Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drukte in de Zeeuwse natuur

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Drukte in de Zeeuwse natuur / Foto: "Westenschouwen" door Bert Kaufmann
Het is elke zomer weer drukte in Zeeland. De provincie stroomt vol met toeristen en dat brengt naast inkomsten voor de lokale ondernemers ook problemen met zich mee: extra afval en natuurverstoring. Dat meldt Omroep Zeeland.

Marcel Klootwijk van Het Zeeuwse Landschap heeft hier een idee over. Volgens hem zijn de toeristen niet per se het probleem. Zij gedragen zich niet anders dan de lokale bewoners. Hij stelt dat zij net zo hard de natuur verstoren als toeristen, maar omdat zij simpelweg met minder zijn is de impact ook minder groot. Daarom denkt hij dat het niet gaat om het toerisme, maar eerder de omvang en de aantallen mensen die in de provincie zijn.

Die drukte brengt problemen met zich mee, stelt Marijke Lieman van Staatsbosbeheer. Zij ziet loslopende honden als een grote factor voor de natuurverstoring. Daarnaast ziet zij steeds vaker dat mensen hier hun eigen mening over hebben. Die denken: ‘dat doet mijn hond helemaal niet’ of ‘dat mag hier toch gewoon’.

Oplossing

Een mogelijke oplossing voor het probleem is een quotum stellen voor het aantal bezoekers van de provincie om de drukte tegen te gaan. “Maar dan sluit je een bepaald deel uit en dat moet je niet willen”, aldus Klootwijk. Daar is Lieman het mee eens. Zo veel mogelijk mensen moeten volgens haar kunnen genieten van de natuur. “Maar misschien zit er wel een grens aan wat we kunnen hebben.”

Hoewel het overlastpercentage niet per se hoger is geworden, zijn er dus wel meer mensen in de natuur. Daarnaast ziet Lieman dat mensen ‘hufteriger’ zijn geworden. Die denken sinds corona dat zij meer dingen mogen, waaronder het recht om hun hond los te laten lopen.

Daarom denkt Lieman dat handhaving de enige oplossing is. Momenteel wordt er weinig beboet. Dat weten de mensen en dus zoeken zij de grenzen op. Dit is hetzelfde als mensen die te hard rijden omdat zij weten dat er geen flitspalen zijn.

Gevolgen voor de natuur

De beste manier is volgens beide preventie. Mensen informeren over de gevolgen van hun acties is een goede zet, stellen ze. Daardoor begrijpen zij waarom het belangrijk is om goed met de natuur om te gaan.

Het kan bijvoorbeeld leuk zijn om van het pad af te wijken. Klootwijk herkent zichzelf hier ook in. Maar doordat hij ook weet dat het zorgt voor vertrapping en verstoring weerhoudt hij zichzelf ervan.

Er zijn echter meer oorzaken voor verstoring van of schade aan de natuur. Die hebben wij vaak niet zelf in de hand. Zo zijn er al veel soorten verdwenen door stikstofdepositie. Dat is voor Lieman onbegonnen werk. Het aanspreken van een persoon met een loslopende hond is goed te doen, “maar die enorme boten op zee dat heb ik geen grip op.”

Respect

Er zijn nog genoeg plekken in de provincie waar het lijkt alsof je alleen bent met de natuur. Zo is er Ouwekerk en de Aardenburgse Havenpolder. Die plekken worden graag gedeeld met mensen, zelfs als het betekent dat het drukker wordt. Het belangrijkste is: geniet, maar heb respect voor de natuur.

28 mei '24 (14:39)

Zeeland stelt 1,2 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor natuurherstel

De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

28 mei '24 (11:26)

Tegenwoordig shop je auto’s in het bos

Waarom een dure auto kopen bij een autodealer als je ook gewoon in het bos kunt shoppen? Ben je nog op zoek naar een nieuwe bolide, stuur boswachter Erik dan een berichtje. Hij heeft nog wel een BMW voor de klusser liggen, voor een prikkie. Die werd namelijk pardoes in het bos gedumpt, meldt Brabants Dagblad.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.