Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ook Nederlandse scouts getroffen door hitte op Wereldjamboree Korea

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Ook Nederlandse scouts getroffen door hitte op Wereldjamboree Korea
Meerdere Nederlandse scouts zijn woensdag behandeld in een noodhospitaal op het terrein tijdens en na de openingsceremonie van de Wereldjamboree in Zuid-Korea. Het gaat om acht deelnemers die onwel waren geworden door de hitte, zegt Iris Brummelhuis, woordvoerster van Scouting Nederland. Twee van hen zijn daarna doorgestuurd naar een ziekenhuis buiten het evenemententerrein.

Het is uitzonderlijk warm en nat in Saemangeum, de plek in Zuid-Korea waar de Wereldjamboree wordt georganiseerd. Tot 12 augustus komen daar 43.000 scouts samen uit bijna 160 landen. De temperatuur liep er al op tot 38 graden.

Brummelhuis benadrukt dat de meeste jonge deelnemers, in de leeftijd van 14 tot 17 jaar, het ondanks de hitte en overvloedige regenval juist erg naar hun zin hebben. "We krijgen vooral heel veel positieve reacties binnen", zegt zij. Maar ze geeft toe dat het voor de oudere vrijwilligers, die het evenement in goede banen helpen leiden, wel "pittig" is. "Maar we hebben heel veel respect voor hoe zij het oppikken."

Niet aflatende hitte

In totaal werden volgens persbureau Reuters tot nu toe minstens vierhonderd deelnemers aan de Wereldjamboree onwel door hitte en uitdroging. Een lid van de Nederlandse delegatie schetste donderdag tegen NOS Radio 1 Journaal een beeld van een chaotische situatie. Hij wees onder meer op problemen met veel stekende insecten. Ook waren er volgens hem aanvankelijk te weinig schaduwplekken op het terrein en was er te weinig drinkwater voorhanden. Die laatste twee problemen zijn inmiddels opgelost, zei hij.

Scouting Nederland bevestigt dat er inderdaad erg veel muggen op het terrein zijn, doordat het er zowel nat als warm is. Het vlakke land waarop de Wereldjamboree wordt georganiseerd ligt in een polder aan de westkust van Zuid-Korea. De deelnemers verblijven er in tenten.

Volgens Brummelhuis is de situatie inmiddels echter onder controle en staat de Nederlandse delegatie in nauw contact met de Nederlandse ambassade en de organisatie van de Wereldjamboree. De basisvoorzieningen zijn op orde, benadrukt zij, maar door de niet aflatende hitte "moet er wel continue worden gekeken naar wat er nog meer nodig is".

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.