa. Het stelsel telde in totaal 273 ondergrondse bunkers. Echter ging de ontmanteling van de bunkers mis. Van de in totaal 4 miljoen kilo explosieven die hier lag opgeslagen, werd uiteindelijk slechts een derde van de munitie daadwerkelijk vernietigd. Daarom zijn er nu nog risico’s verbonden aan een wandeling door het gebied.

Uitgestelde einddatum

Na meer dan vijfentwintig jaar zijn de opruimwerkzaamheden nog steeds bezig. De einddatum van de werkzaamheden is al meerdere keren naar voren geschoven. Nu blijkt dat ook de verwachting om in 2028 klaar te zijn niet haalbaar. De nieuwe verwachting is dat het ongeveer twaalf jaar gaat duren voordat het hele gebied ontmanteld is.

Vakantiepark

Voornamelijk in de omgeving van recreatiepark Rabit Hill bij Nieuw-Milligen blijk dat er nog veel te doen is. Het is inmiddels vastgesteld dat in dit gebied – de natuurgebieden Caitwickerzand en ’t Sol – nog veel restanten van explosieven liggen. Daar wordt in 2030 de nieuwe marinierskazerne geopend. Als hier veel militairen zullen zijn, dan moet de omgeving ook veilig zijn.

Wandelpaden

Ondanks dat het niet is toegestaan om van de paden af te wijken, bestaat het risico dat dit gebeurt toch. Ook stelt bestuursadviseur van gemeente Apeldoorn Ronald Westerhof dat er hobbyisten zijn die met hun metaaldetector het gebied in gaan. Dat wordt afgeraden.

28 mei '24 (14:39)

Zeeland stelt 1,2 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor natuurherstel

De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

28 mei '24 (11:26)

Tegenwoordig shop je auto’s in het bos

Waarom een dure auto kopen bij een autodealer als je ook gewoon in het bos kunt shoppen? Ben je nog op zoek naar een nieuwe bolide, stuur boswachter Erik dan een berichtje. Hij heeft nog wel een BMW voor de klusser liggen, voor een prikkie. Die werd namelijk pardoes in het bos gedumpt, meldt Brabants Dagblad.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.