Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flinke werkzaamheden in populair Gelders natuurgebied

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Flinke werkzaamheden in populair Gelders natuurgebied / Foto: "Voormalig vijvertje" door Alex Hoekerd
Het gaat niet goed met de vennen rond het vroegere Ronde Huis in natuurgebied Zandenbos in Nunspeet. Zo slecht, dat Staatsbosbeheer vindt dat het noodzakelijk is om hier in te grijpen. Niet iedereen is het daarmee eens en omwonenden en recreanten gingen in protest. Meer dan drieduizend mensen ondertekenden een petitie tegen de plannen van de natuurorganisatie, meldt Omroep Gelderland.

Omdat er zo veel ophef ontstond over de werkzaamheden van Staatsbosbeheer om in te grijpen in het natuurgebied, gingen de plannen in de ijskast. In de tussentijd ging Staatsbosbeheer met een klankenbordgroep bepalen hoe zij wel kunnen ingrijpen. De recreanten en omwonenden zijn bang dat de werkzaamheden het authentieke karakter van het gebied aantasten. Inmiddels zijn de nieuwe plannen klaar en de werkzaamheden starten volgende maand.

Rododendrons

In eerste instantie was Nunspeter Gert Wentzel sceptisch over de plannen van Staatsbosbeheer om het natuurgebied flink aan te pakken. Die mening is nu veranderd naar steun voor de plannen. Hij is het er mee eens dat het belangrijk is dat de natuur in het gebied wordt hersteld.

Ook zat Wentzel in de klankenbordgroep die samen met de natuurorganisatie een nieuw plan heeft opgesteld. Samen hebben zij afgesproken dat de rododendrons langs de oever van het ven in fases worden afgesnoeid. In eerste instantie zouden deze worden weggehaald, maar vanwege de cultuurhistorische waarde is nu besloten dat ze gefaseerd worden afgesnoeid.

Opgedroogde vennen

Niet alleen de rododendrons moeten eraan toegeven. De komende tijd zullen er bomen verdwijnen uit het natuurgebied. De aanleiding is om te voorkomen dat de vennen droog komen te staan. Wel blijven de bomen met culturele of historische waarde staan. Het idee van de omgeving van de vennen in de toekomst is een meer heideachtig gebied.

Wandelpaden

De bedoeling van Staatsbosbeheer is om het ven groter te maken. Wandelaars moeten dan droge voeten houden door de aanleg van een vlonder. Daarnaast worden wandelpaden verlegd en blijft een klein deel van de over van het ven toegankelijk voor mensen. Hiermee krijgen de dieren een planten in de omgeving meer rust. 

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.