Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zes activiteiten in Gelderland voor de dagtrip-diehard

Door Nationale Recreatiegids
schedule 11 min
Zes schatten in Gelderland voor de dagtrip-diehard / Foto: "Archeologie en landschap van WO2" door Sebastiaan ter Brug
Zet je schrap voor een rollercoaster aan dagtrips in het hart van Nederland. Gelderland staat bekend om haar indrukwekkende natuur, met uitgestrekte bossen en vele wandelroutes. Maar dit is zeker niet het enige dat de provincie te bieden heeft. Of je nu een sportieveling, cultuursnuiver of dagtrip-diehard bent, er is altijd iets te doen om jouw vakantieprikkels te stimuleren. In dit artikel vind je de zes leukste uitjes om een dag in Gelderland te besteden.

Kastelenroute door de provincie

Zin om jouw innerlijke jonkvrouw of -heer naar boven te laten komen? Gelderland staat helemaal vol met kastelen die een roemruchtig verleden vertellen. De kastelen dateren uit allerlei verschillende perioden uit de geschiedenis. Door deze kastelen te bezoeken krijg je veel mee over de hele geschiedenis van de provincie. Sommige hiervan zijn bewoond, maar andere kastelen zijn opengesteld om ook een kijkje binnen of op het terrein te nemen!

Om de kastelen te ontdekken zijn fietsroutes opgesteld. Zo is er de achtkastelentocht in Vorden (brochure is te krijgen bij de VVV Vorden), maar zijn er nog talloze andere routes door het gebied! 

Openluchtmuseum, Arnhem

In het Openluchtmuseum lijkt het alsof je terug gaat in de tijd. Verhalen nemen je mee naar Nederland tweehonderd jaar geleden. Hier loop je door het dorp en zie je architectuur door de jaren heen en hoe deze is ontwikkeld. Benieuwd naar de Nederlandse geschiedenis? Dan kun je hier alle informatie bekijken die je nodig hebt voor een bezoek aan het museum!

De Hoge Veluwe, Arnhem

Als je Gelderland roept, dan hoor je Veluwe in de echo. Het is niet alleen hét natuurpark van Gelderland, maar misschien wel van het hele land. Een bezoekje aan de provincie betekent eigenlijk ook eentje aan de Veluwe. Natuur- en fotoliefhebbers kunnen hier hun ogen uitkijken. Van edelherten tot vliegende herten, er is een enorme biodiversiteit in het natuurpark. Het park is op verschillende manier te ontdekken. Lopend, met de traditionele witte fiets, auto of step.

En ben je er dan toch, neem dan ook een kijkje in het Kröller Müller museum, midden in het park. Hier kun je de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld bewonderen. Er hangen ruim 80 schilderijen van de oude Nederlandse kunstenaar en wel meer dan 180 tekeningen. Kijk hier naar de openingstijden van het museum.

Stadscentrum, Nijmegen

Als oudste stad van Nederland kent Nijmegen een rijke geschiedenis die helemaal teruggaat naar de tijd van het Romeinse Rijk. De restanten hiervan zijn onder andere te zien in Museum het Valkhof of in De Bastei. Maar Nijmegen heeft veel meer te bieden dan alleen geschiedenis. Historische straatjes en gezellige cafés kenmerken de stad en geven het haar karakter.

Paleis het Loo, Apeldoorn

Paleis het Loo is niet alleen een van de bekendste, maar ook grootste, authentieke 17-eeuwse paleis van het Huis Oranje-Nassau. Sinds 1984 is de plek waar de Oranjes meer dan 300 jaar woonden openbaar en te bezoeken. Je ontdekt hier hoe de koninklijke familie woonde en werkte. Daarom kun je niet alleen het paleis zelf bekijken, maar onder andere ook de stallen en koetshuizen. Daarnaast is het ook heerlijk om een mooie wandeling te maken door de barokke tuin met fonteinen en beelden.

Dit voorjaar opende Het Loo weer voor bezoekers. De afgelopen jaren is er flink verbouwd in het paleis. De uitbreiding ligt onder het voorplein van het paleis. Voor actuele prijzen en openingstijden kun je de website van Het Loo bezoeken.

Zandsculpturen, Garderen

Hier hebben de kinderen zich wel enorm uitgesloofd met hun zandkastelen… Zo goed zelfs, dat Zandsculpturen Garderen dit jaar de Zilveren Award heeft gewonnen tijdens de ‘ANWB leukste uitje van Gelderland’-verkiezing. Dat moet boekdelen spreken. Elk jaar wisselt het thema van de zandsculpturen. Check daarom op de website welk thema er nu is. Ook vind je hier de actuele openingstijden en prijzen. Voor een hapje eten kun je neerstrijken in het Zandrestaurant. Op het menu: zandkoekjes en aarde-appels.

Dus daar heb je het, avonturiers! Zes Gelderse parels die jouw dagen vullen met veel plezier en goede herinneringen. Wil je een actieve, culturele of luie dag uit wilt hebben dan is Gelderland dé provincie om een bezoekje aan te brengen.

Vergeet niet van tevoren de actuele openingstijden en eventuele reserveringsvereisten te controleren voordat je op pad gaat!

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.

15 september '23 (13:38)

Minderheid reizen failliete veerdienst wordt vergoed vanuit garantiefonds

Slechts een minderheid van de gedupeerde passagiers van Holland Norway Lines kan de kosten voor hun geboekte reis vergoed krijgen vanuit het garantiefonds SGR. Dat verwacht de curator van de failliete veerdienst, Hans Silvius. Hij is nog bezig met de volledige analyse van alle gegevens rond het bankroet van de aanbieder van ferrycruises naar Noorwegen, maar verwacht dat "slechts een beperkte groep onder SGR kan claimen".

15 september '23 (13:05)

Waterschappen en Lionsclub zetten zich in voor schoner water tijdens World Cleanup Day

Waterschappen en Lionsclub Nederland slaan de handen ineen voor schoner water in Nederland. Op 16 september op World Cleanup Day steken leden van de Lionsclub de handen uit de mouwen om schoon water te scheppen. Samen met de waterschappen gaat de grootste goededoelenorganisatie ter wereld (met zo’n 10.000 leden in Nederland) bij rivieren, beken en meren door heel Nederland aan de slag. Om vanaf de waterkant en soms vanaf het water afval uit het water te verwijderen, meldt de Unie van de Waterschappen.