Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schotse hooglanders moesten positief effect hebben op natuur, nu blijkt tegendeel

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Schotse hooglanders moesten positief effect hebben op natuur, nu blijkt tegendeel / Foto: "Schotse Hooglander" door Frans Bekelaar
Al sinds 1992 grazen zes Schotse hooglanders in het wandelbos Groenendaal in Heemstede. Daar moesten de dieren de natuur een handje helpen. Nu is geconcludeerd dat zij echter helemaal niet zo’n goed effect hebben op de natuur als gedacht. Daarom stopt de gemeente met de lease op de hooglanders, meldt NH Nieuws.

De hooglanders zijn naar het park gekomen omdat deze te maken had met een esdoornplaag. Ook moesten de dieren de biodiversiteit in het park vergroten. Maar het blijkt dat de voorkeur voor de koeien uitgaat naar andere planten dan de esdoorn, waardoor de plaag alsnog door mensen moet worden aangepakt.

Niet het enige nadeel

Naast het verkeerde dieet, zitten er helaas nog een aantal nadelen aan de koeien in het gebied. Bepaalde, beschermde planten, zoals sneeuwklokjes, blauwe druifjes en krokussen worden door de dieren vertrapt. Daarnaast maken de hooglanders olifantpaadjes. Die worden vervolgens gebruikt door mensen als wandelpaden. Dit zorgt voor terreinversnippering, wat niet wenselijk is voor de biodiversiteit.

Uiteindelijk denkt de gemeente ook dat de uitwerpselen van de koeien de hondenbaasjes minder motiveert om de poep van hun hond op te ruimen. Dat de koeienvlaaien blijven liggen is goed: deze zorgen voor een herverdeling van de voedingsstoffen. Maar dat geldt niet voor hondenpoep.

Biodiversiteit

Nu moet de gemeente dus op zoek naar een andere manier om de biodiversiteit in het bos te vergroten. De gemeente denkt niet aan andere dieren.

Het is opvallend dat dit een van de weinige landgoederen is die worden begrazen door de hooglanders. Alleen in het nationaal park Zuid-Kennemerland lopen Schotse hooglanders. PWN, de beheerder, is van plan om de dieren daar te laten. Een woordvoerder van PWN stelt dat zij altijd per gebied kijken wat nodig is.

Wandelbos

Er zit ook een verschil in de gebieden. Zo is het gebied in Groenendaal een park, terwijl het gebied in Zuid-Kennemerland een echt natuurgebied is. Daar zijn de paden verhard zodat mensen daarop blijven. Ook is driekwart van het natuurgebied grasland. Dit maakt het een beter graasland voor de koeien dan het gebied in Groenendaal.

De koeien blijven nog tot het einde van het jaar in het bos in Groenendaal. Daarna moet een andere plek voor ze gevonden worden. Daar het bedrijf waar de gemeente de koeien van leasete nu naar op zoek.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.