Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schotse hooglanders moesten positief effect hebben op natuur, nu blijkt tegendeel

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Schotse hooglanders moesten positief effect hebben op natuur, nu blijkt tegendeel / Foto: "Schotse Hooglander" door Frans Bekelaar
Al sinds 1992 grazen zes Schotse hooglanders in het wandelbos Groenendaal in Heemstede. Daar moesten de dieren de natuur een handje helpen. Nu is geconcludeerd dat zij echter helemaal niet zo’n goed effect hebben op de natuur als gedacht. Daarom stopt de gemeente met de lease op de hooglanders, meldt NH Nieuws.

De hooglanders zijn naar het park gekomen omdat deze te maken had met een esdoornplaag. Ook moesten de dieren de biodiversiteit in het park vergroten. Maar het blijkt dat de voorkeur voor de koeien uitgaat naar andere planten dan de esdoorn, waardoor de plaag alsnog door mensen moet worden aangepakt.

Niet het enige nadeel

Naast het verkeerde dieet, zitten er helaas nog een aantal nadelen aan de koeien in het gebied. Bepaalde, beschermde planten, zoals sneeuwklokjes, blauwe druifjes en krokussen worden door de dieren vertrapt. Daarnaast maken de hooglanders olifantpaadjes. Die worden vervolgens gebruikt door mensen als wandelpaden. Dit zorgt voor terreinversnippering, wat niet wenselijk is voor de biodiversiteit.

Uiteindelijk denkt de gemeente ook dat de uitwerpselen van de koeien de hondenbaasjes minder motiveert om de poep van hun hond op te ruimen. Dat de koeienvlaaien blijven liggen is goed: deze zorgen voor een herverdeling van de voedingsstoffen. Maar dat geldt niet voor hondenpoep.

Biodiversiteit

Nu moet de gemeente dus op zoek naar een andere manier om de biodiversiteit in het bos te vergroten. De gemeente denkt niet aan andere dieren.

Het is opvallend dat dit een van de weinige landgoederen is die worden begrazen door de hooglanders. Alleen in het nationaal park Zuid-Kennemerland lopen Schotse hooglanders. PWN, de beheerder, is van plan om de dieren daar te laten. Een woordvoerder van PWN stelt dat zij altijd per gebied kijken wat nodig is.

Wandelbos

Er zit ook een verschil in de gebieden. Zo is het gebied in Groenendaal een park, terwijl het gebied in Zuid-Kennemerland een echt natuurgebied is. Daar zijn de paden verhard zodat mensen daarop blijven. Ook is driekwart van het natuurgebied grasland. Dit maakt het een beter graasland voor de koeien dan het gebied in Groenendaal.

De koeien blijven nog tot het einde van het jaar in het bos in Groenendaal. Daarna moet een andere plek voor ze gevonden worden. Daar het bedrijf waar de gemeente de koeien van leasete nu naar op zoek.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.