Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flinke werkzaamheden in populair Gelders natuurgebied

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
Flinke werkzaamheden in populair Gelders natuurgebied / Foto: "Voormalig vijvertje" door Alex Hoekerd
Het gaat niet goed met de vennen rond het vroegere Ronde Huis in natuurgebied Zandenbos in Nunspeet. Zo slecht, dat Staatsbosbeheer vindt dat het noodzakelijk is om hier in te grijpen. Niet iedereen is het daarmee eens en omwonenden en recreanten gingen in protest. Meer dan drieduizend mensen ondertekenden een petitie tegen de plannen van de natuurorganisatie, meldt Omroep Gelderland.

Omdat er zo veel ophef ontstond over de werkzaamheden van Staatsbosbeheer om in te grijpen in het natuurgebied, gingen de plannen in de ijskast. In de tussentijd ging Staatsbosbeheer met een klankenbordgroep bepalen hoe zij wel kunnen ingrijpen. De recreanten en omwonenden zijn bang dat de werkzaamheden het authentieke karakter van het gebied aantasten. Inmiddels zijn de nieuwe plannen klaar en de werkzaamheden starten volgende maand.

Rododendrons

In eerste instantie was Nunspeter Gert Wentzel sceptisch over de plannen van Staatsbosbeheer om het natuurgebied flink aan te pakken. Die mening is nu veranderd naar steun voor de plannen. Hij is het er mee eens dat het belangrijk is dat de natuur in het gebied wordt hersteld.

Ook zat Wentzel in de klankenbordgroep die samen met de natuurorganisatie een nieuw plan heeft opgesteld. Samen hebben zij afgesproken dat de rododendrons langs de oever van het ven in fases worden afgesnoeid. In eerste instantie zouden deze worden weggehaald, maar vanwege de cultuurhistorische waarde is nu besloten dat ze gefaseerd worden afgesnoeid.

Opgedroogde vennen

Niet alleen de rododendrons moeten eraan toegeven. De komende tijd zullen er bomen verdwijnen uit het natuurgebied. De aanleiding is om te voorkomen dat de vennen droog komen te staan. Wel blijven de bomen met culturele of historische waarde staan. Het idee van de omgeving van de vennen in de toekomst is een meer heideachtig gebied.

Wandelpaden

De bedoeling van Staatsbosbeheer is om het ven groter te maken. Wandelaars moeten dan droge voeten houden door de aanleg van een vlonder. Daarnaast worden wandelpaden verlegd en blijft een klein deel van de over van het ven toegankelijk voor mensen. Hiermee krijgen de dieren een planten in de omgeving meer rust. 

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.