Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minimaal tien jonge wolven in Drenthe

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Minimaal tien jonge wolven in Drenthe
In de provincie Drenthe lopen minimaal tien jonge wolven rond. Dinsdag werd bekend dat een wolvin in Midden-Drenthe minimaal vijf welpen heeft gekregen. Eind juli bleek al dat bij een wolvenpaar dat in de Drents-Friese regio leeft ook zeker vijf jonge wolven zijn geboren. Wie de vader is van de wolvenwelpen in Midden-Drenthe is nog onbekend. Dat moet later blijken uit DNA-onderzoek op keutels van de jonge wolfjes, aldus de provincie Drenthe en BIJ12, het bureau dat voor de provincies de wolvenzaken regelt.

De nieuwe groep jonge wolven is ontdekt doordat het leefgebied van de wolvin in de gaten wordt gehouden. Deze wolvin zit sinds september vorig jaar in Midden-Drenthe en heeft een paartje gevormd met een mannelijke wolf. Nu er welpen zijn geboren, is er sprake van een nieuwe roedel, zegt BIJ12. De vader van de welpen zou het mannetje van het wolvenpaar kunnen zijn. Hij loopt sinds juni vorig jaar in Drenthe rond. Maar er zit sinds kort ook een andere mannelijke wolf in Midden-Drenthe, die de wolvin ook bevrucht zou kunnen hebben.

De welpen die in juli opdoken behoren bij de roedel die in de Drents-Friese regio zit. Het wolvenpaar daar kreeg vorig jaar ook al welpen. De mannelijke wolf die vorige maand werd doodgeschoten in het Drentse Wapse was een nakomeling van vorig jaar, is door DNA-onderzoek vastgesteld. Er loopt een onderzoek naar het doodschieten van deze wolf, maar het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie kon dinsdag nog niet zeggen of dat onderzoek tot strafvervolging zal gaan leiden. Doodschieten van wolven is streng verboden, tenzij het roofdier uit zichzelf mensen aanvalt.

De Drentse wolven vallen met enige regelmaat vee aan. Drenthe adviseert hoefdierhouders dan ook om een wolfwerend raster te plaatsen. De provincie geeft subsidie voor dergelijke hekken rond de weides van schapen, geiten, runderen, paarden, alpaca's, varkens en paardachtigen. Andere provincies waar wolven zitten doen dat ook. Schade die wolven aanrichten wordt vergoed.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.