Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zes activiteiten in Gelderland voor de dagtrip-diehard

Door Nationale Recreatiegids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Zes schatten in Gelderland voor de dagtrip-diehard / Foto: "Archeologie en landschap van WO2" door Sebastiaan ter Brug
Zet je schrap voor een rollercoaster aan dagtrips in het hart van Nederland. Gelderland staat bekend om haar indrukwekkende natuur, met uitgestrekte bossen en vele wandelroutes. Maar dit is zeker niet het enige dat de provincie te bieden heeft. Of je nu een sportieveling, cultuursnuiver of dagtrip-diehard bent, er is altijd iets te doen om jouw vakantieprikkels te stimuleren. In dit artikel vind je de zes leukste uitjes om een dag in Gelderland te besteden.

Kastelenroute door de provincie

Zin om jouw innerlijke jonkvrouw of -heer naar boven te laten komen? Gelderland staat helemaal vol met kastelen die een roemruchtig verleden vertellen. De kastelen dateren uit allerlei verschillende perioden uit de geschiedenis. Door deze kastelen te bezoeken krijg je veel mee over de hele geschiedenis van de provincie. Sommige hiervan zijn bewoond, maar andere kastelen zijn opengesteld om ook een kijkje binnen of op het terrein te nemen!

Om de kastelen te ontdekken zijn fietsroutes opgesteld. Zo is er de achtkastelentocht in Vorden (brochure is te krijgen bij de VVV Vorden), maar zijn er nog talloze andere routes door het gebied! 

Openluchtmuseum, Arnhem

In het Openluchtmuseum lijkt het alsof je terug gaat in de tijd. Verhalen nemen je mee naar Nederland tweehonderd jaar geleden. Hier loop je door het dorp en zie je architectuur door de jaren heen en hoe deze is ontwikkeld. Benieuwd naar de Nederlandse geschiedenis? Dan kun je hier alle informatie bekijken die je nodig hebt voor een bezoek aan het museum!

De Hoge Veluwe, Arnhem

Als je Gelderland roept, dan hoor je Veluwe in de echo. Het is niet alleen hét natuurpark van Gelderland, maar misschien wel van het hele land. Een bezoekje aan de provincie betekent eigenlijk ook eentje aan de Veluwe. Natuur- en fotoliefhebbers kunnen hier hun ogen uitkijken. Van edelherten tot vliegende herten, er is een enorme biodiversiteit in het natuurpark. Het park is op verschillende manier te ontdekken. Lopend, met de traditionele witte fiets, auto of step.

En ben je er dan toch, neem dan ook een kijkje in het Kröller Müller museum, midden in het park. Hier kun je de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld bewonderen. Er hangen ruim 80 schilderijen van de oude Nederlandse kunstenaar en wel meer dan 180 tekeningen. Kijk hier naar de openingstijden van het museum.

Stadscentrum, Nijmegen

Als oudste stad van Nederland kent Nijmegen een rijke geschiedenis die helemaal teruggaat naar de tijd van het Romeinse Rijk. De restanten hiervan zijn onder andere te zien in Museum het Valkhof of in De Bastei. Maar Nijmegen heeft veel meer te bieden dan alleen geschiedenis. Historische straatjes en gezellige cafés kenmerken de stad en geven het haar karakter.

Paleis het Loo, Apeldoorn

Paleis het Loo is niet alleen een van de bekendste, maar ook grootste, authentieke 17-eeuwse paleis van het Huis Oranje-Nassau. Sinds 1984 is de plek waar de Oranjes meer dan 300 jaar woonden openbaar en te bezoeken. Je ontdekt hier hoe de koninklijke familie woonde en werkte. Daarom kun je niet alleen het paleis zelf bekijken, maar onder andere ook de stallen en koetshuizen. Daarnaast is het ook heerlijk om een mooie wandeling te maken door de barokke tuin met fonteinen en beelden.

Dit voorjaar opende Het Loo weer voor bezoekers. De afgelopen jaren is er flink verbouwd in het paleis. De uitbreiding ligt onder het voorplein van het paleis. Voor actuele prijzen en openingstijden kun je de website van Het Loo bezoeken.

Zandsculpturen, Garderen

Hier hebben de kinderen zich wel enorm uitgesloofd met hun zandkastelen… Zo goed zelfs, dat Zandsculpturen Garderen dit jaar de Zilveren Award heeft gewonnen tijdens de ‘ANWB leukste uitje van Gelderland’-verkiezing. Dat moet boekdelen spreken. Elk jaar wisselt het thema van de zandsculpturen. Check daarom op de website welk thema er nu is. Ook vind je hier de actuele openingstijden en prijzen. Voor een hapje eten kun je neerstrijken in het Zandrestaurant. Op het menu: zandkoekjes en aarde-appels.

Dus daar heb je het, avonturiers! Zes Gelderse parels die jouw dagen vullen met veel plezier en goede herinneringen. Wil je een actieve, culturele of luie dag uit wilt hebben dan is Gelderland dé provincie om een bezoekje aan te brengen.

Vergeet niet van tevoren de actuele openingstijden en eventuele reserveringsvereisten te controleren voordat je op pad gaat!

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.