Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe meer stappen, hoe beter: wandelen is écht gezond

Door Marian van Reesch
schedule 6 min
Hoe meer stappen, hoe beter: wandelen is écht gezond
De meeste mensen weten dat wandelen goed is voor je gezond. Uit een Amerikaanse studie blijkt het echter dat je niet per se de 10.000 stappen hoeft te halen om langer te leven. Toch helpt het om tijdens een boswandeling een extra kilometer te lopen. Dit meldt Scientias.

Volgens het onderzoek wordt het risico op vroegtijdig overlijden al kleiner bij 3967 stappen per dag en zijn er maar 2337 stappen nodig om de kans op overlijden door hart- en vaatziekten te verkleinen bij mensen die (bijna) niet bewegen.

Blijf bewegen

Echter is het toch een goed idee om een paar extra stappen te zetten. Na een analyse van zeventien onderzoeken blijkt dat bij elke vijfhonderd tot duizend extra stappen de kans op overlijden significant afneemt. Bij elke duizend stappen neemt de kans met 15 procent af en bij vijfhonderd stappen wordt de kans op hart- en vaatziekten met 7 procent kleiner. 

Volgens de Amerikanen zit er geen limiet op de voordelen die je krijgt bij elke stap extra. “Ons onderzoek laat zien dat hoe meer je loopt, hoe beter het is voor je lijf en leden”, zegt professor en cardioloog Maciej Banach van de Johns Hopkins University. “We concluderen dat dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, onafhankelijk van hun leeftijd en of ze in een subtropische, gematigde of koude regio wonen. Mensen hoeven gemiddeld maar 4000 stappen per dag te zetten om hun algehele kans op vroegtijdig overlijden significant te verlagen, en nog minder beweging dan dat volstaat al om de kans op overlijden door hart- en vaatziekten te reduceren.”

Wereldwijd probleem

De WHO stelt dat te weinig beweging een van de grootste doodoorzaken ter wereld is. Volgens de organisatie gaan er gemiddeld 3,2 miljoen mensen per jaar dood door te weinig beweging. Na de coronapandemie is dit nog erger geworden en niet meer verbeterd. 

Uit de resultaten kwam naar voren dat er wel een verschil zit in de hoeveelheid stappen die elke leeftijdsgroep moet doen om de kans op overlijden te verkleinen. Bij 60-plussers die elke dag 10.000 stappen zetten, was de kans op niet-vroegtijdig overlijden verhoogd naar 42 procent in vergelijking met de 6000-stappers. Bij jongere volwassenen was dit verhoogd naar 49 procent bij stappen tussen de 7000 en 13.000.

Leefstijlinterventie

Volgens professor Banach is het beter om meer te bewegen en minder medicijnen te nemen. “In een wereld waarin we meer en meer inzetten op nieuwe medicatie en operatieve ingrepen, is het zeker zo belangrijk om beweging, gezonde voeding en een algehele gezonde leefstijl te stimuleren. Op deze manier voorkomen en verlichten we misschien nog wel meer cardiovasculaire stoornissen en andere potentieel dodelijke aandoeningen,” zegt Banach. “Het lijkt er sterk op dat een persoonlijke aanpak in het stimuleren van leefstijlveranderingen het beste werkt, net als bij medische behandelingen het geval is.”

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch

29 september '23 (12:23)

Nederlandse bossen hebben het zwaar door droogte en hitte

Bomen zijn als gevolg van de klimaatverandering massaal aan het sterven. Hogere temperaturen en lange periodes van droogte zorgen ervoor dat bomen steeds minder weerbaar worden tegen allerlei ziektes en plagen. Dat meldt RTL Nieuws.

28 september '23 (15:39)

Waterbeheerders zien droge zomers als vanzelfsprekend

Rijkswaterstaat en de waterschappen zien de omgang met droogte in het voorjaar en de zomer steeds meer als regulier werk. Er wordt minder snel opgeschaald naar een alarmniveau en maatregelen als het extra opsparen van water in het IJsselmeer en het Markermeer zijn dit jaar al genomen toen er nog geen sprake was van droogte. Dat zegt Rijkswaterstaat bij het verschijnen van de laatste droogtemonitor van 2023, vlak voor het stormseizoen op 1 oktober van start gaat.

28 september '23 (10:05)

Op wandeltocht door Utrecht langs de Hollandse Waterlinies

Op 14 oktober neemt de Waterlinie Wandeltocht deelnemers weer mee dwars door de Hollandse Waterlinies, met onderweg cultuurvermaak en goede stops voor de innerlijke mens. De editie van 2023 in Utrecht is extra populair: “Wandelen met een doel werkt beter voor veel mensen”. Dit meldt Waterlinie Watertochten.

27 september '23 (15:01)

Nederland telt op dit moment negen wolvenroedels met minimaal 39 welpen

In Nederland leven op dit moment negen wolvenroedels, die samen dit voorjaar minimaal 39 welpen hebben voortgebracht. Zeven roedels zitten op en rond de Veluwe, de twee andere groepen leven in Drenthe en in de Drents-Friese regio. Hoeveel wolven er in totaal in Nederland zijn is niet te zeggen, omdat niet van elke wolf DNA kan worden vastgesteld wegens gebrek aan sporen. Dat zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt. Er zijn in elk geval tientallen wolven in Nederland.

27 september '23 ( 8:44)

Hoge Veluwe wil via Europese Commissie toestemming krijgen om op wolven te jagen

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft bij de Europese Commissie gepleit voor het mogen bejagen van wolven in het park. De parkdirectie schrijft dat in een brief in reactie op de vraag van de Europese Commissie om meer informatie over wolven en de eventuele overlast die de roofdieren veroorzaken. De Hoge Veluwe hoopt dat de Europese beschermingsregels van de wolf versoepeld worden.

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.