Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mysterie rond tapijttegels in natuurgebied in Overijssel opgelost

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Mysterie rond tapijttegels in natuurgebied in Overijssel opgelost / Foto: "Het Springendal, bij de brandtoren" door Johan Wieland
De afgelopen weken is natuurgebied het Springendal in Ootmarsum geteisterd door rondslingerende tapijttegels. Zelfs de boswachter wist er geen raad mee. De tegels werden ‘gedumpt’ in het gebied in Overijssel. Tenminste, dat was de gedachte. Nu blijkt dat het helemaal niet gaat om afvaldumping, maar om ecologisch onderzoek rondom oude boorlocaties van de NAM. Dat was dus niet voor iedereen duidelijk, meldt RTV Oost.

Boswachter Kees Jan Westra vertelt aan RTV Oost dat zijn collega op een gegeven moment verbaasd aan kwam zetten met een aantal tapijttegels. Die had hij gevonden in het natuurgebied. In eerste instantie dachten de boswachters dat het ging om iemand die afval aan het dumpen was. “We hebben de tegels dus maar bij het oud vuil gegooid.”

Tweede incident

Tot hun verbazing treft een andere collega een aantal weken later aanzetten met precies dezelfde tegels. Ook die heeft hij uit het omliggende gebied gevist, een paar kilometer verderop. Volgens Westra komt het niet vaak voor dat mensen zo’n afstand rijden voordat zij hun afval dumpen. “Uiteindelijk kwamen we erachter dat het een onderzoek van Arcadis is, in opdracht van de NAM”, vertelt hij.

In Springendal heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in het verleden een aantal boorputten gebruikt. Die zeven boorputten worden nu ontmanteld en opgeruimd, zodat de grond kan worden teruggegeven aan de eigenaar. De werkzaamheden kunnen een invloed hebben op de natuur en moet daarom eerst onderzocht worden.

Tegels voor microklimaat

De boswachter vertelt dat zij op dezelfde manier onderzoek doen. De tapijttegels hebben een zwarte kleur, waardoor deze veel warmte vasthouden. Op die manier ontstaat er een microklimaat, met dieren zoals hazelwormen, zandhagedissen en levendbarende hagedissen. Die worden aangetrokken door de warmte onder de tegels, wat het makkelijker maakt om een telling te doen. Zo krijg je een indicatie van de biodiversiteit in het gebied.

Stickers

Inmiddels ligt er een flinke stapel tegels in het kantoor van Staatsbosbeheer op het Springendal. Die kunnen de onderzoekers komen ophalen.

Ook heeft het onderzoeksbureau een oplossing gevonden voor de mysterieuze tegels in de natuur. Eerst stond er niets op de tegels vermeld, maar nu heeft het onderzoeksbureau de tegels van stickertjes voorzien, met de boodschap ‘Ecologisch onderzoek, niet aanraken s.v.p.’. Voor wandelaars heeft de boswachter ook nog een advies: “Laat de tegels lekker liggen, anders frustreer je een onderzoek.”

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.

15 september '23 (13:38)

Minderheid reizen failliete veerdienst wordt vergoed vanuit garantiefonds

Slechts een minderheid van de gedupeerde passagiers van Holland Norway Lines kan de kosten voor hun geboekte reis vergoed krijgen vanuit het garantiefonds SGR. Dat verwacht de curator van de failliete veerdienst, Hans Silvius. Hij is nog bezig met de volledige analyse van alle gegevens rond het bankroet van de aanbieder van ferrycruises naar Noorwegen, maar verwacht dat "slechts een beperkte groep onder SGR kan claimen".