Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minimaal tien jonge wolven in Drenthe

Door ANP
schedule 3 min
Minimaal tien jonge wolven in Drenthe
In de provincie Drenthe lopen minimaal tien jonge wolven rond. Dinsdag werd bekend dat een wolvin in Midden-Drenthe minimaal vijf welpen heeft gekregen. Eind juli bleek al dat bij een wolvenpaar dat in de Drents-Friese regio leeft ook zeker vijf jonge wolven zijn geboren. Wie de vader is van de wolvenwelpen in Midden-Drenthe is nog onbekend. Dat moet later blijken uit DNA-onderzoek op keutels van de jonge wolfjes, aldus de provincie Drenthe en BIJ12, het bureau dat voor de provincies de wolvenzaken regelt.

De nieuwe groep jonge wolven is ontdekt doordat het leefgebied van de wolvin in de gaten wordt gehouden. Deze wolvin zit sinds september vorig jaar in Midden-Drenthe en heeft een paartje gevormd met een mannelijke wolf. Nu er welpen zijn geboren, is er sprake van een nieuwe roedel, zegt BIJ12. De vader van de welpen zou het mannetje van het wolvenpaar kunnen zijn. Hij loopt sinds juni vorig jaar in Drenthe rond. Maar er zit sinds kort ook een andere mannelijke wolf in Midden-Drenthe, die de wolvin ook bevrucht zou kunnen hebben.

De welpen die in juli opdoken behoren bij de roedel die in de Drents-Friese regio zit. Het wolvenpaar daar kreeg vorig jaar ook al welpen. De mannelijke wolf die vorige maand werd doodgeschoten in het Drentse Wapse was een nakomeling van vorig jaar, is door DNA-onderzoek vastgesteld. Er loopt een onderzoek naar het doodschieten van deze wolf, maar het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie kon dinsdag nog niet zeggen of dat onderzoek tot strafvervolging zal gaan leiden. Doodschieten van wolven is streng verboden, tenzij het roofdier uit zichzelf mensen aanvalt.

De Drentse wolven vallen met enige regelmaat vee aan. Drenthe adviseert hoefdierhouders dan ook om een wolfwerend raster te plaatsen. De provincie geeft subsidie voor dergelijke hekken rond de weides van schapen, geiten, runderen, paarden, alpaca's, varkens en paardachtigen. Andere provincies waar wolven zitten doen dat ook. Schade die wolven aanrichten wordt vergoed.

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.