Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drukte in de Zeeuwse natuur

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
Drukte in de Zeeuwse natuur / Foto: "Westenschouwen" door Bert Kaufmann
Het is elke zomer weer drukte in Zeeland. De provincie stroomt vol met toeristen en dat brengt naast inkomsten voor de lokale ondernemers ook problemen met zich mee: extra afval en natuurverstoring. Dat meldt Omroep Zeeland.

Marcel Klootwijk van Het Zeeuwse Landschap heeft hier een idee over. Volgens hem zijn de toeristen niet per se het probleem. Zij gedragen zich niet anders dan de lokale bewoners. Hij stelt dat zij net zo hard de natuur verstoren als toeristen, maar omdat zij simpelweg met minder zijn is de impact ook minder groot. Daarom denkt hij dat het niet gaat om het toerisme, maar eerder de omvang en de aantallen mensen die in de provincie zijn.

Die drukte brengt problemen met zich mee, stelt Marijke Lieman van Staatsbosbeheer. Zij ziet loslopende honden als een grote factor voor de natuurverstoring. Daarnaast ziet zij steeds vaker dat mensen hier hun eigen mening over hebben. Die denken: ‘dat doet mijn hond helemaal niet’ of ‘dat mag hier toch gewoon’.

Oplossing

Een mogelijke oplossing voor het probleem is een quotum stellen voor het aantal bezoekers van de provincie om de drukte tegen te gaan. “Maar dan sluit je een bepaald deel uit en dat moet je niet willen”, aldus Klootwijk. Daar is Lieman het mee eens. Zo veel mogelijk mensen moeten volgens haar kunnen genieten van de natuur. “Maar misschien zit er wel een grens aan wat we kunnen hebben.”

Hoewel het overlastpercentage niet per se hoger is geworden, zijn er dus wel meer mensen in de natuur. Daarnaast ziet Lieman dat mensen ‘hufteriger’ zijn geworden. Die denken sinds corona dat zij meer dingen mogen, waaronder het recht om hun hond los te laten lopen.

Daarom denkt Lieman dat handhaving de enige oplossing is. Momenteel wordt er weinig beboet. Dat weten de mensen en dus zoeken zij de grenzen op. Dit is hetzelfde als mensen die te hard rijden omdat zij weten dat er geen flitspalen zijn.

Gevolgen voor de natuur

De beste manier is volgens beide preventie. Mensen informeren over de gevolgen van hun acties is een goede zet, stellen ze. Daardoor begrijpen zij waarom het belangrijk is om goed met de natuur om te gaan.

Het kan bijvoorbeeld leuk zijn om van het pad af te wijken. Klootwijk herkent zichzelf hier ook in. Maar doordat hij ook weet dat het zorgt voor vertrapping en verstoring weerhoudt hij zichzelf ervan.

Er zijn echter meer oorzaken voor verstoring van of schade aan de natuur. Die hebben wij vaak niet zelf in de hand. Zo zijn er al veel soorten verdwenen door stikstofdepositie. Dat is voor Lieman onbegonnen werk. Het aanspreken van een persoon met een loslopende hond is goed te doen, “maar die enorme boten op zee dat heb ik geen grip op.”

Respect

Er zijn nog genoeg plekken in de provincie waar het lijkt alsof je alleen bent met de natuur. Zo is er Ouwekerk en de Aardenburgse Havenpolder. Die plekken worden graag gedeeld met mensen, zelfs als het betekent dat het drukker wordt. Het belangrijkste is: geniet, maar heb respect voor de natuur.

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.