Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wilde kat na eeuwen weer terug in Nederland

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Wilde kat na eeuwen weer terug in Nederland
De wilde kat is bezig aan een opmars naar het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant. Op de Strabrechtse Heide onder Eindhoven zijn al eens waarnemingen gedaan. Natuurorganisatie ARK Rewilding is samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Zoogdiervereniging bezig om een Brabants leefgebied voor de kat te verbeteren en verbindingen aan te leggen vanuit België en Zuid-Limburg. De aanwezigheid van een wilde kat, een beschermd roofdier, is een ecologische impuls voor andere soorten planten en dieren, aldus ARK.

De wilde kat verdween waarschijnlijk al in de middeleeuwen uit Nederland. In het begin van deze eeuw dook de soort voor het eerst weer op in Zuid-Limburg. In de omgeving van Vijlen hebben zich ondertussen tussen de vijftien en twintig wilde katten gevestigd. Het dier verblijft graag in oud bos en jaagt in graslanden en struikgewas op muizen, zijn favoriete voedsel.

Een wilde kat is zeker geen huisdier, aldus ARK, maar lijkt wel veel op de cyperse huiskat. De soorten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Een wilde kat heeft een streep op de rug, die stopt bij de staart. De staart is veel dikker dan die van de huiskat en eindigt met een stompe punt.

Leefomgeving

De natuurorganisaties werken nu met steun van de provincie Brabant aan de aanleg van soortenrijke randen langs het bos op de Strabrechtse Heide. Ook worden graslanden minder intensief gemaaid. Natuurgebieden in België, Zuid-Limburg en Zuidoost-Brabant worden met elkaar verbonden via paadjes en doorgangen. Het project loopt enkele jaren. De Zoogdiervereniging denkt dat Belgische wilde katten zich als eerste in Brabant zullen vestigen, als de maatregelen succes hebben. Het is niet uitgesloten dat de roofdieren zich vanuit Brabant verder door Nederland verspreiden.

Door: ANP

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.