Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natuurliefhebbers kunnen van een sprookjesbos genieten dankzij het slechte zomerweer

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
Natuurliefhebbers kunnen van een sprookjesbos genieten dankzij het slechte zomerweer
Terwijl veel Nederlanders balen van het slechte zomerweer en hun toevlucht zoeken in bioscopen, musea en andere indoorattracties, ziet men die daar oog voor heeft de natuur op veel plekken veranderen in een sprookjesbos. De temperatuur en de hoge vochtigheidsgraad zorgen tijdens de zomer voor een ongekende explosie aan paddenstoelen. In alle kleuren en formaten poppen er verschillende soorten op. Dit zegt natuurgids Grietje Loof van IVN Natuureducatie.

"Wanneer iemand zich in het bos begeeft lijkt het alsof de herfst echt is begonnen. Het ziet er werkelijk fantastisch uit. Dit is voor begin augustus echt ongekend. Paddenstoelen zijn er het hele jaar rond, maar in deze aantallen en groottes zie je in deze tijd van het jaar anders nooit. Vorig jaar bijvoorbeeld was het ontzettend droog en dat kon je merken. Toen waren de paddenstoelen juist heel klein, gewoonweg verschrompeld. Maar door de natte zomer is de bodem nu echt in beweging. Zo zie je maar: elk nadeel heeft zijn voordeel."

Tapijt van mos

"Bij mijn IVN-afdeling Hoogeveen raken we er niet over uitgepraat. Onze natuurgids Bart Pijper heeft al zoveel mooie foto’s gemaakt van paddenstoelen in wat hij hier in Drenthe ‘het Sprookjesbos’ noemt. Sinds een paar dagen staat het helemaal vol met de meest fantastische paddenstoelen, die tevoorschijn komen vanonder en dik groen tapijt van allerlei soorten mos. Daar vind je ook de mycena. Volgens onze paddenstoelendeskundige Bernhard de Vries, die al vijftig jaar onderzoek doet, is dat echt bijzonder. Nooit eerder heeft hij begin augustus de mycena gezien.

Voor veel vakantiegangers is dit natte weer natuurlijk niet heel fijn. Maar als je door een andere bril kunt kijken, zie je nu echt heel veel moois. Voor de natuur is dit een zegen. Alles is groen en groeit. En dat is iets om blij van te worden."

Door: Nationale Recreatiegids

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.