Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ook Nederlandse scouts getroffen door hitte op Wereldjamboree Korea

Door ANP
schedule 4 min
Ook Nederlandse scouts getroffen door hitte op Wereldjamboree Korea
Meerdere Nederlandse scouts zijn woensdag behandeld in een noodhospitaal op het terrein tijdens en na de openingsceremonie van de Wereldjamboree in Zuid-Korea. Het gaat om acht deelnemers die onwel waren geworden door de hitte, zegt Iris Brummelhuis, woordvoerster van Scouting Nederland. Twee van hen zijn daarna doorgestuurd naar een ziekenhuis buiten het evenemententerrein.

Het is uitzonderlijk warm en nat in Saemangeum, de plek in Zuid-Korea waar de Wereldjamboree wordt georganiseerd. Tot 12 augustus komen daar 43.000 scouts samen uit bijna 160 landen. De temperatuur liep er al op tot 38 graden.

Brummelhuis benadrukt dat de meeste jonge deelnemers, in de leeftijd van 14 tot 17 jaar, het ondanks de hitte en overvloedige regenval juist erg naar hun zin hebben. "We krijgen vooral heel veel positieve reacties binnen", zegt zij. Maar ze geeft toe dat het voor de oudere vrijwilligers, die het evenement in goede banen helpen leiden, wel "pittig" is. "Maar we hebben heel veel respect voor hoe zij het oppikken."

Niet aflatende hitte

In totaal werden volgens persbureau Reuters tot nu toe minstens vierhonderd deelnemers aan de Wereldjamboree onwel door hitte en uitdroging. Een lid van de Nederlandse delegatie schetste donderdag tegen NOS Radio 1 Journaal een beeld van een chaotische situatie. Hij wees onder meer op problemen met veel stekende insecten. Ook waren er volgens hem aanvankelijk te weinig schaduwplekken op het terrein en was er te weinig drinkwater voorhanden. Die laatste twee problemen zijn inmiddels opgelost, zei hij.

Scouting Nederland bevestigt dat er inderdaad erg veel muggen op het terrein zijn, doordat het er zowel nat als warm is. Het vlakke land waarop de Wereldjamboree wordt georganiseerd ligt in een polder aan de westkust van Zuid-Korea. De deelnemers verblijven er in tenten.

Volgens Brummelhuis is de situatie inmiddels echter onder controle en staat de Nederlandse delegatie in nauw contact met de Nederlandse ambassade en de organisatie van de Wereldjamboree. De basisvoorzieningen zijn op orde, benadrukt zij, maar door de niet aflatende hitte "moet er wel continue worden gekeken naar wat er nog meer nodig is".

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.